Varför slutade Volvo att tillverka C30?

Volvo ville fokusera på andra modeller och slutade därför att tillverka C30. År 2013 meddelade Volvo officiellt att de skulle sluta tillverka C30 för att ”bättre positionera Volvo för framtiden och nästa steg för vår modell”. Detta berodde troligen på den låga försäljningen av C30 eftersom den bara sålde cirka 4500 enheter per år.

Allt om Volvo C30

C30 debuterade 2006 på bilsalongen i Paris och fanns tillgänglig i USA 2007. Volvo introducerade den som en kompakt hatchback i premiumklass. Den hade två motorvarianter: en inline-fyramotor och en inline-femmotor. Plattformen som användes i denna bil var Volvo P1-plattformen.

Modeller

Volvo introducerade flera modeller över hela världen, men i USA hade de bara två trimnivåer tillgängliga. De lanserade också en R-design senare under 2008. I USA fanns bara bensinbaserade modeller och det fanns bara en generation, men den fick många stora uppgraderingar.

C30 hade också en specialutgåva i USA som hette Boston Red Sox edition 2008. Det fanns också ett prestandaalternativ som gjordes av Polestar och Volvo tillsammans. Det hade mjukvarumodifieringar som ökade bilens prestanda från 227 hk till 250 hk.

År 2010 tillkännagav Volvo även modellen C30 DRIVe Electric, som var en konceptbil i begränsad produktion och helt eldriven. Elmodellen hade ett litiumjonbatteripaket på 24 kWh med en elmotor på 82 kW. Bilen hade en beräknad räckvidd på 93 miles och kunde köra från 0 till 50 km/h (0-31mph) på bara 4 sekunder.

Tillförlitlighet

Volvo anses vara ett av de mest pålitliga lyxmärkena i bilvärlden. C30 blev också känd på grund av sin oförstörbara struktur och tillförlitlighet. Hatchbacken blev berömd för sina övergripande hållbarhets-, säkerhets- och tillförlitlighetsfaktorer.

  Vilken Volvo är fyrhjulsdriven?

Den hade ett övergripande tillförlitlighetsbetyg på 70,65, där det genomsnittliga tillförlitlighetsbetyget är 57. Den hade också en överkomlig underhållskostnad på cirka 720 dollar. Allt detta gjorde C30 till ett lysande, pålitligt val för människor att köpa vid den tiden.

Säkerhet

Precis som alla Volvos hade C30 också tidens bästa säkerhetsfunktioner. Säkerhetsfunktionerna var en stor höjdpunkt för bilen. IIHS tilldelade också C30 utmärkelsen Top Safety Pick. Den hade Volvos intelligenta förarinformationssystem som övervakade förarens uppmärksamhet hela tiden. Bilen hade de andra följande säkerhetsfunktionerna:

 • System för upptäckt av döda vinkeln
 • Antiblockeringssystem
 • System för skydd mot whiplash
 • Fyra olika stålsorter för att fördela kollisionsenergin.
 • System för skydd mot sidokollisioner
 • Elektroniskt stabilitetsprogram
 • Traction control system (system för dragkraftsreglering)
 • Krockkuddar och uppblåsbara gardiner

C30 upphör att tillverkas

Volvo bekräftade att C30 skulle upphöra 2013. Volvo meddelade att de stoppade produktionen av C30 för att förbereda sig för Volvos framtid och göra plats för sina nya planer och modeller. Den låga försäljningen av bilen påverkade dock säkerligen beslutet att upphöra med bilen.

Bilen hade den bästa försäljningen 2008 med endast 4299 sålda enheter. Dessa siffror fortsatte att sjunka för varje år. Under 2009 sålde Volvo endast omkring 4266 enheter. Antalet sjönk drastiskt 2010 med endast 2906 sålda enheter. Som jämförelse kan nämnas att konkurrenten MINI Cooper hatchback sålde totalt 28 067 enheter under 2011.

Problem med C30

Det första stora problemet med bilen var dess pris. Den var mycket dyrare än sina andra konkurrenter som MINI Cooper hatchback eller Volkswagen GTI. Bilens prislapp var 26 395 dollar, vilket var ganska dyrt för en hatchback. Annars är bilen fortfarande ganska solid om du vill köpa en begagnad C30. Några mindre problem dök fortfarande upp vid cirka 80-120k miles som:

 • Fjädring
 • Tandremmen
 • Styrarmar
 • CV-stövlar
 • Tandrem
 • Vattenpump
  Är Volvos svåra att bryta sig in i?

Motorsport

En tävlingsversion av C30 konstruerades 2010 som STCC-Volvo. Under 2011 använde racingteamet Polestar Volvo C30 DRIVe som sin huvudsakliga racerbil. De hade ett bra resultat i 2011 års FIA WTCC Race of Belgium. Under 2011 vann C30 fem lopp i Pirelli World Challenge-säsongen.

C30 electric kom först i det 130 kilometer långa Michelin Challenge Bibendum-rallyt på 130 kilometer och vann även priser för sin hantering. C30 var också med i WTCC-säsongen 2011. På det hela taget hade den en bra motorsportkarriär.

Framtiden med den nya C40

C30 lades ned 2013, men ersattes av Volvo V40 med sin andra generation. V40 lades sedan också ned 2019 på grund av Volvos fokus på elektrifiering av bilarna. Den helt nya Volvo C40 är dock redo att ersätta V40, och den kommer att bli den ultimata efterföljaren till C30 år 2022.

FAQ

Tillverkar Volvo bilar med hatchback?

Volvo tillverkade tidigare hatchbacks som V40 och C30. Dessa bilar var ganska kända hatchbacks från Volvo. Det var hatchbacks av premium- och lyxkvalitet med bra köregenskaper och bra bränsleeffektivitet. Volvo lade ner dem och har istället flyttat fokus till elbilar och elektrifiering.

Varför gillar människor hatchbacks?

Det finns många skäl att älska små hatchbacks jämfört med stora sedans eller SUV:er. Först och främst är de små, så de får plats överallt. Om du bor i en stad där utrymmet är mycket viktigt är hatchbacks lätta att hantera. De har också bättre huvudutrymme än sedans.

  Är Volvo ett lyxmärke?

Hanteringen är också bättre i hatchbacks på grund av deras lilla storlek. Hatchbacks är ganska flexibla när det gäller att transportera personer och last. Du kan få plats med din last i bilen genom att fälla baksätena, och baksätena är också vanligtvis rymliga. Hatchbacks förbrukar också mindre bränsle, vilket är ekonomiskt fördelaktigt.

Är Volvo C40 en bra bil?

Volvo C40 recharge är Volvos första helt eldrivna bil någonsin. Det är en elbil av premiumkvalitet, och den har en beräknad räckvidd på cirka 200+ mil. Bilen har också stöd för snabbladdning, och den kan laddas från 10 % till 80 % på bara 33 minuter med en snabbladdare. Den har bra acceleration och kan köra 0 till 60 mph på bara 4,5 sekunder. På det hela taget är det en bra bil att köpa.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts