Finns det några bilar som har självmordsdörrar?

Självmordsdörrar erbjuder en annorlunda dörrmekanism genom att dörrarna hängs upp på baksidan. Denna lösning gör det möjligt för en person att på ett elegant sätt kliva ut och in i bilen. Med detta sagt kallades de ursprungligen för ”coach doors”, och ingen vet säkert hur de fick smeknamnet självmordsdörrar.

Före andra världskriget var många tillverkare i USA angelägna om att använda sig av den bakre gångjärnsdörrens utformning, men konceptet övergavs ganska snart. Numera finns det bara en handfull bilar som finns tillgängliga med en bakre gångjärnsdörrskonstruktion, men det verkar som om denna dörrmekanism kan komma att göra en comeback.

För närvarande är Rolls Royce och Lincoln de två enda tillverkarna som fortfarande erbjuder bakåtskjutande dörrar på sina lyxbilar av hög kvalitet. Ford har en gång i tiden erbjudit den bakåtskjutande dörrdesignen på sina F150 Supercab-modeller, men det verkar som om dessa inte finns någonstans att hitta på deras senaste modeller.

Mazda har dock nyligen släppt den kommande Mazda MX30 till allmänheten, och det verkar som om MX30 kommer att använda sig av den bakåtlutande dörrdesignen. Förutom dessa har BMW i3 också självmordsdörrar, men dessa är ganska små jämfört med dem som finns på Lincoln och Rolls Royce-bilar.

Rolls Royce Phantom – den lyxigaste bilen på planeten

Den åttonde generationen av Rolls Royce Phantom introducerades redan 2017 och är fortfarande den lyxigaste bilen man kan köpa för pengar. Phantom är nästan 6 meter lång vilket gör den nästan dubbelt så lång som BMW i3. Utrymmet som erbjuds är gigantiskt, och allt du ser och rör vid är täckt med de finaste material som människan känner till.

  Vilken SUV har det bredaste förarsätet?

Rolls Royce kallar det för postopulens eftersom den nya Phantom har en minimalistisk, men ändå grundlig och sammanhängande lyxupplevelse som inte kan uppnås med hjälp av teknik och stora skärmar. Phantom levereras som standard med självmordsdörrar som precis som allt annat i Phantom är konstruerade till perfektion. Det är värt att nämna att alla nuvarande Rolls-modeller erbjuder självmordsdörrar.

Rolls Royce Cullinan – planetens lyxigaste SUV

Även om Phantom är en extremt fantastisk bil är den inte på långa vägar den bästa Rolls Royce-produkten du kan köpa. Den äran går till Rolls Royce Cullinan SUV som också har ett par självmordsdörrar på baksidan. Rolls Royce anser att sådana dörrar är mer välkomnande för VIP:s och lättare att öppna för föraren.

När dessa dörrar är helt öppna är de dock ganska svåra att nå när man sitter i bilen. Därför kom Rolls Royce med en lysande lösning – självstängande dörrar. Det kan vara lathet, det kan vara bekvämlighet, i vilket fall som helst ser de coola ut. Cullinan är byggd på samma plattform som Phantom, så likheterna mellan dessa är inte världsomspännande.

Lincoln Continental Coach Door Edition – Exekutiv lyxsedan i full storlek.

Lincoln Continental är en av de bästa fullstora amerikanska lyxsedaner du kan köpa nuförtiden eftersom amerikanska exekutiva fullstora sedans vanligtvis var långt ifrån sina tyska konkurrenter. Continental kan dock byta slag med sådana som Audi A8, BMW 7-serien, Jaguar XJ eller Mercedes Benz S-klass.

Ingen av dessa bilar erbjuder dock coachdörrar och det har de aldrig gjort och det är något som gör Continental lite mer speciell i jämförelse. Förutom dörrarna ser Continental ut och känns ganska högklassig, men den V6-motor som erbjuds kan inte mäta sig med de toppmotorer som tyskarna erbjuder.

  Vilken SUV har mest huvudutrymme?

Mazda MX30 – Den nya killen på blocket

Trenden mot elbilar ökar med åren och nu kommer Mazda med sin första riktiga elbil – MX30. MX30 förväntas ha en räckvidd på cirka 250 mil på en full laddning från ett 35,5 kWh-batteri. Detta bör göra det möjligt för MX30 att konkurrera med andra elbilar från konkurrerande märken.

MX30 använder sig också av den bakåtriktade dörrmekanismen, vilket kan bli en trend under de kommande åren. Biltillverkare är villiga att experimentera med sina kommande elbilar vilket säkert ökar chanserna för att andra märken också införlivar mer intressanta designval.

BMW i3 – pendlaren i staden

BMW i3 är en liten stadspendlare som också erbjuder ett par bakre svängbara dörrar. Naturligtvis är dessa dörrar ganska små, men de är tillräckligt stora för att de flesta människor ska kunna ta sig in i baksätet. I3 har funnits på marknaden ett bra tag nu och det verkar som om i3 inte är lika intressant som den en gång var.

Hur som helst är det fortfarande en av de allra bästa bilarna du kan köpa om du främst kör kortare sträckor i stan. I3 är lätt att köra, lätt att parkera och lätt att hålla laddad.

FAQ-avsnitt

Varför kallas bakåtriktade dörrar för självmordsdörrar?

Det är inte 100 % klart varför bakre gångjärnsdörrar fick smeknamnet självmordsdörrar, men det verkar som om smeknamnet har sitt ursprung i det faktum att bakre gångjärnsdörrar är mer benägna att få dig dödad. Eftersom dessa dörrar öppnas mot vindströmmen kan de slitas sönder av vindtrycket om du inte stänger dem ordentligt.

  Kan ventilerade säten läggas till i en bil?

Om du däremot försöker dra igen dörren medan detta sker kommer du sannolikt att flyga ut själv. Dessutom användes självmordsdörrar främst på bilar utan säkerhetsbälten, vilket ytterligare ökade risken för att dessa konstruktionsfel skulle kunna döda dig.

Vad är fjärilsdörrar?

Fjärldörrar har vanligtvis gångjärn längst upp på bilen för att få lättare tillgång till bilen. Dörrar som dessa används främst på superbilar och sportbilar som Pagani Huayra eller en modern McLaren superbil.

De är lättare att komma in i, men de kräver mer utrymme på ovansidan än de flesta dörrar. Hur som helst ser de häftiga ut, och det är huvudskälet till att de finns.

Vad är saxdörrar?

Saxdörrskonstruktionen blev känd av Lamborghini, men många andra märken använder sig också av denna dörrmekanism. Dessa dörrar har gångjärn på samma ställe som vanliga dörrar, men skillnaden är att gångjärnsmekanismen öppnar dörrarna uppåt.

Dessa typer av dörrar kallas också för switchblade-dörrar och finns på bilar som Lamborghini Aventador, Lamborghini Murcielago och Lamborghini Diablo.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts