2022 Mercedes GLE vs GLS – Vilken är bäst?

I dagens tid av snabb urbanisering och effektivitet dominerar små SUV:er och crossovers marknaden som de två mest populära biltyperna idag. Detta innebär att SUV:er som GLA, GLB och GLC nu är otroligt populära och säljs mycket bättre jämfört med GLE, G-vagnen och GLS.

Det betyder inte att dessa tre ovannämnda små SUV:er är bättre, utan snarare att de flesta anser att de räcker. Om du jämför GLA, GLB och GLC med GLE, GLS och G-vagnen kommer du omedelbart att märka att de tre sistnämnda är bättre på nästan allt, förutom priset förstås.

G-wagon är i en egen liga, vilket lämnar oss med GLE och GLS. Dessa två är slående lika, men GLS är större, lyxigare, har bättre motorer, mer utrymme och mer av allt annat. Mercedes säger att GLS är en S-klass på styltor, men i verkligheten är det bara en större version av GLE.

Detta innebär att GLE enligt min mening är ett mer rimligt köp eftersom den kostar mindre, erbjuder tillräckligt med kraft samtidigt som den inte är överdrivet stor. Det är knappast någon som kommer att säga att GLE saknar utrymme ändå. På det hela taget är GLS bättre, men GLE är mer rimlig och det är därför den vinner i den här huvudstriden.

2022 Mercedes GLE – Mercedes Benz SUV-släckert läge

Instegsmodellen Mercedes GLE350 börjar på 54 250 dollar och den får den 4-cylindriga 2.0L-turbo-motorn med 255 hk och 273 lb-ft vridmoment, vilket inte är så passande för en så stor SUV. Det är också värt att nämna att GLE350 inte kommer med AWD eftersom tillvalet 4MATIC lägger till ytterligare 2 000 dollar på ingångspriset.

  Vilken är den bästa begagnade Mercedes cabriolet att köpa?

Detta innebär att GLE450 är den du ska ha eftersom den erbjuder 362 hk och 379 lb-ft vridmoment från sin 3.0L inline 6-cylindriga motor och den får Mercedes 4MATIC-system från fabriken. Båda dessa får Mercedes pålitliga 9G 9-växlade automatlåda som är både smidig och avkopplande att köra.

GLE är mer än tillräckligt stor för de flesta familjer, även med alla tre sätesraderna på plats. Designmässigt ser den mer eller mindre identisk ut med GLS, både från insidan och utsidan. Den körs på samma sätt som GLS med den jämförbara motorn och den ger också en liknande bensinekonomi.

Det finns inte så många skillnader mellan de två eftersom GLE faktiskt är tillräckligt stor för de flesta där ute. Men om du vill maximera Mercedes SUV-upplevelsen måste du välja den högsta modellen GLS.

2022 Mercedes GLS – Mercedes SUV-flaggskepp

Ingångsmodellen Mercedes GLE450 börjar på 77 850 dollar och den får samma kombination av drivlina och växellåda som finns i GLE450. Men om du är villig att betala mer kan du välja den toppmodellen GL580 som kommer med en BiTurbo 4.0L V8 med 483 hk och 516 lb-ft vridmoment. Alla GLS-modeller har 4MATIC som standard.

GLS får också 9G-växellådan vilket innebär att GLE450 och GLS450 är otroligt lika, nästan identiska. Detta är ett återkommande tema när man tar mycket på designen eftersom båda dessa ser nästan likadana ut, den enda skillnaden är att GLS är större.

  Har Mercedes många problem?

GLS erbjuder också mer utrymme, både för passagerarna och för lastutrymmet. Material av högre kvalitet finns i båda dessa, men GLS känns faktiskt mer premium. Det är säkert att säga att den vanliga GLS inte är en S-klass på styltor, men Maybach-versionen kan lika gärna vara det.

Maybach-versionen av GLS är vad GLS borde ha varit från fabriken eftersom det är en sann flaggskepps-SUV.

Slutsats – GLE är mer förnuftig att köpa, men Maybach GLS är den bästa.

Om du inte är en Mercedesentusiast är chansen stor att du inte alltid kommer att kunna se skillnaden mellan GLS och GLE. Om du vill ha en stor familje-SUV med plats för upp till sju personer räcker GLE mer än väl.

Om du däremot vill ha maximalt med utrymme, kraft och skrytbarhet är det GLS du ska köpa. Skillnaderna mellan de vanliga GLE- och GLS-modellerna är inte tillräckliga för att rättfärdiga den prishöjning som krävs för att komma in i en GLS, och det är därför som det överlag är vettigare att köpa GLE.

GLE erbjuds också som en coupéversion medan GLS är en renodlad SUV. Saker och ting förändras dock när du vågar dig in på Maybach GLS-territorium, men priset för en Maybach SUV är också svårt att svälja.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes GLE 2022 effektivare än Mercedes GLS?

Om du jämför GLE350 med GLS450 är GLE märkbart effektivare. GLE450 är dock nästan lika effektiv som GLS450 när det gäller effektivitet. De högsta V8 GLS-modellerna är betydligt mindre effektiva, men det är samma sak med V8 AMG GLE 63.

  Vanliga frågor och problem med Mercedes Distronic

Båda dessa är inte klassledande när det gäller effektivitet eftersom de är alldeles för stora. De flesta människor som köper den här typen av SUV:er är ändå inte särskilt noga med MPG-resultaten.

Är 2022 Mercedes GLE en bättre bil för chaufförkörning än GLS?

Om du köper en stor lyxig SUV är chansen stor att du planerar att köra chaufför med den, och för dessa ändamål är GLS bättre eftersom den känns mer exklusiv och är mycket rymligare. Du kan få GLS med kaptensstolar baktill vilket gör den mycket bekvämare.

Därmed inte sagt att GLE inte heller är bra för VIP-transporter, men GLS är helt enkelt bättre.

Ska jag köpa 2022 Mercedes GLS framför GLE?

2022 Mercedes GLE är nästan lika bra som GLS medan GLS kostar mycket mer pengar. Det stämmer att GLS är en bättre bil, men inte så mycket som du kanske tror, särskilt om du får modeller med jämförbara motorer.

På det hela taget, om du helt enkelt vill ha den största, tuffaste och mest imponerande är GLS rätt väg att gå, men om du vill ha en stor bil utan att känna dig som en buss är GLE det bättre valet överlag.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts