Finns det några småbilar med fyrhjulsdrift?

Allhjulsdrift introducerades på 1980-talet, och sedan dess erbjuds allt fler bilar med allhjulsdrift antingen som standard eller som tillval. Detta inkluderar kompaktbilar, medelstora bilar, stora bilar, superbilar, SUV:er i alla former och storlekar och till och med minibussar.

Många kompaktbilar erbjuder därför toppmoderna fyrhjulsdriftssystem i nästan alla prisklasser. Om du är intresserad av att köpa en hatchback ska du se till att kolla in Mazda 3, men om du vill ha något mer speciellt ska du se till att kolla in Audi A3 Quattro.

Kompakta sedans som Subaru Impreza har som standard fyrhjulsdrift, vilket gör dem till en bra affär. De bästa hatchbacks med fyrhjulsdrift för närvarande är dock Audi A4 Quattro, den helt nya Mercedes C-klass 4Matic och BMW 3-serie xDrive.

Den bästa prisvärda kompakta SUV/Crossoveren med fyrhjulsdrift till överkomligt pris är Hyundai Tucson, men om du vill ha en kompakt SUV med fyrhjulsdrift som känns mer lyxig, ska du se till att kolla in Porsche Macan.

Mazda 3

Mazda 3 är en av de mest pålitliga hatchbacks på marknaden just nu, och om du kombinerar det med en snygg exteriör och interiör verkar det som om Mazda 3 är ett mycket lockande erbjudande. Det är värt att nämna att Mazda 3 inte kommer med fyrhjulsdrift som standard, och om du vill ha det får du betala 1 400 dollar extra.

Från fabriken får Mazda 3 många användbara teknik- och säkerhetsfunktioner, men om du vill ha en mer tekniskt kunnig upplevelse måste du välja en modell med högre trim. Trots detta är det svårt att kritisera nya Mazda 3 eftersom den är en av de bästa hatchbacks som finns där ute just nu.

  Vilken är den mest ekonomiska hybrid-SUV:n?

Audi A3 Quattro

Nya Audi A3 Quattro är det största steget upp från den tidigare modellen när det gäller design och teknik, men många anser att nya A3 inte är alls lika välbyggd som den gamla. Om du är en av dem är den förra generationen av A3 fortfarande en härlig premium-hatchback.

Men om du vill ha det nyaste och mest avancerade lämnar den nya A3 inte mycket att önska. A3 har inte heller fyrhjulsdrift som standard, och du måste betala så mycket som 3 000 dollar om du vill ha fyrhjulsdrift, men det borde du göra eftersom Audi Quattro-systemet är ett av de allra bästa fyrhjulsdriftssystemen på marknaden.

Subaru Impreza

När det gäller värde för pengarna är Subaru Impreza utan tvekan det bästa erbjudandet på marknaden just nu. När det gäller tillförlitlighet är det en av de mest tillförlitliga ekonomibilar som någonsin har skötts på jorden, om du lägger till ett utgångspris på under 20 000 dollar och en fyrhjulsdrift som standard är Impreza en riktig no brainer.

Särskilt när man betänker att Subarus symmetriska fyrhjulsdriftssystem är ett av de allra bästa som finns när det gäller hala förhållanden. Det kanske inte är den mest spännande sedanen på marknaden, men den slår långt över sin vikt.

Mercedes C-Klass 4Matic

Nya Mercedes C-Klass 2021 har ännu inte nått den amerikanska marknaden, men det dröjer inte länge förrän den gör det. Många anser att den nya S-klassen långsamt blir lite för onödig eftersom andra Mercedes-sedaner som C-klassen och så småningom den nya E-klassen kommer att erbjuda exakt samma design och teknik för mycket mindre pengar.

  Kan man byta hjulstorlek på en bil?

Detta är uppenbart i det ögonblick du tar en massa inuti den nya C-klassen eftersom det verkligen ser ut som om den nya S-klassen har justerats om för att passa på en mindre plattform. Detta innebär att den nya C-klassen är den mest tekniskt avancerade kompakta sedanen på marknaden just nu.

Hyundai Tucson

Hyundai Tucson följer en liknande bana som Mazda 3 eftersom den är en av de mest pålitliga bilarna i sitt segment, den ser snygg ut och erbjuder en ny infallsvinkel på ett något tråkigt märke. De nyare japanska bilarna blir mer och mer pålitliga samtidigt som de fortfarande erbjuder mycket för pengarna.

Allhjulsdrift är inte standard och den kostar runt 2 000 dollar, men dessa priser tenderar att förändras beroende på var och när du köper den. Icke desto mindre är nya Tucson en härlig SUV.

Porsche Macan

Porsche Macan är en kompakt SUV med en dubbel personlighet. Å ena sidan är det en extremt posh och välbyggd SUV som klarar mild till medelhög terrängkörning. Å andra sidan är det också en extremt atletisk och bekväm SUV som är rolig att köra på kurviga vägar och en motorväg.

Även om Macan kostar ganska mycket pengar måste du förstå att det trots allt är en Porsche, och det är också trevligt att höra att alla Macan-modeller är utrustade med fyrhjulsdrift. Det finns många trimnivåer att välja mellan, beroende på om du vill maximera Macans sportighet eller komfort.

FAQ-avsnitt

Hur nödvändigt är det med fyrhjulsdrift?

Oavsett vad du tycker om fyrhjulsdrift kan du inte förneka dess användbarhet, men samtidigt är det svårt att kalla det en nödvändighet. Allt detta beror på vad du vill ha av en bil, var du bor och vad bilen är.

  Bästa bilen för knäproblem

Om du vill ha en hatchback finns det ingen anledning att välja en fyrhjulsdrift ur ett värdebevarande perspektiv, men om det är en stor SUV är det bättre att välja fyrhjulsdrift. Om du dessutom bor i ett område som regelbundet drabbas av ogynnsamma väderförhållanden ska du se till att välja fyrhjulsdrift.

Varför har inte alla bilar fyrhjulsdrift som standard?

Därför att alla människor inte vill ha fyrhjulsdrift. Det kan tyckas meningslöst att en stor SUV som till exempel Volvo XC90 finns som en bil med framhjulsdrift. Men det finns människor där ute som inte vill spendera några tusen dollar på fyrhjulsdrift eftersom de tror att de inte behöver det.

Hur som helst är en framhjulsdriven XC90 svår att sälja, så det är bättre att välja fyrhjulsdrift om du är intresserad av XC90.

Är bilar med fyrhjulsdrift säkrare?

Om de är utrustade med rätt däck är bilar med fyrhjulsdrift betydligt säkrare än sina motsvarigheter med FWD/RWD. Förvänta dig dock inte att något fyrhjulsdrivet system ska vara tillräckligt säkert om det inte är utrustat med rätt gummi.
Bilar med fyrhjulsdrift ger bättre dragkraft, vilket är särskilt nödvändigt på vintern. De accelererar snabbare och är mer förtroendeingivande i kurvorna, vilket allt bidrar till en övergripande säkrare upplevelse.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts