2022 Mercedes GLA vs BMW X1

Mercedes Benz GLA är i princip en A-klass på styltor, vilket innebär att den nyligen fick en fullständig översyn som äntligen gjorde både A-klassen och GLA SUV:n värdiga sitt Mercedes-märke. Den äldre A-klassen var lite av en blandad kompott eftersom den saknade både lyx och komfort vilket gjorde att den inte höll måttet.

Segmentet lyxiga små/subkompakta SUV:er är otroligt konkurrenskraftigt och populärt, och det är därför biltillverkarna gör sitt bästa för att erbjuda imponerande bilar som inte kostar mycket. BMW X1 närmar sig slutet av sin livslängd och bör snart ersättas, men det är fortfarande en konkurrenskraftig SUV som kan köpas för betydande rabatter.

Som sådan är Mercedes Benz GLA ett överlag bättre alternativ än X1 eftersom den erbjuder en mer futuristisk och lyxig upplevelse. Både den inre och yttre stylingen är mycket bättre utförd och körupplevelsen är också mer sofistikerad och mer premium.

BMW X1 är fortfarande en härlig SUV för dem som söker mer passagerar- och lastutrymme och en interiör som är intuitiv och lätt att vänja sig vid. X1 är fortfarande konkurrenskraftig när det gäller körupplevelsen eftersom den tenderar att erbjuda en mer dynamisk upplevelse om den är utrustad med rätt trim.

2022 Mercedes Benz GLA – En enorm uppgradering från den gamla modellen

2022 Mercedes Benz GLA börjar på 36 230 dollar för GLA 250 utrustad med en 2,0 l fyrcylindrig motor i linje som ger 221 hk och 258 lb-pund vridmoment. Om du betalar ytterligare 2 000 dollar kan du uppgradera till 4MATIC-modellen som inkluderar AWD och gör GLA mer kapabel i svåra väderförhållanden.

  Den mest kraftfulla BMW-motorn

Du kan också välja AMG-modellerna i toppklass, men dessa säljs ofta för mer än 55 000 dollar. GLA ser imponerande ut både inifrån och ut och om du älskar Mercedes elegans är GLA ett val för dig. En av de största uppseendeväckande egenskaperna hos GLA är den futuristiskt utformade interiören med två stora skärmar.

Men om du vill att båda dessa skärmar ska se ut och kännas så bra som möjligt måste du betala ganska mycket pengar eftersom standardsystemet ser ganska trist ut. GLA erbjuder inte heller klassledande passagerarutrymme och lastutrymmet är faktiskt det sämsta i klassen med ganska stor marginal.

GLA körs bekvämt och med bra ljudisolering. Oavsett vilken utrustningsnivå du väljer kommer du att dra nytta av klassledande komfort.

2022 BMW X1 – Närmar sig slutet av sin livslängd

2022 BMW X1 kostar 35 400 dollar för 28i-modellen som också har en 2,0 liter lång 4-cylindrig motor på rad som ger 228 hästkrafter och ett vridmoment på 258 lb-ft. Du kan uppgradera till xDrive-varianten med AWD för 2 000 dollar vilket gör X1 mer eller mindre identisk med GLA när det gäller effekt och motorval.

Du kan också välja de toppmodellerna från BMW M som konkurrerar med Mercedes AMG-modellerna. Som tidigare nämnts är den nuvarande generationen av BMW X1 en av de äldsta aktuella BMW-modellerna som finns tillgängliga och står inför en fullständig översyn i år eller nästa år.

  Vilken Mercedes-Benz SUV har massagesäten?

Detta betyder inte att X1 känns ålderdomlig eftersom den fortfarande erbjuder en fräsch exteriördesign även om interiördesignen börjar visa sin ålder lite grann. Om du därför är någon som inte gillar omfattande infotainmentsystem med pekskärm och brist på knappar är X1 bilen för dig.

X1 är fortfarande en rymligare SUV både när det gäller passagerarutrymme och lastutrymme. M Sport-modellerna känns mest dynamiska att köra utan att vara överdrivna. Det är ett mer dynamiskt alternativ, men den kan inte matcha GLA när det gäller både elegans och komfort på vägen.

Slutsats – Mercedes Benz GLA är en bättre bil

Tack vare en nyare plattform packad med alla moderna lyx- och komfortfunktioner slår Mercedes Benz GLA BMW X1 i de flesta segment, särskilt när det gäller åtråvärdighet, lyx och komfort.

GLA ser ut och känns som 2000-talet medan X1 faktiskt verkar vara en bil från det föregående decenniet. Det betyder inte att X1 är en dålig bil, men den kan helt enkelt inte mäta sig med GLA. Den tidigare generationen av GLA kunde inte konkurrera med BMW X1, men den nuvarande generationen av GLA är definitivt bättre än X1 på de flesta områden.

BMW kommer troligen att släppa en helt ny X1 i år eller nästa år, vilket borde minska klyftan mellan dessa två på de flesta områden. Tills dess är det GLA som tar hem kakan.

  BMW VS Volkswagen tillförlitlighet - vilken är bäst?

FAQ-avsnittet

Är Mercedes Benz GLA en effektivare bil än BMW X1?

Både BMW X1 och Mercedes Benz GLA erbjuder imponerande motorer som kan byta slag på nästan alla områden, inklusive effektivitet. X1 är klassad för 24MPG i staden och 33MPG på motorvägen medan GLA är klassad för 24MPG i staden och 34MPG på motorvägen.

Detta innebär att dessa två är praktiskt taget identiska när det gäller bränsleeffektivitet och den största skillnaden ligger i hur du tenderar att köra bilen.

Är Mercedes Benz GLA en säkrare bil än BMW X1?

Både BMW X1 och Mercedes Benz GLA erbjuder imponerande säkerhetsbetyg eftersom båda dessa är klassade med ett 5-stjärnigt säkerhetsbetyg. Det innebär att de kombinerar passiva och aktiva mjukvarusäkerhetsfunktioner som säkerställer säkerhet i toppklass.

Skillnaderna här är också marginella, så det är säkert att säga att båda dessa är lika säkra.

Är Mercedes Benz GLA en mer tillförlitlig bil än BMW X1?

Enligt några trovärdiga källor som J.D. Power verkar BMW X1 faktiskt vara något mer tillförlitlig. Även här är skillnaderna marginella, men de flesta källor ger X1 en liten fördel. Detta är ganska väntat eftersom den nuvarande generationen av X1 har funnits på marknaden ett tag.

På det hela taget är båda dessa över genomsnittet tillförlitliga, särskilt om man jämför med sina föregångare.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts