Volvo V60 – Allt du behöver veta

Volvo V60 är en kompakt lyxkombi baserad på Volvo S60 sedan som introducerades 2010. Den första generationen av V60 fick en rejäl uppdatering 2014 och ersattes senare 2018 av den nuvarande, andra generationen av Volvo V60.

Volvo V60:s motoruppsättning börjar med 4-cylindriga motorer och går hela vägen upp till 6-cylindriga motorer i vissa varianter. V60 kommer också med några dieselmotorer också, men dessa är bara något populära i Europa. Den andra generationen av V60 kommer också med en uppsjö av hybridmotorer som är både effektiva och kraftfulla.

Designmässigt är andra generationens V60 mycket bättre eftersom den ser fantastisk ut både på insidan och utsidan. De tidigare V60-modellerna är inte alls lika spännande men använder sig av Volvos klassiska boxdesign. V60:s fjädring och chassiinställning är skräddarsydda för en bekvämare körning, vilket innebär att V60 inte är någon sportbil.

När det gäller tillförlitlighet tenderar V60 att landa i kategorin tillförlitlighet över genomsnittet, men det finns några problem som är värda att nämna. Värdemässigt verkar den första generationens faceliftmodell erbjuda det bästa värdet av dem alla. När det gäller praktiska egenskaper erbjuder V60 mycket interiörutrymme och lastutrymme eftersom det är en kombibil.

Volvo V60 – Drivlinan

Första generationens Volvo V60-linje börjar med en 2,0 l fyrcylindrig motor med 200 hk som senare ökades till 240 hk. Första generationens V60 finns också med en 3,0L V6 med 305 hk. Andra generationens V60 erbjöd samma motorer, men med tillägget V60 Polestar, en högpresterande version med 370 hk. Alla dessa har antingen FWD eller AWD och kan fås med en automatisk växellåda.

  Volvo vs. Volkswagen: Tillförlitlighet

Den andra generationen av V60 kommer uteslutande med olika iterationer av en 4-cylindrig motor på 2,0 liter med effekt från 160 hk till 300 hk. De verkligt lysande stjärnorna i andra generationens V60 är hybridmodellerna som också använder 2,0L-motorn med elektrisk assistans för att erbjuda upp till 455 hk med Polestar-modellerna.

Dieselmotorer finns också tillgängliga genomgående men är inte så kraftfulla eller populära. Alla dessa drivlinor är effektiva och ganska potenta, vilket gör V60 till en fantastisk motorvägskryssare. De mest effektiva V60-modellerna kan ge upp till 150MPGe.

Volvo V60 – Design och chassi

Den första generationen av V60 använder sig av Volvos klassiska boxy estate-design som gör att den ligger helt i linje med alla andra modeller från den tiden. Interiören i den uppfräschade versionen är mycket modernare medan modellen före faceliftet börjar visa sin ålder lite grann.

Den nuvarande V60-generationen är en riktigt stilig bil vilket gör att den lyckas hävda sig även mot sina tyska premiumkonkurrenter. Interiören i andra generationens V60 är stilren, sofistikerad och fylld med alla möjliga lyxfunktioner och högklassiga material.

Fjädring och chassiavstämning är enbart avstämd för att erbjuda en bekväm körning vilket innebär att V60 inte är utformad för att vara en sportbil. Polestar-modellerna erbjuder en styvare chassiuppsättning som gör V60 Polestar mycket mer dynamisk, men den behåller fortfarande den bekväma inställningen.

Volvo V60 – Tillförlitlighet och vanliga problem

V60 verkar vara en bil med en tillförlitlighet som ligger över genomsnittet, men den lider av problem med bilens elektronik, bromssystemet, problem med motorstyrmodulen, bränslesystemet och luftkonditioneringssystemet. De flesta av dessa kan lösas enkelt, vilket verkligen är bra eftersom V60 inte kommer att tillbringa så mycket tid i verkstaden.

  Är Volvos säten bekväma?

Volvo V60 – Värde och praktiska egenskaper

En begagnad Volvo V60 kostar mellan 15 000 och 50 000 dollar beroende på modell, körsträcka, skick och utrustningslista. Andra generationens V60 är mycket bättre än första generationens modell medan den uppfräschade första generationens modell verkar erbjuda bäst värde för pengarna av dem alla.

Praktiskt sett är V60 utmärkt eftersom den erbjuder mycket sitt- och lastutrymme, särskilt eftersom det är en kombibil. Sikten är också bra medan interiören är fylld med alla sorters cubby-utrymmen och förvaringsenheter. Det är lätt att montera en barnstol eftersom dörrarna öppnas ganska brett.

FAQ-avsnitt

Är Volvo V60 säker?

Volvo V60 är verkligen en säker bil eftersom den trots allt är tillverkad av Volvo. Volvo är känt för att tillverka några av de säkraste bilarna som finns, vilket inte kommer som någon överraskning eftersom Volvo är ett märke som var pionjär för många säkerhetsfunktioner som finns i dagens bilar, t.ex. säkerhetsbälten.

De tidiga V60-modellerna är inte lika säkra som de senare, särskilt inte som den andra generationen av V60 som är klassledande när det gäller säkerhet. Det som är bra är att Volvo tenderar att inkludera många säkerhetsutrustningar som standard, vilket inte är fallet med de tyska rivalerna.

Vilken Volvo V60 är den bästa att köpa?

Den bästa Volvo V60 du kan köpa är definitivt andra generationens bil eftersom den är en enorm uppgradering jämfört med de tidigare modellerna. Den faceliftade första generationens V60 är också en trevlig bil, men den kan inte konkurrera med V60 II. När det gäller motorer är det bästa att skaffa T5-motorn som brukar ge den bästa upplevelsen överlag.

  Är Volvos hybrider bra?

Du kan också välja en hybridenhet också eftersom dessa är de mest ekonomiska samtidigt som de också är de mest kraftfulla. Vissa säger att det inte är meningsfullt att köpa en modern Volvo om det inte är en hybrid.

Hur länge kan en Volvo V60 hålla?

Enligt de flesta källor på nätet kan en Volvo V60 hålla i mer än 20 år eller 200 000 mil utan problem. Internet är dock fullt av stolta ägare som säger att deras V60 av första generationen kan hålla mer än dubbelt så länge.

Verkligheten är att rätt underhåll eller brist på rätt underhåll antingen gör eller förstör bilen. Om du underhåller den tillräckligt bra kommer du sannolikt att ha glädje av en V60 under lång tid framöver.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts