Volvo V90 – Allt du behöver veta

Volvo V90

Volvo V90 är 2000-talets flaggskepp bland Volvos kombibilar. V90 släpptes första gången redan 2016 och säljs fortfarande runt om i världen. V90 kommer sannolikt att ersättas inom kort, men från och med nu är det fortfarande en hårt konkurrensutsatt lyxkombi som lyckas konkurrera med Audi A6 Avant, BMW 5-serien Touring och Mercedes E-Klass kombi.

V90:s motoruppsättning består av ett fyrcylindrigt sortiment som även innehåller mycket kapabla hybridenheter. V90 erbjuds även i dieselform som främst säljs i Europa. V90 är antingen en FWD-driven bil eller en AWD-bil för de allra bästa och mest kraftfulla modellerna.

Designmässigt är V90 mer eller mindre likadan som S90 sedan vilket innebär att det är en kombiversion av en i övrigt vacker bil. V90 och S90 erbjuder en mer minimalistisk inställning till lyx utan att bilen ser alltför blingy ut och utan att den är överhopad med onödiga designdetaljer.

När det gäller tillförlitlighet är den hyfsad medan körupplevelsen är anpassad till smidighet, komfort och sofistikering. V90 värderas relativt högt eftersom det är en modern bil samtidigt som den praktiska aspekten av V90 nästan är klassledande.

Volvo V90 – Drivlinan

Som nämndes i inledningen består bensinmotoruppsättningen av en enda 2,0 l 4-cylindrig motor som ger mellan 200 hk och 320 hk beroende på inställningstillstånd. Dessa kan ge upp till 40 miles per gallon och är i första hand framhjulsdrivna men finns även tillgängliga i AWD-form.

Dieselutbudet är mer eller mindre detsamma då en enda 2,0L 4-cylindrig motor erbjuds med en effekt som sträcker sig från 150 hk till 235 hk. Dessa kan ge upp till 50MPG. Även om alla dessa är imponerande är de bästa Volvo V90-motorerna hybridmotorerna som också utnyttjar en 2,0L 4-cylindrig motor, men den maximala effekten är 455 hk.

  Volvo S90 - Allt du behöver veta

Den mest effektiva hybrid-V90 kan ge upp till 124MPGe vilket verkligen är en stark siffra. Alla dessa är också raffinerade, tysta och bekväma utan att sakna kraft. Slutligen kommer alla V90-modeller med en sofistikerad och väl avstämd 8-stegs automatisk växellåda.

Volvo V90 – Design och chassi

Designen på V90 påminner om den gamla goda tiden med boxiga Volvokostbilar, men V90 ser inte utilitaristisk ut som vissa av dessa gjorde. V90 kombinerar faktiskt det ikoniska boxiga Volvodesignspråket med ett mer lyxigt tillvägagångssätt, vilket gör att V90 ser fantastisk ut.

Inredningen påminner också lite om Volvomodeller från förr, men V90 är allt annat än gammal på insidan. Designen, materialen och layouten i V90:s interiör är oöverträffad och många föredrar den framför tyskarna.

V90 är inställd på att vara en bekväm och sofistikerad bil, vilket innebär att den inte är någon sportbil. Den används i första hand för motorvägscruising. R-Design-modellerna har visserligen en styvare fjädring, men den kan aldrig konkurrera med BMW 5-serien i det avseendet.

Volvo V90 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Volvo V90 är en hyfsat pålitlig bil, vilket innebär att de flesta tillförlitlighetstabeller och undersökningar på nätet bedömer den som medioker till över genomsnittlig. Nyare V90-modeller är bättre eftersom Volvo har lyckats stryka ut en del av de problem som drabbade de tidigare modellerna.

Hur som helst är de vanligaste V90-problemen förknippade med ECM (Engine control module), elektroniken, bromssystemet, bränslesystemproblem och ökade nivåer av vibrationer under körning. En del av dessa kan lösas enkelt och snabbt medan andra fortfarande förblir ett mysterium.

  Aiways vs Volvo - vilken är bäst?

Volvo V90 – Värde och praktiska egenskaper

Du kan hitta en begagnad V90 för minst cirka 30 000 kronor, åtminstone om du vill ha en hyfsad och välutrustad modell. Den helt nya Volvo V90 kostar runt 55 000 dollar medan högre modeller kostar betydligt mer än så.

Praktiskt sett är V90 enormt kapabel eftersom den erbjuder ett stort sittutrymme som enkelt rymmer upp till fem vuxna. Lastutrymmet är nästan klassledande vilket gör den till en av de mest praktiska lyxiga mellanstora bilarna till salu idag.

FAQ avsnitt

Vilken Volvo V90 ska jag köpa?

Om du är ute efter en Volvo V90 bör du i första hand fokusera på hybridmodellerna eftersom de verkligen är de allra bästa av dem alla. Du bör också fokusera din uppmärksamhet på nyare modeller eftersom de verkar vara mycket mer tillförlitliga. På det hela taget är den bästa V90-modellen sannolikt en modell som är välutrustad och inte har alltför många mil på klockan.

Du bör också vara uppmärksam på om den modell du tittar på ingick i en ganska många lista över återkallelser som påverkade V90. V90:s bensinmotorer är också en bra idé med den fyrcylindriga med över 200 hästkrafter som den bästa av dem alla.

Är Volvo V90 säker?

Volvo V90 är en riktigt säker bil eftersom det trots allt är en modern Volvo. Volvo är ett märke som är känt för att göra några av de säkraste bilarna på marknaden. Det som är bra med en modern Volvo är att de kommer med massor av säkerhetsutrustning direkt från fabriken, vilket innebär att du inte behöver lägga extra pengar på alltför många tillval.

  Vilken bil ersatte Volvo C30?

Detta är inte fallet med tyskarna eftersom de tenderar att vara lite mer återhållsamma när det gäller att inkludera något i basprismodellen.

Ska jag köpa en Volvo V90?

Volvo V90 är värd din uppmärksamhet om du är ute efter en modern lyxig kombibil. Audi A6 Avant, BMW 5-serien och Mercedes E-Klass kombi är alla fantastiska bilar, men de släpar i vissa fall efter i jämförelse med V90.

V90 erbjuder ett mer minimalistiskt tillvägagångssätt som gör att bilen känns mer speciell. På det hela taget är V90 en fantastisk bil och du bör köpa den om du är ute efter en praktisk, säker och effektiv lyxbil för familjen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts