Finns det en sportig Volvo?

Volvo har varit känt för att tillverka säkra och unika bilar sedan 1927. Men finns det en sportig Volvo?

Det finns många sportiga Volvo, men det var inte så från början. De har bara utvecklats med tiden. Bland de många sportiga Volvo-bilarna finns den gamla Volvo 142, den utgående Volvo S60 och den nyaste XC60.

Volvo S60 är den sportigaste Volvomodellen

Volvos sportigaste och mest dynamiska sedanbil är Volvo S60. S60-versionen är snabb, snabb i prestanda och finns i olika modeller (T5, T6 och T8 Polestar). Den har varit i produktion sedan 2018. Nackdelarna med den förstnämnda ledde till produktionen av den sistnämnda.

Volvo S60 2018 är en smidig bil med optimal motorprestanda och mysiga framsäten, men den kan inte konkurrera med sina rivaler när det gäller körglädje. Ändå är den känd för att vara en lyxig bil med fantastisk design och prestanda.

S60-serien har snygg exteriör, sofistikerad interiör, bekväma säten och bra tekniska sensorer för optimal drift. Dessa sensorer kan vara frustrerande att använda eftersom de inte alltid svarar i tid, men det är designen och utseendet som skiljer Volvo S60 från de flesta konkurrerande bilar i sin kategori.

Utvecklingen av Volvos sportbilar

De första Volvo sportbilarna skapades ursprungligen inte som sportbilar. De byggdes endast för att se ut som sportbilar. Den första sportbilsliknande bilen var P1900, som tillverkades 1957. Den ersattes kort därefter av P1800 år 1960, en utmärkt grand touringbil.

Även om Volvo P1800 inte klarade sig bra som en riktig sportbil hade den mer temperamentsfulla prestanda än något Volvo någonsin har producerat. Förutom att den inte fungerade som en riktig sportbil hade P1800 även en del andra nackdelar. Den var överviktig, kunde bara ta två passagerare och uppfyllde inte många andra krav som en bil borde uppfylla.

  Vilken är den bästa begagnade Volvo att köpa?

Dessa nackdelar ledde till produktionen av 1800S och 1800E, som var riktiga sportvagnar. Men inte långt därefter upphörde produktionen 1973, eftersom den inte kunde uppfylla kraven i den nya amerikanska utsläppslagen. Detta hindrade dock inte Volvo från att bygga fler bilar. De har sedan dess producerat massor av sportbilar som har hållit folk i häpnad.

Dessa bilar har varit vackert utformade med magnifika interiörer och exteriörer. Och varje ny bil har hanterat den tidigare modellens ineffektivitet. Låt oss ta en titt på några av Volvos sportbilar sedan 1956.

Volvos sportbilar genom åren

Volvo 1900

Volvo P1900 byggdes 1956 och 1957 med Volvo PV444:s 70-hästarsmotor. Den hade dock ett smaklöst utseende. Strax efter att den hade introducerats försvann den från marknaden.

Volvo P1800

År 1960 ersatte P1800 P1900. Även om det inte var en riktig sportbil, klarade den sig exceptionellt bra i höga hastigheter. Den hade dock också många nackdelar, bland annat att den var överviktig.

1800ES

1800S och 1800E ersatte P1800. Den hade ett snyggt utseende och var bränslesnål. Men produktionen lades ned 1973 på grund av den nya amerikanska utsläppslagen.

Volvo 142

Ännu en högpresterande bil med sedanmotorerna B18 och B20 med upp till 190 hk.

Volvo 242 GT

242 GT är snabb och nästan ljudlös på vägen och kan ta sig an många olika typer av terräng.
Andra sportbilar från Volvo är t.ex:
● Volvo 242 Turbo
● Volvo 242 Turbo Grupp A
● Volvo 262C
● Volvo 740 Turbo Wagon
● Volvo 480
● Volvo 780
● Volvo 850 T5-R / 850 R
● Volvo C70
● Volvo S60R/ V60R
● Volvo S80/XC90 V-8
● Volvo C30
● Volvo S60 Polestar/V60 Polestar
● Polestar 1

  Tillverkar Volvo elbilar?

FAQ

Vilken är den lyxigaste sportbilen från Volvo?

När det gäller lyx, säkerhet och skönhet är Volvo-bilar en toppmatch när det gäller lyx, säkerhet och skönhet. Men den lyxigaste Volvo sportbilen är XC90 Excellence, som säljs för nästan 106 000 dollar. Den levereras med fyra matchande passagerarsäten.

XC90 Excellence är inte bara ett säkert och pålitligt alternativ för den dagliga pendlaren, den är också tillverkad av kvalitetsmaterial. Det är en snygg bil med fantastiska prestanda tack vare den högpresterande, 400-hästkraftiga tvillingmotorn.

I baksätet finns ett kylskåp och en glas-/flaskhållare gjord av handgjorda kristallglas för att hålla bakre passagerare nöjda. Bilen är utrustad med uppvärmda, ventilerade och masserande säten som är täckta med Nappaläderfrillor. XC90 Excellence erbjuder en grad av lyxighet som inte ens många fordon med högre priser erbjuder.

Har Volvo någonsin tillverkat en eldriven sportbil?

Volvo har eldrivna sportbilar, den första var Volvo Polestar 1. Den producerades först 2019 och utgjorde Volvos första fristående prestandabil. I serierna 2020 och 2021 släpptes nyligen förbättrade specifikationer.

Som nämnts använder den en elektrisk drivlina och är extremt vacker i alla avseenden, men den har fortfarande sina brister. Den har ett litet bagageutrymme och baksäte, samt vad vissa skulle beskriva som undermålig interiör. Polestars interiör är mysig, elegant och ren. Den har en infotainment med pekskärm, vilket gör att du kan införliva användning av din smartphone.

  Varför är begagnade Volvos så billiga?

Polestar har en komprimerad fyrcylindrig motor (2 liter vardera), en turbo och en elmotor. Dessa summerar till 375 hästkrafter som används för att driva framhjulen. De bakre elmotorerna ger 114 HP som används för att driva bakhjulen. Den är bränslesnål och har en beräknad 58MPGe och en elektrisk räckvidd på 52 mil på motorvägar/städer.

Vilken är den mest sålda Volvobilen?

Från och med 2020 är de mest sålda Volvo-bilarna i Sverige SV60 och XC60. SV60 har registrerat cirka arton tusen sålda enheter, medan XC60 står på drygt tolv tusen enheter. Även om de inte är högpresterande bilar tar de ändå ledningen.

Den senaste Volvo SV60 är en otrolig bil med super rymlig interiör och stilfulla bekvämligheter. Men en av dess största nackdelar är infotainmentsystemet och styrningen. Infotainmentsystemet är svårt att använda under körning och bilen har dålig styrreaktion. Bortsett från det är det en fantastisk bil att ha.

XC60 är en utmärkt crossover-bil och ett perfekt val för dem som letar efter en bärbar lyxbil. Den kommer med bekväma säten, snygg interiör och intressant teknik. Det är dock inte en spännande bil att köra. Så om du är en rolig personlighet kanske du ska välja något annat.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts