Har Volvo en superbil?

Volvo har för närvarande ingen superbil, men tidigare hade företaget en superbil som lades ned 2016.

Volvo startade sitt superbilsprojekt 2014 under Garry Rogers Motorsport, som tävlade i superbilsmästerskapet från 2014 till 2016. Det var framgångsrikt i andra tävlingar också, som superbilstävlingarna i Perth 2014. Volvos superbilsprojekt avbröts när två av de tre bilarna togs utomlands 2016.

Vad är superbilar?

Superbilar kallas ofta för ”exotiska bilar”. De är en huvudmodell inne i ett bilföretags sortiment av sportbilar. Superbilar betraktas ofta som sportbilar, men de är snabbare och har högre prestanda än sportbilar.

Superbilar är jämförelsevis svårare att hantera än traditionella sportbilar, men under de senaste åren har folk visat ett stort intresse för superbilar. En annan skillnad är att superbilar aldrig använder framhjulsdrift eftersom det hämmar bilens prestanda och hantering.

Betydelsen av superbilar

De flesta av de större bilföretagen har en uppsättning superbilar i sin portfölj. I takt med att människors intresse för bilar har ökat har försäljningen av superbilar ökat avsevärt under de senaste åren. Dessa bilar har blivit ansiktet utåt för vissa biltillverkare på grund av deras kantiga utseende och attraktiva höga hastighet för bilälskare.

Det finns många företag som visar upp sina superbilars hastighet och jämför dem med flygplanens hastighet, vilket ger dem mer autenticitet. Superbilar används sedan också av företagen för att tävla i superbilsmästerskap, vilket kan göra underverk för ett bilföretags rykte.

Specifikationer för Volvo Supercar

Volvo använde B8444S V8-motorn i Volvo S60, som utvecklades av Yamaha, speciellt för Volvo. Den hade 8 cylindrar med 4 ventiler per cylinder. Motorsportversionen hade en 5,0 l motor som producerade 650 hk. Den hade hydrauliska lyftventiler. För loppet 2014 var motorn elektroniskt begränsad till 7 500 varv per minut. Den hade ett kompressionsförhållande på 10:1. De övergripande tekniska specifikationerna var följande

  Vilken Volvo är säkrast?

Motor

  • Volvo 5-liters åttacylindrig motor
  • 650 hk / 485 kW

Chassi / drivlina

  • 6-stegs sekventiell växellåda
  • Bakhjulsdrift

Vikt

  • 1410 kg

Volvos superbilsprojekt började.

Volvo inledde sitt superbilsprogram 2014, när Volvo Car Australia tillsammans med Garry Rogers Motorsport, ett australiskt racingteam, inledde sina ansträngningar för att göra en superbil. I dessa bilar ägde Volvo de Volvo-specifika delarna och GRM ägde de racing-specifika delarna av de tillverkade bilarna.

Dessa motorsportbilar tillverkades i Polestars fabrik, som var den tredje partnern i detta samarbete. GRM ansvarade för tävlingsförarna och de anställde några ganska bra förare som Kiwi Scott Mclaughlin och svenske Robert Dahlgren.

Mästerskap i racing

Volvo började tävla 2014 och gjorde genast avtryck med sina fantastiska prestationer. Innan de kom till den internationella nivån dominerade de sina inhemska säsonger under fyra år i rad, särskilt genom att vinna det skandinaviska touringbilsmästerskapet 2013.

GRM:s Scott McLaughlin var föraren bakom deras prestationer under den korta tidsperioden. Han kom på femte plats i mästerskapet 2014 och på tredje plats i mästerskapet 2016. Volvo vann också två raka lopp på Phillip Island. Volvos superbil hade en bra karriär fram till dess upplösning 2016.

Upplösning

Nyheten kom 2016 när Polestar meddelade att det treåriga kontraktet med Volvo och GRM avbröts. Detta innebar att användningen av V8-motorer av Volvo tog slut. De hade gjort totalt 3 bilar, varav 2 togs utomlands.

Det ursprungliga Volvo-chassit, GRM 017, som kördes av McLaughlin, fanns kvar hos GRM i Albert Park Livery, men utan löpande utrustning. Efter bråket mellan Volvo och GRM beslutades det att det första chassit skulle förbli i Albert Park Livery för att behålla historien, men 2017 återlämnades det till Polestars museum.

  Finns det en sportig Volvo?

Det tredje chassit, GRM 018, som kördes av McLaughlin i mästerskapet 2016 och kom på tredje plats, finns kvar på Volvo Museum i Göteborg.

Planer för Volvos framtida superbilar

År 2017 meddelade Volvo och Polestar att de skulle göra avancerade elektriska prestandabilar och sedan dess har de gjort fantastiska lyxbilar som Volvo V60 T8. Volvo slutade med V8-motorn för att sträva efter mer gröna bilar ur ett miljöperspektiv. År 2019 meddelade de att de så småningom skulle konvertera helt och hållet till elmotorer.

FAQ

Kommer Volvo att göra superbilar i framtiden?

Om man ser till slutet på partnerskapet mellan Volvo och GRM verkar det nästan omöjligt att vi kommer att få se ännu en Volvo superbil på racingbanorna. Med tanke på att Volvo är på väg mot helt elektriska motorer är det högst osannolikt att vi kommer att få se en superbil någon gång tidigare eftersom de är helt investerade i projektet med elektrisk kraft.

Men vem vet? Kanske kommer Cyan Racing och Volvo en dag att göra ett avtal om att tillverka en superbil och återigen ge sig in i racingbranschen.

Var Volvo Supercar en framgång?

Volvos treåriga superbilsresultat var enastående, med två segrar på Phillip Island och en femte och tredje plats i mästerskapen 2014 respektive 2016. Dessutom vann de varje inhemskt mästerskap innan de gav sig in på internationell nivå, så vi kan säga att de var ganska framgångsrika.

  Ska jag leasa eller köpa en Volvo?

Var kommer Volvo ifrån?

Volvo är en svensk biltillverkare som grundades 1927. Volvo är känt för sina SUV:er och sedans, som några av de säkraste och mest tillförlitliga bilarna. Volvo började som ett 100-procentigt dotterbolag till SKF, ett svenskt företag som tillverkar lager och tätningar. I dag är Volvo ett globalt varumärke i världen med störst försäljning i Kina, USA, Sverige, Storbritannien och Kanada.

Vilka andra produktlinjer har Volvo, förutom superbilar?

Volvo tillverkar några av de bästa lyxbilarna i Europa. Deras flaggskeppsbilar är S90 och XC90, som anses vara mycket pålitliga och säkra.

Vilken är den snabbaste Volvobilen just nu?

Om vi tittar på de rena Volvo-bilarna är just nu Volvo XC90 T8 den snabbaste Volvo som finns. Det är en elbil som kan nå 0 till 60mph på bara 5,3 sekunder.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts