2022 BMW X6 vs Mercedes GLE Coupe

Om vi spolar tillbaka tiden till 2007 när den första X6 kom ut var alla helt förbryllade över varför en sådan ”ful” SUV ens existerar. Top Gear menade att X6 är värdelös eftersom den är för trång, för komplicerad och för dyr samtidigt som den är onödigt stor och absolut skräp när det gäller terrängkörning.

Men 15 år senare ser vi en helt annan historia eftersom alla andra premium-utförarmärken som Mercedes, Audi, Porsche och till och med vissa märken på ekonominivå nu erbjuder minst en SUV i coupéform. Det är ganska uppenbart att BMW visste vad de gjorde med X6 eftersom X6 är den sanna pionjären för coupe-SUV:n.

BMW erbjuder fortfarande X6 eftersom den nu tredje generationen av X6 är en rejäl, imponerande och förtroendeingivande bil att köra. Den andra generationen av GLE coupé är direkt riktad mot X6, men det verkar som om X6 är en bättre bil överlag eftersom den känns mer speciell och mer autentisk.

Vi kan inte fly från det faktum att X6 startade hela trenden med stora SUV-coupéer, men även utan att nämna det känns X6 fortfarande som en mer premiumprodukt.

2022 BMW X6 – Den första lyxiga coupé-SUV:n

2022 BMW X6 börjar på 67 350 dollar för instegsmodellen xDrive40i medan den kraftfullare X6 50i kommer in på cirka 86 000 dollar. Den toppmodellen BMW X6 M börjar på strax under 110 000 dollar och är den kraftfullaste och mest skrämmande BMW SUV:n genom tiderna.

Ingångsmodellen 40i får en 6-cylindrig motor med 335 hk, M50i får en twin-turbo V8 med 523 hk medan X6 M toppar på 600 hk från sin twin-turbo V8-motor. Alla BMW X6-modeller levereras med BMW:s xDrive AWD-system och med en pålitlig och smidig 8-växlad automatisk växellåda med vridmomentomvandlare.

  Rostar Mercedes?

X6 ser ut som en stridsvagn och är enligt min mening den mest imponerande coupé-SUV:n som finns, till och med jämfört med den galna Lamborghini Urus. X6 använder högkvalitativa material och det finns inte en enda bit billig plast någonstans inuti X6.

X6 M är en riktig höjdare att köra och det är den bästa versionen av X6, men man kan lugnt säga att även instegsversionen 40i är mer än tillräcklig. Det är något lite mer speciellt med X6 jämfört med GLE Coupé.

2022 Mercedes GLE Coupe – Mercedes Coupe SUV-flaggskepp

Efter att BMW kom ut med X6 följde alla andra premiummärken efter, men i dagsläget är det knappt någon av dem som kan matcha X6. Mercedes GLE 53 Coupe för 78 450 dollar är den billigaste GLE Coupe-modellen du kan köpa i USA och den levereras med den pålitliga 3,0L turbo-V6:an med 429 hk.

GLE63 Coupe för 117 000 dollar erbjuder en 4,0L BiTurbo V8 med 603 hästkrafter, ett Mercedes 4MATIC AWD-system och den 9G 9-växlade automatlådan. GLE Coupe är som namnet kanske antyder en coupéversion av GLE SUV:n och den riktar sig direkt mot X6.

GLE Coupé är dock en fantastisk bil, men den brister i jämförelse med X6 eftersom den endast får V8:an i toppversionen. Det innebär att du måste betala 117 000 dollar om du vill ha en V8 GLE medan du kan få en V8 X6 för 30 000 dollar mindre.

  Vilken är mest prestigefylld, Mercedes eller BMW?

GLE Coupé är en fantastisk SUV eftersom den ser snygg ut, körs snyggt och är otroligt åtråvärd, men det är bara något annat med X6 eftersom det är den bästa coupé-SUV:n som finns.

Slutsats – BMW X6 är bättre

Som tidigare nämnts är GLE Coupe en fantastisk SUV och det är svårt att hitta något fel på den förutom höga underhållskostnader och en kompromisslös andra sätesrad. Detta är en standardangelägenhet för stora coupé-SUV:er vilket innebär att X6 lider av liknande problem.

Trots detta bryr sig de flesta som tenderar att köpa den här typen av SUV:er inte om det eftersom de vill ha den mest imponerande sportiga SUV:n som finns till salu. Som sådan är BMW X6 som ungdomarna kanske säger det – byggd annorlunda. Det är något med X6 som gör att den känns mer hemma än i fallet GLE.

Det kan bero på att X6 uppfann formeln för coupé-SUV, men det kan också bero på att en BMW är mer lämpad att göra en sådan bil jämfört med en Mercedes. Dessutom känns BMW:n också bättre tillverkad med högre material och mer uppmärksamhet på detaljerna.

FAQ-avsnitt

Är Audi Q8 bättre än BMW X6 och Mercedes GLE?

Audi var något sent ute med Q8, men det verkar som om Q8 säljs mycket bättre jämfört med GLE Coupé och X6. Detta beror på att Audi gjorde det lite annorlunda. Q8 är trots allt mer lättillgänglig och mer praktisk.

  Vilka Mercedes har head-up display?

Q8 lider inte av lika många praktiska kompromisser som de andra två, men trots det anser de flesta att X6 är den bästa coupé-SUV:n som finns. Alla tre är imponerande och det är svårt att säga att någon av dem är dålig.

Är BMW X6 M snabbare än Mercedes 63 S AMG GLE Coupe?

BMW X6 M och Mercedes Benz GLE AMG 63 S Coupe är otroligt lika varandra när det gäller 0-100 km/h-tider och motoruttag. Det verkar dock som om X6 M har en liten fördel jämfört med GLE 63 Coupe eftersom den väger en smula mindre och lyckas lägga ner sin kraft bättre.

Det är värt att nämna att både GLE Coupe och X6 har dumma breda däck vilket innebär att de borde kunna lägga ner kraften med lätthet.

Varför är BMW X6 M bättre än alla sina rivaler?

Det beror på att BMW uppfann segmentet coupé-SUV och på att BMW fulländade det. Ja, GLE, Urus och Cayenne Coupe är fantastiska, men X6 känns helt enkelt mer rejäl, mer aggressiv och mer spännande att köra.

Lamborghini Urus kan konkurrera med X6 och många anser att den är mer spännande, men för mig ser och känns X6 helt enkelt mer speciell överlag. Det är också säkert att säga att endast Cayenne Coupe kan konkurrera med X6 när det gäller interiörkvalitet och konsistens i byggmaterialet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts