Kan Volvos bogseras med plattan?

Volvo rekommenderar inte att deras bilar bogseras, vare sig de är automatiska eller manuella.

Plattdragning innebär att man drar en bil bakom en husbil eller ett stort fordon med alla fyra hjulen på marken. Om du kan göra det beror på bilens drivlina och transmissionssystem. Alla Volvo-bilar med automatiska växellådor får aldrig dras på flaket. Manuella Volvo-bilar kan däremot plattdragas med försiktighet, men Volvo rekommenderar det inte.

Vad är plattdragning?

Flat towing är att bogsera en bil på alla fyra hjulen. Detta kallas också ”four-down towing” eller ”dinghy towing”. Vid denna typ av bogsering fästs bilen vid en husbil eller ett annat stort fordon och dras sedan bakom. Det är det enklaste sättet att bogsera en bil. Plattdragning är dock inte avsedd för alla bilar.

Plattdragning av en bil med automatisk växellåda kan allvarligt skada växellådan. Automatiska bilar får aldrig plattdragas, oavsett vilket drivlinne de har. Detta beror på att smörjmedel i bilar med automatisk växellåda cirkulerar runt växellådan endast när motorn är igång. Men vid bogsering med jolle är motorn avstängd, så det finns ingen smörjning i transmissionssystemet.

När det gäller manuella bilar kan de bogseras på plattan, men inte alla manuella fordon. Kontrollera användarmanualen innan du bogserar din bil. När det gäller bilar med framhjulsdrift är platt bogsering inte det bästa alternativet eftersom det kan skada transmissionssystemet som sitter i fronten. Bakhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna bilar kan dock vanligtvis plattdragas i neutral växel.

  Är Volvo en bra bil att sälja?

Plattdragning av en Volvo-bil

Officiellt rekommenderar Volvo att man vid bogsering av bilar använder en bogseringsdolly för sina fordon. Volvo tillverkar inga bakhjulsdrivna bilar längre, och det kan vara svårt att bogsera framhjulsdrivna bilar och bilar med fyrhjulsdrift. Platt bogsering kan påverka transmissionssystemet negativt, så detta är också viktigt att notera.

Bogsering av automatiska Volvobilar

Bilar med automatisk växellåda är majoriteten nuförtiden. Platt bogsering av en automatisk Volvo kan ha en negativ inverkan på transmissionssystemet. Transmissionssystemet behöver smörjning när bilen är igång, men när man plattbogserar får transmissionssystemet inget smörjmedel, vilket kan leda till att drivaxeln går sönder.

Drivsystemsalternativ kan ytterligare öka risken för skador på grund av plattdragning. Bilar med framhjulsdrift har en växellåda och en drivaxel i bilens framkant. De kommer att skadas allvarligt när framhjulen snurrar utan att motorn är igång. AWD-bilar påverkas också på samma sätt som FWD-bilar vid plattdragning.

Manuell bogsering av Volvo-bilar

Bilar med manuell växellåda kan plattdragas bakom ett stort fordon i neutral växel. Plattdragning av FWD-bilar kan dock påverka transmissionssystemet även när den är i neutral växel. Volvobilar med fyrhjulsdrift kan faktiskt bogseras, men Volvo rekommenderar att man använder en bogseringsvagn eller en dragbil med plattbädd.

Vissa manuella bilar har också en motordriven pump som ger smörjning till växellådssystemet, så platt bogsering kan påverka dessa manuella bilar. Om det är nödvändigt att platta bogsera, sätt då bilen i neutralläge och fäst fordonet med en bogserrem.

Volvo bärgningstjänster

Volvos kundtjänst erbjuder ett ”Tow for life”-program där Volvokunder kan ringa Volvos assistans som är tillgänglig dygnet runt. Detta program gäller även för kunder vars garanti har gått ut. Volvo erbjuder gratis bogseringsmöjligheter med sina sakkunniga bogseringsoperatörer. Bärgningen är dock endast gratis inom en radie av 25 mil. Om du överskrider denna gräns tar Volvo betalt för det.

  Är Volvo bra att leasa?

Platt bogsering kan skada din Volvos AWD-system eller transmissionssystem, vilket är extremt dyrt att reparera. Med Volvos Tow for Life-tjänst kan du bara ringa dem i händelse av ett haveri, vilket till och med kan vara helt gratis. De vet också vad som är bäst för ditt fordon, så det är det bästa alternativet.

FAQ

Vilka typer av bogsering finns det?

Bogsering behövs när en bil inte fungerar eller om den sitter fast någonstans. Bogseringen sker genom att dra en bil med ett större fordon eller en större lastbil. Det finns olika typer av bärgningsbilar:

  • Plattbäddsbogseringsbil
  • Integrerad bärgningsbil
  • Bogserbilar med krok och kedja
  • Bogserbilar med hjullyft
    Med dessa bogserbilar finns det olika tekniker för att bogsera bilarna. Dessa olika dragtekniker beror på olika drivlinor och transmissionssystem. Dessa är:
  • Plattbäddsdragning – Plattbäddsdragning sker genom att bilen placeras på en plattbäddsdragbil. På så sätt vilar alla hjul på lastbilen, vilket gör att de är säkra.
  • Plattdragning – plattdragning sker genom att bilen fästs på ett stort fordon med dragband och sedan dras bilen med alla fyra hjulen på marken.
  • Tvåhjulig bogsering – det görs genom att använda en bogseringsdolly eller en bildolly som är fäst vid bilen. Dragbilen hindrar drivhjulen från att snurra och håller växellådan säker.

Vilka komplikationer kan uppstå när man bogserar en bil?

Det största problemet med att bogsera en bil är att skada transmissionssystemet. Bogsering kan också skada AWD-systemet i bilar. Det största problemet ligger dock i automatiska bilar. Smörjningen i bilen är verkligen viktig och om den inte görs på rätt sätt kan känsliga delar av bilen skadas.

  Tillverkar Volvo en minibuss?

Det är lättare att bogsera en manuell bil eftersom smörjmedlet i transmissionssystemet sprids vid växling av växel, så manuella bilar är säkrare att bogsera än automatiska bilar. Det finns dock vissa manuella bilar som har vissa svårigheter, så läs alltid bruksanvisningen.

Varför är plattdragning dåligt för bilen?

Plattdragning av manuella bilar är inte så dåligt för dem. Manuella bilar kan lätt fästas vid husbilar eller större fordon när de står i neutral växel. Plattdragning kan dock orsaka skador på automatiska bilar. Faktum är att det kan skada alla fordon som kräver smörjning från motordrivna pumpar.

Fordon som behöver smörjmedel från motorn bör aldrig plattdragas, eftersom växellådan annars kan gå sönder. Majoriteten av de automatiska bilarna har motordrivna smörjpumpar, och därför är plattdragning mycket dåligt för dem.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts