Allt om 2023 Volvo V90

2023 volvo v90

När det gäller coola, men diskreta vagnar är Volvo tillsammans med Audi de två märken som gör vagnar coola och diskreta. Detta är en riktigt liten nisch på marknaden, men människor som älskar den här typen av bilar skulle inte byta dem mot något annat. Därför är Volvo V90 Volvos toppmodell av vagnar som bygger på den lika imponerande S90-sedanen.

I den här artikeln ska vi berätta allt om 2023 Volvo V90, vad som gör den speciell och om du ska köpa en. Till att börja med presenterar modellåret 2023 några förändringar här och där, men inget större. Vi får nu två nya trimnivåer att välja mellan, V90 Plus eller V90 Ultimate. Vi får också ett nytt infotainmentsystem som stöds av Google.

Alla motorer har nu mildhybridteknik och vi får också några nya exteriörfärger och fälgar att välja mellan. Motorn är en 2,0 l enhet men är mer än tillräckligt kraftfull för bilens storlek och användning. Designen är cool med ett minimalistiskt tillvägagångssätt både på insidan och utsidan. Jag räknar med att V90 är en av de mycket få vagnar som ser bättre ut än de sedans som de är baserade på.

Tillförlitligheten kommer förmodligen att vara densamma som i sedanen vilket är att vänta eftersom dessa inte skiljer sig så mycket från varandra. Praktiken är utmärkt eftersom V90 erbjuder massor av utrymme i bagageluckan och mer än tillräckligt med utrymme för alla i bilen eftersom den är baserad på en ganska lång mellanstor lyxsedan.

  Kan du sova i en Volvo XC90?

2023 Volvo V90 – Drivlinan

Som nämnts i inledningen har V90 en 2,0L 4-cylindrig motor, men motorn backas upp av en liten 48-volts mildhybridassistans som trycker ut 295hk, 310lb-ft av vridmoment och kan göra 0-60mph på bara 6,4 sekunder vilket är mer än tillräckligt för vad den här bilen tenderar att användas till.

För närvarande är detta den enda motorn för 2023 års V90, men Volvo kommer sannolikt att erbjuda PHEV- och eventuellt även helt elektriska modeller längre fram. Den här motorn är kopplad till en välbekant 8-växlad automatisk växellåda som växlar sömlöst och alltid vet i vilken växel den behöver vara. Det är en riktigt bra växellåda som fick en liten uppdatering av modellåret 2023 för att bli lite mer sparsam.

MPG-värdena är 22MPG i staden och 29MPG på motorvägen vilket också är en riktigt bra siffra för bilens storlek. Vi skulle gärna se en sexcylindrig prestandavagn som kan konkurrera med Audi S6/RS6 eller till och med en PHEV, men en PHEV V90 kommer troligen att komma ut någon gång inom en snar framtid.

2023 Volvo V90 – Design och körning

När det gäller den yttre designen ser V90 uppfriskande minimalistisk och diskret, men ändå attraktiv ut. Du kan också få den i Cross Country-versionen som har en något högre körhöjd för bättre markfrigång i dålig terräng. Interiören är mer eller mindre densamma som i den tidigare modellen, förutom nya klädselalternativ och ett nytt infotainmentsystem med röststyrning med stöd av Google.

  Kan Volvos bogseras med plattan?

Körupplevelsen är densamma, nedkyld och perfekt för cruising, V90 är inte konstruerad för att vara smidig, snabb eller responsiv vilket innebär att den inte kan konkurrera med tyskarna i det avseendet. Det är en bekväm familjevagn före allt annat.

2023 Volvo V90 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Volvo V90 är bättre än sina tyska rivaler i tillförlitlighetssegmentet, men det gör den inte problemfri. Även om 2023-modellen fortfarande är för färsk för att kunna säga något, kommer den troligen att drabbas av liknande problem som 2022-modellen.

Det handlar bland annat om problem med ECM, de hydrauliska bromsarna, bränslesystemet, olika vibrationer under körning, olika elektriska problem och eventuella upphängningsproblem. Vissa av dessa är ganska dyra och stressande medan de flesta orsakas av bristande underhåll.

2023 Volvo V90 – värde och praktiska egenskaper

Värdemässigt börjar V90 på 59 545 dollar för instegsmodellen Plus trim medan toppmodellen Ultimate kostar 65 145 dollar. Cross Country-modellen börjar på cirka 60 000 dollar för instegsmodellen Plus, men Ultimate-modellen kostar lite mindre än V90 Ultimate.

Praktiken med V90 är oöverträffad eftersom den erbjuder massor av förvaringsutrymme, massor av sittplatser och mer än tillräckligt med sikt runt om i bilen. Det är en utmärkt familjebil med lättåtkomliga IsoFix-monteringspunkter och många säkerhetsfunktioner överallt.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa 2023 års Volvo V90?

Om du är en familjefar och vill ha en bil som ska kunna transportera upp till fem personer, en hund och en massa bagage på det mest bekväma, säkraste och enklaste sättet är V90 ett riktigt bra alternativ. Visst, om du inte är ett fan av vagnar kan du också välja en SUV, en XC90 skulle vara mitt val i sortimentet, men först efter V90.

  Är Volvo en bra bil att sälja?

När det gäller körning på motorväg, driftskostnader och allmän komfort är V90 mycket bättre än XC90. Men om du gillar den upphöjda körställning som följer med SUV:er är XC90 det bättre valet för dig.

Vilka bilar konkurrerar med Volvo V90?

Den största konkurrenten till Volvo V90 är Audi A6 Avant, men V90 konkurrerar även med BMW 5-serien Touring och Mercedes Benz E-Klass Estate. Dessa fyra vagnar är de bästa när det gäller mellanstora lyxvagnar och alla är fantastiska i allt de gör.

Är Volvo V90 en bra familjebil?

Med ett imponerande betyg ”Top Safety Pick+” är V90 en av de säkraste vagnarna på marknaden, vilket gör den perfekt för familjen. Förutom säkerheten är den också hyfsat ekonomisk och riktigt tyst och välisolerad, vilket hjälper dina barn att somna så att du kan slappna av.

Lastutrymmet är stort, det finns USB-laddningsportar för alla och många förvaringsutrymmen i hela bilens interiör.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts