Volvo S90 – Allt du behöver veta

Volvo S90 är en mellanstor lyxsedan som ska konkurrera med Mercedes Benz E-klass, BMW 5-serien och Audi A6. S90 är produktion sedan 2016 och verkar ha fångat fantasin hos många annars tyska lyxbilsköpare. S90 är verkligen ett välkommet tillskott i detta hårt konkurrensutsatta segment.

S90 kommer med några olika motorkonfigurationer med effekt från 200 hk upp till 320 hk hybridversionerna kan till och med leverera upp till 455 hk. S90 finns också med några dieselmotorer, men dessa är inte så populära.

Designmässigt verkar S90 vara en riktigt snygg bil både invändigt och utvändigt. Den lyckas erbjuda sofistikering på ett sätt som tyskarna inte gör. Interiören är också stilren och väl genomtänkt medan körupplevelsen är mjuk och dämpande tack vare en sofistikerad fjädring och chassiavstämning.

När det gäller tillförlitligheten verkar S90 lida då den är en under genomsnittlig tillförlitlig bil. Den värderas fortfarande relativt högt eftersom den bara kom ut för några år sedan medan praktiska egenskaper inte är något problem tack vare mycket sittplatser och ett stort lastutrymme, särskilt om du väljer V90 kombiversionen.

Volvo S90 – Drivlinan

Volvo S90:s motorutbud börjar med den 4-cylindriga 2,0L-rätemotorn med 197 hästkrafter medan den 5-cylindriga 2,0L-rätemotorn ger 250 hästkrafter. S90 finns även med en 4-cylindrig motor som ger 320 hk med R-Design-paketet. Alla hybridmodeller av S90 är utformade kring 2,0-litersmotorn med en effekt på mellan 400 hk och 455 hk.

Alla dessa har antingen FWD eller AWD med Volvos standardiserade 8-stegade automatlåda. Dieselmotoralternativen varierar från 4- till 5-cylindriga motorer med effekt på upp till 235 hk. Man kan lugnt säga att alla dessa motorer är smidiga, effektiva och sofistikerade.

  Vilken modell ersatte Volvo XC70?

Effektivitetsmässigt kan S90 leverera omkring 40-50 MPGe med de vanliga gasdrivna motorerna medan hybriderna lovar upp till 300 MPGe tack vare den elektriska drivlinan. På det hela taget verkar drivlinan i S90 vara passande för en sådan lyxig bil.

Volvo S90 – Design och chassi

S90 följer Volvos traditionella boxdesign med något rundade kanter för att göra den sofistikerad och futuristisk. LED-ljusen gör att bilen ser dyr ut och passar in i en företagsparkering fylld av tyska mellanstora lyxsedaner.

Interiören i S90 är också futuristisk och sofistikerad med många högklassiga material och snyggt placerade reglage. S90 är hyfsat utrustad från fabrik vilket innebär att de allra flesta S90-modeller som finns där ute ser ut och känns som lyxbilar.

Fjädringen och chassiavstämningen i S90 är enbart anpassad för en bekväm körning vilket innebär att S90 inte är en sportbil. Den är gjord för att utmärka sig när den kryssar nerför motorvägen i yttersta komfort och tystnad.

Volvo S90 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Som nämndes i början är S90 inte riktigt en pålitlig bil. De vanligaste problemen som tenderar att drabba S90 är förknippade med motorn, elektroniken, motorkontrollmodulen, hydraulenheten och bränslesystemet. Vissa av dessa är mer bekymmersamma än andra, och de verkar också påverka nästan alla S90-modeller.

Detta är en något nedslående insikt eftersom S90 annars är en oerhört kapabel bil. Nivåerna av komfort och lyx är lika bra som i E-Klass, A6 och 5-serien. Det är också värt att nämna att den tyska trion också är ganska opålitlig, vilket gör att de alla är ganska nära varandra.

  Vilka är de vanligaste problemen med Volvo?

Volvo S90 – Värde och praktiska egenskaper

Volvo S90 är fortfarande en ganska ny bil vilket innebär att den fortfarande är relativt dyr, särskilt de nyare modellerna med högre motorer. Som sådan kommer S90 sannolikt att vara mycket mer lättillgänglig om några år, särskilt när den kommande uppdateringen av S90 släpps.

Praktiskt sett är S90 vad man kan förvänta sig av en bil från det här segmentet. Det råder ingen brist på sittplatser medan det tillgängliga lastutrymmet är mer än anständigt. Sikten kunde vara lite bättre men är tillräcklig för en bil av den här storleken.

FAQ avsnitt

Hur länge kan Volvo S90 hålla?

Volvo S90 är en ganska ny bil, vilket innebär att det inte finns så många bilar med hög körsträcka på marknaden. Hur som helst bör du räkna med att S90 kan leverera mer än 200 000 mil med rätt underhåll. Om du inte underhåller den ordentligt kommer den sannolikt att dö mycket tidigare än så.

Volvobilar är inte främmande för att ackumulera hundratusentals mil på vägmätaren, men bara om de underhålls på rätt sätt. Det är komplexa precisionsmaskiner som är fulla av all den senaste tekniken och kräver ständig skötsel.

Är Volvo V90 bättre än Volvo S90?

Volvo S90 och Volvo V90 är i princip likadana, den enda skillnaden är att V90 är en något mer praktisk bil. Köpbeslutet mellan dessa två faller mest på dina krav på lastutrymme och designpreferenser eftersom V90 bara erbjuder en mer praktisk upplevelse.

  Behöver en Volvo premiumgas?

V90 finns även i trimmet V90 Cross Country som gör V90 mer terrängvänlig. Cross Country erbjuder en något mer utilitaristisk design som till exempel Audi A6 Allroad. Som sådan bör ditt val främst baseras på praktiska egenskaper och design.

Är Volvo S90 en säker bil?

Volvo S90 är verkligen en riktigt säker bil eftersom den har alla nödvändiga toppmoderna säkerhetsfunktioner och det fina är att många av dessa ingår som standard. Volvo är ett märke som är känt för att tänja på gränserna för bilsäkerhet eftersom det var de som var pionjärer när det gäller många säkerhetsfunktioner som vi alla värnar om och uppskattar nuförtiden.

Om säkerhet är ditt primära mål kommer S90 sannolikt att tillfredsställa dig ännu bättre än sina tyska rivaler som oftast erbjuder samma funktioner, men dessa finns inte som standard och tenderar att vara dyrare eftersom de ingår i omfattande tillvalspaket.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts