Har Volvo bra motorer?

Volvo tillverkar bra motorer som håller över 200 000 mil. Volvos motorer håller lika länge som konkurrenter som BMW och Mercedes. Motorerna är vanligtvis pålitliga och behöver inte mycket uppmärksamhet. I genomsnitt har Volvos motorer en felfrekvens på 1 av 111.

Vilken typ av motor har Volvo?

Volvo har alltid varit en tillverkare av raka motorer. De producerar vanligtvis ett mindre antal cylindrar, men med högre bränsleeffektivitet och prestanda. Deras fyrcylindriga motor med elmotor kan till och med konkurrera med V8-motorer.

Tidigare, när Volvo lydde under Ford Motors, lät de Volvo tillverka sina egna motorer. När det gäller effekt är Volvos fyrcylindriga motor till och med bättre än konkurrenternas sexcylindriga motorer och kan konkurrera med V8-motorer.

Volvo har inom ramen för VEA-programmet tillverkat några riktigt bra motorer. Motorerna var utmärkta när det gäller bränsleförbrukning med sina låga utsläpp. Drive-E-programmet lanserades särskilt för att minska utsläppen. Därför slutade Volvo att tillverka dieselbaserade motorer 2017.

Drive-E-programmet gör också trecylindriga motorer baserade på tre cylindrar för Geely, Volvos moderbolag. De marknadsförde VEA-programmet som G-power. De motorer som Volvo tillverkar har använts av Lynk and Co och Geely och Proton. Detta gör säkert att deras motorer är lika bra som andra biltillverkares motorer.

Historia om Volvos motorer

Volvo startade sitt företag med motorer från Penta och förvärvade sedan senare Penta. Den allra första motorn som användes i Volvo var en rak fyrcylindrig sidoventilmotor med fyra cylindrar som producerade 28 hk. De fortsatte att konstruera sina egna motorer när de var under Ford. Nyligen har Volvo tillkännagivit sitt VEA-program, enligt vilket de kommer att konstruera sina egna motorer för att ge den bästa körningen.

  Vilken är den bästa Volvo som någonsin tillverkats?

VEA-programmet

Under VEA-programmet eller marknadsfört som ”Drive-E”-programmet har Volvo fokuserat på att göra bättre motorer med färre cylindrar. Programmet startade 2006 när de bestämde sig för att bara göra fyrcylindriga motorer. Med ett mindre antal cylindrar är deras mål att göra mer bränsleeffektiva, miljövänliga och mindre motorer.

I och med starten har Volvo investerat cirka 2,5 miljoner dollar i utvecklingen av programmet. De första bilarna som fick dessa nya motorer var andra generationens S60- och V60-serier. I och med framgången med dessa modeller började Volvo fasa ut andra fem- och sexcylindriga motorer. År 2015 övergick de helt och hållet till Drive-E-motorerna. Sedan 2017 har de slutat göra dieselbaserade motorer helt och hållet.
I och med deras tillkännagivande av elektrifieringsmålet 2017 har de börjat arbeta för att helt hybridisera alla sina motorer. Deras motorer som används i hybridbilar är några av de bästa. Enligt Volvo kan motorerna med plug-in hybridteknik till och med konkurrera med V8-motorerna. Dessa motorer har varit en enorm framgång för Volvo. De är mer bränsleeffektiva och har exceptionella prestanda.

Bensinmotorer

Volvo tillverkar fyrcylindriga motorer med en fyrcylindrig motor. Volymen varierar från 1,5 liter till 2,0 liter. Alla bensinmotorer har turboladdning och intercooling med insprutningsteknik. De har hittills tillverkat totalt 14 motorer i 1,5-literskategorin. I kategorin 2,0 liter har de hittills tillverkat totalt 35 motorer.

När det gäller bensinmotorer har de två kategorier av GEP3- och VEP4-motorer. Inom GEP3-programmet utvecklar de trecylindriga motorer för moderbolaget Geely. Den marknadsförs som G-power. Den andra VEP4-kategorin producerar dock de vanliga fyrcylindriga motorerna för deras bilar. Dessa motorer omfattar följande:

 • T2 122 PS
 • T2 152 PS
 • T4 190 PS
 • T5 245 PS
 • T6 320 PS
 • Polestar 367 PS
 • T8 320 PS turbo, kompressor och bakre elmotor som utvecklar 87 PS
  Tillverkar Volvo en minibuss?

Dieselmotorer

Volvo tillverkade tidigare 2,0-liters fyrcylindriga dieselmotorer med fyra cylindrar. De upphörde så småningom med dieselbaserade motorer 2017. De gjorde detta för att följa sina ambitioner att minska bilarnas utsläpp. Alla dessa dieselbaserade motorer var turboladdade och intercooled. Vissa modeller med hög effekt hade dock balansaxlar. Dieselmotorerna marknadsfördes som VED4. Några av dem är bl.a. följande:

 • D2 120 PS
 • 181 PS för Volvo 60-modeller, 70-modeller och S80.
 • 190 PS för V40-serien.

Gör Volvo bra motorer?

Om man tittar på motorernas tillförlitlighet och deras meritlista kan man konstatera att Volvo tillverkar bra motorer. Deras äldre motorer är också fortfarande ganska bra. Äldre Volvos används fortfarande av vissa personer och de är fortfarande nöjda med motorernas prestanda. De nyare motorerna inom VEA-programmet har också varit framgångsrika. De exporterar till och med sina motorer till andra företag. Med tanke på alla dessa fakta kan man alltså säga att Volvo tillverkar bra motorer.

FAQ

Har elbilar motorer?

Elbilar har inga konventionella fossilbränslebaserade motorer. Däremot har de elmotorer som driver bilen med hjälp av batterier. Bilarna är konstruerade på ett sätt som omvandlar elektrisk energi till mekanisk energi utan att flytta några kolvar eller andra delar. Motorerna skiljer sig från motorer. I motorer omvandlas energi till mekanisk energi.
I motorer används däremot värmeenergi för att omvandla den. Därför är varje motor en motor, men inte varje motor är en motor. Elbilar använder alltså antingen växelström eller likström. Elmotorn använder sedan intensitet och rotation för att driva bilen.

  Är en begagnad Volvo en bra bil?

Vilka är huvuddelarna i en motor?

Bilmotorer har flera olika delar. Vissa är viktigare än andra. Dessa delar rör sig runt för att skapa kraft. Delarnas rörelse leder till slitage, vilket kräver underhåll och skötsel. Några motordelar är

 • Kolvar
 • Vevaxel
 • Kamaxel
 • Tändstift
 • Cylinderhuvud
 • Ventiler
 • Motorblock
 • Oljepanna

Vad gör en motor bra?

Bilmotorer är bäst om de är tillförlitliga och har ett starkt gjutjärnsblock och ett aluminiumhuvud. Detta gör att motorerna är robusta och avleder värmen bättre. Alla företag konstruerar sina motorer så att de har dessa, men det måste göras med omsorg.

Några av de mest opålitliga motorerna har också järnblock och aluminiumhuvuden. Detta beror främst på deras dåliga hantering av termisk expansion. Företagen måste hantera kinetisk energi från kolvarnas rörelse. Motorns kvalitet beror också på

 1. Motorns utformning.
 2. Motorcykler.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts