Volvo C70 – Allt du behöver veta

Volvo C70 är en 2-dörrars lyxig coupé/konvertibel som tillverkas i två olika generationer. Den första generationen av C70 fanns från 1996 till 2005 som coupé eller cabriolet med mjukt tak. Den andra generationen av C70 fanns tillgänglig under 2006 och 2013 som en utdragbar cabriolet med hård topp.

C70 finns med några olika motoralternativ på Volvos välbekanta plattform med 5-cylindrig inline-motor. C70 kommer med antingen en manuell växellåda för både den äldre och nyare generationen och en automatlåda för den andra generationens C70.

Den första generationens C70 är en härlig cruiser som representerar en designperiod som inte längre finns på den nuvarande marknaden. Den andra generationen av C70 ser mycket modernare ut och är en av de mest Volvo-lookade Volvo-sedanerna någonsin.

Tillförlitlighetsmässigt är C70 hygglig, men det finns några problem som är värda att tala om. Värdemässigt erbjuder både den första och andra generationen av C70 en tidskapselupplevelse för inte så mycket pengar medan praktiska egenskaper är något hämmade med cabrioletversionerna.

Volvo C70 – Drivlinan

Volvo C70 finns med ett par motorer som är byggda kring den välkända 5-cylindriga plattformen från Volvo. Startmotorn är den 5-cylindriga 2.0L-modellen med 163 hk medan 2.0L även finns med 225 hk. Nästa motor i sortimentet är den 5-cylindriga 2,3L-motorn med antingen 240 hk eller 245 hk. C70 finns även med en 2,4L 5-cylindrig modell med cirka 200 hk.

Den andra generationen av C70 finns med fler motoralternativ, från en 2,4 liters 5-cylindrig motor med 140 hk, en 2,4 liters 5-cylindrig linje 5-cylindrig motor med 170 hk, en 2,5 liters 5-cylindrig motor med 230 hk, en myriad av dieselmotorer med effekter mellan 136 hk och 180 hk, men dessa är inte så populära.

  Kan du sova i en Volvo XC90?

C70 är en FWD-bil som finns med antingen manuell eller automatisk växellåda för den andra generationen. C70 är också en relativt effektiv bil med tanke på sin storlek och ålder med vissa modeller som till och med kan ge nära 40MPG. Alla motorer som finns tillgängliga är mjuka, sofistikerade och sömlösa, vilket är precis vad du vill ha från en konvertibel cruiser.

Volvo C70 – Design och chassi

Den första generationen av Volvo C70 har åldrats ganska bra, särskilt coupéversionen som verkar ha samlat något av en fanclub på senare tid. Stora, snabba kupéer har alltid varit snygga, men det är inte så många som är villiga att köpa dem eftersom de inte är lika användbara som en 4-dörrars sedan.

Den andra generationen av C70 är en av de mest Volvo-lookade Volvo-bilarna någonsin, vilket innebär att om du är någon som älskar Volvos formspråk kommer du definitivt att uppskatta hur C70 ser ut. Interiört är andra generationens C70 mycket mer raffinerad och finns med ett mer avancerat infotainmentsystem medan första generationens C70-interiör är ganska daterad.

Designen och chassit i C70 är något på den dynamiska sidan, särskilt första generationens coupé, medan cabrioletmodellerna är mer inriktade på komfort. På det hela taget känns C70 bekväm och väl lämpad för alla typer av körmiljöer, men cruising är där dessa bilar tenderar att utmärka sig.

  Vilken är den bästa Volvo som någonsin tillverkats?

Volvo C70 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Det verkar som om Volvo C70 inte är den mest pålitliga bilen som Volvo har tillverkat eftersom många anser att den är ganska opålitlig. C70 verkar ha en hel del problem i samband med elektroniken, motorn och kylningen, strukturen, alla slags utrustningsproblem och problem med turboladdaren.

C70 har ganska många defekta system som är kända för att förstöra ägarupplevelsen för de flesta C70-ägare. Som sådan bör du underhålla din C70 på avsett sätt, annars kommer du att stöta på många problem långt innan bilen når en högre körsträcka.

Volvo C70 – Värde och praktiska egenskaper

Du kan köpa en begagnad Volvo C70 mellan 10 000 och 26 000 dollar för en mer hygglig modell. Du kan köpa en C70 för ännu lägre än 10 000 dollar, men de bilarna bör undvikas till varje pris. C70 är en hyfsat prisvärd bil om den verkligen fungerar utan några större problem, så se till att köpa en välskött modell om du vill ha den.

Praktiskt sett är C70 relativt rymlig för att vara en cabriolet, men det gör den ändå inte praktisk. Lastutrymmet hindras av takmekanismen medan huvudutrymmet med taket på plats är ganska begränsat för längre personer.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Volvo C70?

C70 är en nischprodukt, vilket innebär att de som är intresserade av en sådan verkligen är intresserade. Att köpa en 20 år gammal cabriolet med tvivelaktiga tillförlitlighetsreferenser är inte något som de flesta är intresserade av, men om du är det ska du se till att hitta en modell med all nödvändig servicehistorik och reparationsräkningar.

  Varför slutade Volvo att tillverka C30?

C70 kan vara ett bra köp om du gör din noggrannhet och hittar en välskött modell. Att köpa en C70 som helhet är dock mer riskfyllt jämfört med de flesta Volvomodeller som finns där ute. Sammantaget är det upp till dig, om du gillar den och är villig att ta risken kan C70 vara ett rimligt köp.

Varför slutade Volvo att tillverka C70?

Volvo C70 har slutat tillverkas redan 2013 eftersom den nådde slutet av sin förutspådda livslängd. Volvo följde inte upp den andra generationen av C70 eftersom försäljningen var lite nedslående. Verkligheten är att folk inte är så intresserade av stora 2-dörrars cabrioleter längre.

Tvådörrars kupéer i allmänhet blir också alltmer sällsynta eftersom de inte är så vettiga ur praktisk synvinkel.

Vilken generation av Volvo C70 är bäst?

Enligt de flesta Volvo-forum är första generationens C70 den snyggare av de två, särskilt coupéversionen, medan andra generationens C70 är det mer rimliga köpet. Många har klagat på att andra generationens C70 ser rolig ut, men är riktigt tråkig att köra.

Som sådan representerar 1:a generationens C70 en mer unik körupplevelse, och majoriteten av människor anser att 1:a generationens C70 är det mer intressanta köpet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts