Volvo V70 – Allt du behöver veta

Volvo V70

Volvo V70 är en exklusiv mellanstor kombibil som introducerades för första gången 1996. Den första generationen av V70 var ganska framgångsrik och därför gjorde Volvo snabbt den andra generationen av V70 år 2000. Den andra generationen V70 fick en rejäl uppfräschning 2004 medan den tredje och sista generationen av V70 följde 2007 och var i produktion fram till 2016.

Under denna tid lyckades Volvo sälja massor av dessa eftersom V70 finns med 4-cylindriga, 5-cylindriga och till och med 6-cylindriga motorer i den nyare modellen. De flesta av dessa är FWD och erbjuder manuell medan det finns några, mer kraftfulla modeller som även kommer med en automat och ett fåtal av dem finns även med AWD.

Designmässigt är V70 en av de mest ikoniska moderna-klassiska Volvo-designerna eftersom den ser ut som en låda på hjulen. De tidigare modellerna börjar nu bli trendiga i eftermarknadskulturen medan de senare modellerna verkar alltför familjevänliga och lite tråkiga.

V70 är en hyfsat pålitlig bil men det finns några problem som är värda att uppehålla sig vid. V70 representerar också ett attraktivt värde på andrahandsmarknaden medan praktiska egenskaper definitivt är en av V70:s starka sidor eftersom den erbjuder ett överflöd av sitt- och lastutrymme.

Volvo V70 – Drivlinan

Volvo V70 I-sortimentet startar med antingen fyr- eller femcylindriga motorer med effekt från 126 hk till 265 hk V70 I finns även med två femcylindriga dieselmotorer i linje med 140 hk. Volvo V70 II har också i första hand 4- och 5-cylindriga motorer med liknande effekt som V70 I, men med tillägg av några dieselalternativ också.

  Varför slutade Volvo att tillverka C30?

Volvo V70 III finns även med 6-cylindriga motorer. Som nämndes i början finns V70 med antingen en FWD- eller AWD-konfiguration. Instegsmodellerna erbjuds främst med manuell växellåda medan vissa 5-cylindriga och alla 6-cylindriga motorer kommer med en automatlåda.

V70:s drivlina är utformad för att vara sofistikerad, tyst och mestadels avslappnad. Det innebär att V70 är utformad med tanke på familjeanvändning. Effektiviteten är inte all stark med de två första generationerna medan modellerna i tredje generationen kan erbjuda upp till 30MPG max.

Volvo V70 – Design och chassi

Volvo V70 är en av de mest välkända Volvo kombibilarna eftersom den använder sig av en tidstypisk Volvo boxy-design. Det var en tid då kombibilar med boxig design var populära och Volvo var ett av de märken som gjorde det bäst. Med det sagt anser vissa människor att designen är lite tråkig, men i själva verket ville Volvo maximera den praktiska användbarheten vilket innebär att formen följer funktionen.

När det gäller interiören är det bara tredje generationens V70 som kan betraktas som en halvmodern interiör. Hur som helst är materialkvaliteten hög på de flesta ställen, även om du kan hitta lite billigare plast längre ner där dina händer sällan når. Utrustningsmässigt är V70 också tidstypisk, vilket innebär att den inte är särskilt välutrustad för idag.

V70:s fjädring och chassiavstämning är också skräddarsydd för en bekväm och subtil körning. V70 är långt ifrån dynamisk eller sportig, det är en heltäckande familjebil som syftar till att vara bekväm, tyst och sofistikerad.

  Vilken är den bästa begagnade Volvo att köpa?

Volvo V70 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Volvo V70 är en riktigt pålitlig bil, men de tidigare generationerna är inte perfekta. I alla tre generationerna är modellerna efter faceliftet betydligt mer tillförlitliga. De vanligaste V70-problemen beror på fjädringsbussningarna, turboladern, motorkylsystemet, växellådan och motorfel.

Den goda nyheten är att de flesta av dessa problem kan lösas ganska enkelt, men om du ignorerar några av dessa problem, som de som är förknippade med kylningen och felstötningar, löper du stor risk att förstöra din motor helt och hållet.

Volvo V70 – Värde och praktiska egenskaper

Volvo V70 representerar ett hyfsat värde på den nuvarande andrahandsmarknaden. Den första generationens V70 köps främst av personer som vill trimma den, medan de två nyare generationerna i viss mån köps av familjer och Volvoentusiaster.

Praktiskt sett är V70 bra eftersom den erbjuder mycket interiörutrymme och mycket lastutrymme också. V70 är verkligen en enormt praktisk bil, och det är därför den är populär än i dag.

FAQ-avsnitt

Är Volvo V70 säker?

Volvo V70 är en ganska säker bil eftersom den byggs av Volvo, ett märke som prioriterar säkerhet mer än någon annan biltillverkare nuförtiden. Det är sant att V70 är gammal och att den inte har alla moderna säkerhetsprylar och lösningar, men det är de väsentligaste som har störst betydelse när det gäller säkerhet.

Du bör dock fokusera på den 3:e genmodellen eftersom den är den säkraste av alla. De två första generationerna är lite för gamla vilket innebär att de inte är lika säkra som de senaste V70-modellerna är, oavsett hur välbyggda de är.

  Vilken är den mest pålitliga Volvo?

Hur länge kan en Volvo V70 hålla?

Enligt många Volvo-specialister kan en Volvo V70 lätt hålla uppemot 200 000 mil. Men om V70:an underhålls tillräckligt väl kommer den sannolikt att hålla dubbelt så länge. Det viktigaste när det gäller livslängd är alltså underhåll.

Den första generationens V70 är något av en legend när det gäller hållbarhet, och det finns många fall där dessa har överskridit 500 0000 mil.

Ska jag köpa en Volvo V70?

Det beror på vad du vill ha och behöver av en bil. Om du behöver en pålitlig, praktisk och värdeorienterad bil är V70 verkligen ett bra val. Den första generationens V70 köps främst för att den ser cool ut och är snygg med stora fälgar och sänkt körhöjd.

De två sista generationerna är familjebilar, men modellerna efter faceliftet av båda är mer pålitliga och erbjuder en mer sammanhållen upplevelse överlag.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts