Aiways vs Volvo – vilken är bäst?

Aiways är ett lovande kinesiskt startup-företag för elbilar som bara har börjat tillverka bilar för några år sedan medan Volvo är ett av de mest konsekventa märkena för lyxbilar i premiumklassen på marknaden. Skillnaderna mellan dessa två märken är stora eftersom de erbjuder helt olika bilar.

Aiways fokuserar på att göra konkurrenskraftiga, billiga och alldeles lättillgängliga elbilar medan Volvo är känt för att göra lyxiga sedans, kombibilar och SUV:er i toppklass. Volvo erbjuder också elbilar både som Volvo-märkta bilar och som fristående Polestar lyxiga elbilar.

Volvo omfattar i stort sett alla segment som finns eftersom de tillverkar SUV:er, sedans, kombibilar, crossovers och till och med större kommersiella fordon som halvlastbilar, skåpbilar och bussar. Aiways å andra sidan erbjuder bara två modeller just nu och båda är i stort sett likadana.

Det är svårt att rättvist jämföra dessa två märken eftersom Volvo är ett stort bilmärke medan Aiways är ett nystartat kinesiskt elbilsmärke. Som sådan är Volvo bättre än Aiways i nästan alla segment, men detta kan potentiellt förändras om Aiways fortsätter att leverera konkurrenskraftiga och hyggligt tillverkade bilar.

Aiways – Översikt över varumärket

Som tidigare nämnts erbjuder Aiways för närvarande två modeller, U5 SUV och U5 Coupe-ish SUV. Aiways har även avslöjat konceptet U7 som bör se dagens ljus snart och det bör vara en fullstor familje-SUV med en mer premium prislapp.

U5 är en ganska populär elbil i Europa eftersom den erbjuder mycket värde för pengarna. U6 börjar bara börja säljas och den bör följa en liknande bana. U5 kommer med ett 63 kWh-batteri som bör räcka till cirka 250 WLTP-mil.

  Är Tesla bättre än BMW?

Du kan ladda U5 från 20 % till 80 % på drygt 30 minuter om du förlitar dig på en DC-snabbladdare medan långsam AC-laddning tar 8-10 timmar för samma procentandel. U5 erbjuder en enda elmotor med 150 kW (201 hk) och är en av de bästa elbilarna du kan få för pengarna.

Om Aiways fortsätter att göra bilar till konkurrenskraftiga priser och om de förbättrar sig på vissa områden som säkerhet, design och marknadsföring kan de potentiellt nå en liknande nivå av popularitet. Endast tiden får utvisa om detta verkligen är möjligt, men för tillfället är Volvo ett visst steg över Aiways i nästan alla avseenden.

Volvo – Översikt över varumärket

Det är säkert att säga att Volvo är ett stort bilföretag eftersom de säljer enorma mängder bilar på årsbasis. Vissa Volvomodeller som den mellanstora SUV:n XC90 eller crossover-modellen XC40 är klassledande i många avseenden eftersom de erbjuder överlägsen säkerhet och sofistikering.

Detta är inte något som Aiways för närvarande kan göra eftersom de knappt kan röra lyxbilssegmentet. Den största skillnaden mellan Aiways och Volvo är den övergripande varumärkesattraktionen eftersom Volvo är ett välkänt stort bilföretag och Aiways är precis i startgroparna.

Volvo XC40 P8 AWD Recharge är den närmaste potentiella konkurrenten till U5 eftersom den i viss mån erbjuder en liknande upplevelse. Den helelektriska XC40 erbjuder ett 75 kWh-batteri som bör räcka till cirka 250 WLTP-mil vilket är nästan identiskt med U5.

  Är Volvos dyra att underhålla?

XC40 300kw kraft vilket är dubbelt så mycket som U5 erbjuder samtidigt som den är en mer sofistikerad och mer åtråvärd bil. U5 kan inte matcha XC40, men om Aiways fortsätter att göra konkurrenskraftiga bilar kan de kanske konkurrera med Volvo i framtiden.

Brand appeal – Hur viktigt är brand appeal i bilindustrin?

Att förtjäna ett gediget brand appeal i bilbranschen är ganska svårt eftersom bilbranschen redan är fylld med ett överflöd av varumärken som har funnits i århundraden. Som sådan måste en helt ny kinesisk elbilsstartup erbjuda något som alla dessa stora aktörer inte kan erbjuda, och det är överkomlighet.

Att kunna utforma en konkurrenskraftig produkt samtidigt som den kostar mindre pengar är det enda sättet för dessa märken att så småningom slå sig till ro och bli ett viktigt tillskott till bilindustrin. Varumärken som Volvo har funnits i årtionden och det är något som potentiella kunder är medvetna om.

Därför kan man lugnt säga att varumärkets attraktionskraft är en oerhört viktig aspekt när det gäller bilköp, eftersom bilar är både känslomässiga och rationella köp. De får oss att känna oss fulländade och vi tenderar att tillbringa mycket tid i dem.
Vi litar på dem med våra liv så de måste vara säkra och önskvärda. Aiways är inte där ännu, men om de fortsätter att göra som de gör nu kan de vara där i en avlägsen framtid.

FAQ-avsnittet

Vad är det bästa med Aiways U5?

Det bästa med U5 är det utrymme den erbjuder för pengarna eftersom den erbjuder nästan verkställande sittplatser och lastutrymme samtidigt som den kostar lika mycket som vissa kompakta elbilar. Detta innebär att U5 är perfekt för familjeförflyttningar, och det är något som den nuvarande marknaden verkligen uppskattar.

  Har Volvo bra motorer?

Det näst bästa med U5 är uppenbarligen priset eftersom knappt något annat elbilsmärke där ute kan erbjuda vad Aiways kan med tanke på priset. U5 kommer också med all 2000-talsteknik som avancerade förarassistanssystem, ett hyfsat infotainmentsystem och en ganska bekväm körning.

Vad är det värsta med Aiways U5?

U5 erbjuder undermåliga säkerhetsbetyg, vilket är ett definitivt bekymmer för många familjeorienterade kunder. Mer specifikt har U5 misslyckats med att klara Euro NCAP:s krocktest för sidokollisioner samtidigt som den erbjuder mediokra aktiva säkerhetsfunktioner.

Dessutom har Aiways praktiskt taget ingen varumärkesattraktion för tillfället och det är viktigt för majoriteten av kunderna där ute.

Varför är Volvo bättre än Aiways?

Volvo tillverkar konkurrenskraftiga bilar i årtionden medan Aiways först nyligen har anslutit sig till branschen. Som sådan är Volvo också ett varumärke som är känt för överlägsna säkerhetsbetyg medan Aiways är raka motsatsen. Volvo är lyxigare, bekvämare och mycket mer eftertraktad.

Volvo erbjuder dussintals bilar för varje tänkbart segment medan Aiways för närvarande bara erbjuder två bilar. Volvo erbjuder också mer teknik, bättre tillverkningsmaterial och en övergripande kvalitetshöjning.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts