Aiways vs Porsche – vilken är bäst?

Under de senaste snabba åren har Aiways börjat bli en halvt relevant elbilstillverkare som försöker omfatta det lägre skiktet av elbilar. Aiways har lyckats med detta med U5, en instegs elbil SUV/crossover som verkar erbjuda ganska mycket värde för pengarna.

Att ta sig in i bilindustrin är en nästan omöjlig uppgift för de flesta nystartade företag eftersom det krävs enorma mängder kunskap och pengar för att tillverka en konkurrenskraftig bil, särskilt när man betänker att alla de stora bilmärkena har tillverkat bilar i årtionden, om inte till och med i århundraden.

Porsche är en av de största och mest eftertraktade sportbilstillverkarna på planeten, vilket innebär att Porsche vänder sig till en helt annan typ av kundkrets jämfört med Aiways. Porsche-modellerna kostar 5-10 gånger mer pengar jämfört med allt som U5 erbjuder, så det är ganska lätt att jämföra dessa två märken.

Porsche är bättre i allt de gör eftersom Porsche är känt för några av de bästa fordonstekniska lösningar som branschen någonsin har sett. Aiways å andra sidan skrapar bara på bilindustrins yta och kommer troligen aldrig att nå en liknande nivå av åtråvärdighet och kvalitet som Porsche.

Aiways – Översikt över varumärket

Aiways erbjuder för närvarande endast två mainstream-modeller, U5 och U6, men det verkar som om U7 snart kommer att följa som en mer familjeorienterad större SUV. Den riktning som Aiways går i är verkligen lovande om de lyckas stryka ut vissa brister som tvivelaktig säkerhet och bristfällig exteriördesign.

U5 ser lite obeslutsam ut från utsidan vilket är synd eftersom den erbjuder en trevligt utformad interiör. Faktorer som yttre design är otroligt viktiga för ett nystartat varumärke om de vill samla mer intresse i framtiden.

  Hur länge räcker Aiways-batteriet?

U5 är den mest populära Aiways-modellen eftersom den erbjuder ett 63 kWh-batteri som klarar 250 WLTP-mil på en enda laddning till ett ganska lättillgängligt pris. Alla U5-modeller har en enda elmotor som kan leverera 150 kW (201 hästkrafter).

Det tar cirka 30 minuter att ladda U5 från 20 % till 80 % om du hittar en snabb DC-laddare medan långsam laddning av U5 tar cirka 8-10 timmar genom en långsam AC-laddare. Aiways är ett lovande märke som bör få ett rykte så småningom om de fortsätter att erbjuda konkurrenskraftigt prissatta och hyggligt tillverkade bilar.

Porsche – Översikt över varumärket

Det är nästan omöjligt att inte veta att Porsche är ett av de mest eftertraktade bilmärkena på planeten. Oavsett om det är en sportbil som 911 eller en lyxig SUV som Cayenne, håller alla Porsche-modeller stånd även i de dyraste och mest konkurrensutsatta bilsegmenten som finns.

Den enda elbil som Porsche för närvarande erbjuder är den sinnesbrytande Porsche Taycan. Denna sportbil som ser ut som en rymdåldersbil kan göra 0-60 mph på mindre än 2,5 sekunder eftersom den använder ett par elmotorer med 760 hk och 1050 Nm.

Taycan kostar visserligen några gånger mer än U5 eftersom den erbjuder 10 gånger mer än vad U5 kan erbjuda. Taycan är en av de snabbaste, mest lätthanterliga, lyxigaste, mest åtråvärda och effektivaste elbilarna på planeten samtidigt som den håller sitt värde på ett imponerande sätt.

  Bästa elbilen för äldre förare

Detta innebär att kunderna är villiga att betala sexsiffriga belopp för en sådan bil och det är något som Aiways sannolikt aldrig kommer att kunna matcha. Porsche är helt enkelt byggd annorlunda och det finns ingen aspekt där Aiways kan konkurrera med Porsche.

Skillnader i produktplacering mellan Porsche och Aiways

Som tidigare nämnts försöker Aiways göra bilar för massorna medan Porsche gör bilar för entusiaster. Som sådan har vissa Porsche-modeller som 911 en egen kultförföljelse och det är inte något som de flesta nuvarande bilmärken kan erbjuda.

Att lyckas sälja en lyxbil av hög kvalitet är nästan omöjligt om man är ett nykomlingmärke eftersom dessa bilar köps på grund av överlägset varumärkesintresse. Porsche har ett rykte som en av de mest avancerade biltillverkarna på planeten eftersom Porsche-bilar tenderar att vara bättre än sina konkurrenter i nästan varje segment.

Aiways vill tillfredsställa den lägsta nivån av potentiella elbilskunder medan Porsche siktar på den allra högsta nivån. Det är ganska svårt att vara framgångsrik i var och en av dessa kategorier, men att vara klassledande i det övre skiktet är något som Aiways aldrig kommer att uppnå.

FAQ-avsnitt

Varför köper folk Porsche?

Människor köper Porsches för att Porsches är värda priset. De avskrivningsnivåer som är förknippade med dagens Porschemodeller är minimala och det är något som de flesta märken inte kan skryta om.

Procentuellt sett är det mer vettigt att köpa en Porsche än att köpa en Audi eller en Mercedes. Dessa bilar kostar förvisso enorma summor, men de är också klassledande i de flesta avseenden. Till exempel är 911 den mest ikoniska Porsche-modellen genom tiderna och den är den bästa sportbilen på planeten även om den är mycket billigare än vissa av sina konkurrenter.

  Varför är begagnade Porsche så billiga?

Varför köper människor Aiways?

Folk köper Aiways-bilar av samma skäl som de köper billiga kinesiska Android-telefoner. Det är för att de kan njuta av en anständig 2000-talsprodukt med alla nödvändiga klockor och visselpipor utan att behöva betala pengar på Samsung-nivå.

Ett märke kostar mycket pengar och det är uppenbart så fort man tänker på att Porsche tjänar den högsta vinstmarginalen på varje bil jämfört med alla andra bilmärken på planeten. Detta innebär att Porsche-modellerna är bilindustrins Iphones.

Ska jag köpa Aiways U5?

Om du vill prova på en elbil är U5 ett ganska hyggligt val eftersom den erbjuder mycket värde för pengarna. Det är förvisso kanske inte den säkraste elbilen på planeten, men nyare Aiways U5-modeller kommer att ändra på det.

När de gör det bör du köpa U5 eftersom ingen annan elbil kan erbjuda liknande värde för pengarna. U5 är en rymlig och välbyggd elektrisk SUV/Crossover som verkligen förtjänar sin plats på marknaden.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts