Vanliga problem med Volvo S90

Volvo S90 är en lyxsedan som tillverkas av Volvo sedan 2019. Volvo S90 är utformad för att konkurrera med Mercedes Benz E-klass, BMW 5-serien och Audi A6. Alla dessa fyra är kända för att vara extremt komplexa och fullmatade med alla möjliga funktioner och prylar, vilket delvis hämmar den långsiktiga tillförlitligheten.

Som sådan är Volvo S90 tyvärr en bil med under genomsnittlig tillförlitlighet, vilket är synd eftersom Volvo är känt för att ofta göra mer tillförlitliga bilar än sina tyska motsvarigheter. Hur som helst verkar Volvo S90 samla ett övervägande negativt rykte, åtminstone enligt många trovärdiga tillförlitlighetskällor.

De vanligaste Volvo S90-problemen är felaktig ECM (Engine control module), problem med hydrauliska enheter, säkringar i bränslepumpen, vibrationer under körning och elektronik. Dessa tenderar att inträffa i alla S90-modeller, vilket innebär att dessa problem inte har lösts i större skala.

Att köpa en S90 är en fråga om du är villig att ta risken, särskilt om bilen du tittar på inte omfattas av någon garanti. S90 är också relativt dyr att underhålla, vilket är fallet med resten av bilarna i sitt segment.

Volvo S90 – problem med ECM (Engine Control Module)

Trycket i bränsletanken kan inte släppa ut ordentligt på grund av mjukvaruproblem med ECM. Detta kan orsaka betydande deformation och kompression av bränsletanken, vilket kan leda till potentiella bränsleläckage i framtiden. Detta kan också leda till att bilen stannar utan några varningar, vilket verkligen är en säkerhetsrisk, särskilt vid körning i högre hastigheter.

  Har Volvo en superbil?

Volvo har till och med utfärdat en återkallelse för att åtgärda detta problem redan 2021. Detta innebär att det fortfarande finns många bilar där ute som ännu inte har åtgärdats. Om du är intresserad av att köpa en sådan bil bör du därför se till att inspektera bränsletanken för att se om det finns tecken på deformation och läckage.

Volvo S90 – Problem med hydrauliska enheter

S90 har också märkliga problem i samband med motorns rotoraxel. Mer specifikt är platsen där axeln möter magnetpaketet i bromssystemets hydrauliska enhet inte svetsad ordentligt från fabriken. Detta kan leda till en mängd problem som t.ex. ABS som inte fungerar, ESC som inte fungerar och så vidare.

Detta innebär att din bromsförmåga är starkt begränsad och kan leda till många oönskade konsekvenser. Det finns till och med fall där ägare rapporterat olyckor på grund av att de inte kunde stoppa bilen ordentligt.

Volvo S90 – Bränslepumpens säkringsfrågor

15A-säkringen som sitter i bränslepumpen är känd för att brista utan förvarning, vilket tenderar att stoppa bilen och gör att den inte kan startas. Detta innebär att S90 inte längre kan förse motorn med bränsle och därmed inte är trafikduglig. Detta kan hända både när man står stilla och när man kör på motorvägen.

Volvo utfärdade också en återkallelse för detta problem redan 2021, vilket också innebär att det finns många S90-modeller som ännu inte har löst problemet.

  Vilken är den bästa begagnade Volvo att köpa?

Volvo S90 – Vibrationer under körning

Många moderna Volvomodeller verkar ibland lida av ökade vibrationsnivåer vid körning över 60mph. Vissa ägare har klagat på att problem som dessa är så intensiva att det får bilen att kännas extremt osofistikerad. Volvo har sagt att problem som dessa främst beror på däcken, men många ägare uppger att problemet kvarstod även efter att de bytt dem.

Hur som helst har Volvo ännu inte gjort något uttalande som ordentligt tar itu med detta problem eftersom det uppmärksammas med nyare Volvomodeller. Vissa källor uppger att dessa problem kan bero på motorfästen av sämre kvalitet eller problem med växellådan.

Volvo S90 – Elektriska problem

S90 är en ganska ny bil, vilket innebär att den inte borde drabbas av elektriska problem så mycket. Trots detta finns det några elektriska problem som ägare rapporterar i större omfattning. Dessa är problem med start/stopp-systemet, fel och buggar på infotainmentskärmen, problem med instrumentbrädan och problem med solluckan.
Vissa ägare har till och med rapporterat att start/stopp-systemet till och med har fått bilen att sporadiskt rycka framåt även utan att föraren sitter i bilen. Detta är naturligtvis ett stort säkerhetsproblem, men det är inte alltför många ägare som upplever detta.

FAQ-avsnitt

Är Volvo S90 värd det?

Som tidigare nämnts är S90 egentligen inte så pålitlig vilket innebär att tillförlitlighet inte nödvändigtvis är en av dess starka sidor. Hur som helst är S90 faktiskt en riktigt trevlig bil att köra eftersom den utstrålar sofistikering och lyx. Den erbjuder mycket utrymme för varje passagerare och lastutrymmet är också riktigt välkomnande.

  Vanliga problem med Volvo V50

Många människor där ute anser att S90 är mycket snyggare än sina tyska rivaler, och det är lätt att förstå varför. Om man också betänker att i stort sett alla biltillverkare där ute (förutom Lexus) kämpar för att göra en pålitlig lyxig mellanstor sedan är det inte något ovanligt att Volvo inte heller kan göra det.

Är Volvo S90 bättre än Mercedes E-klass?

Mercedes Benz E-Klass lyckas slå S90 när det gäller teknik, komfort och lyx medan S90 slår Mercedes när det gäller säkerhet, effektivitet och sofistikering. Mercedes E-Klass är en imponerande bil men många anser att den har blivit lite för blingy de senaste åren.

Å andra sidan verkar S90 ståtlig och lite mer under radarn jämfört med E-Klass. Hur som helst, även om S90 verkligen är en enormt lyxig bil verkar E-Klass erbjuda ett bättre paket överlag.

Är Volvo S90 säker?

När det gäller säkerhet leder S90 segmentet. Detta är mer eller mindre att vänta från Volvo-bilar eftersom de alltid tenderar att leda gruppen när det gäller tillförlitlighet. S90 har många säkerhetsfunktioner som standard medan de allra senaste och potentiellt mest onödiga ingår i extrautrustning.

Hur som helst, om säkerhet är ditt bekymmer kommer S90 sannolikt att hålla dig säker, oavsett vilken situation du befinner dig i.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts