Bästa bilen för knäproblem

En bil för personer med knäproblem ska vara bekväm, lätt att kliva in och ut ur och framför allt rymlig. Den bör också vara automatisk, särskilt om det är ditt vänstra knä som är det som besvärar dig, och eftersom det är mycket enklare och mindre stressigt att köra en automatisk bil.

Förutom dessa egenskaper är bilar med brett öppningsbara dörrar också fördelaktiga, och det är även grepphandtag runt om i bilen för att göra det lättare att komma in och ut ur den. Elektroniskt justerbara säten och ratt är också praktiska om du har problem med dina knän.

Som sådan är det bäst att du letar efter en crossover/SUV/minivan eftersom de vanligtvis erbjuder alla dessa funktioner. Något som en Ford Focus Active X, Toyota RAV4 eller Subaru Forester är bra instegsalternativ.

Om du vill ha ett lyxigare alternativ är en BMW X5, Volvo XC90, Mercedes Benz GLE eller en Range Rover värda att överväga. Om du vill ha något som är lite lägre än marken men ändå tillräckligt högt, är Golf Alltrack, Audi A6 Allroad och Volvo S60 Cross Country också bra alternativ.

Ford Focus Active X

Ford Focus har funnits i flera decennier och därför har Ford lyckats fullända ergonomin i interiören. Och Active X-modellen ökar körhöjden med upp till 30 mm, vilket gör Active X mycket lättare att komma in och ut ur.

Förutom den högre sitthöjden erbjuder Active X också dörrar med bred öppning och säten som är fullt elektriskt justerbara, vilket båda är viktigt för personer med knäproblem. Den är också utrustad med en automatisk växellåda, bra sikt och många intuitiva och lättåtkomliga reglage.

  Vilket är det säkraste sättet för en hund att resa i en bil?

Toyota RAV4

Toyota RAV4 är en av de mest sålda kompakta SUV:erna tack vare ett otroligt lättillgängligt pris och överlägsen tillförlitlighet. Som sådan erbjuder RAV4 en upphöjd förarplats som gör den lätt att kliva in och ut ur. Det bästa motoralternativet är den 2,5 liters hybridbensinmotorn som utstrålar smidighet och förfining.
Toyota är också utrustad med en elektrisk baklucka som gör det lätt att komma åt bagageutrymmet. Förutom de allmänna fördelarna som en kompakt SUV erbjuder, erbjuder RAV4 bra sikt och en ganska följsam fjädring på vägen som klarar mild till måttlig terrängkörning.

Subaru Forester

Subaru Forester är också en relativt liten SUV, men tack vare sin boxformade design erbjuder Forester mycket utrymme inuti och ett stort lastutrymme. Användbara funktioner är bland annat brett öppningsbara dörrar, enkel åtkomst tack vare en upphöjd förarplats, bekväma elektriskt justerbara säten, en lätt ratt och mycket fotutrymme.

Förutom den överlägsna ergonomin är Forester också konkurrenskraftigt prissatt och erbjuder hyfsade tillförlitlighetsresultat. Om du vill åka offroad eller om du ofta upplever snö och regn erbjuder Forester ett legendariskt Subaru AWD-system som enkelt klarar av allt du kan kasta mot den.

BMW X5

Men om du vill ha en mer exklusiv upplevelse bör du absolut kolla in nya BMW X5. X5 kostar mycket mer jämfört med alla de modeller som tidigare listats, men de nivåer av komfort och lyx som finns i BMW X5 är ligor över alla Ford, Toyota eller Subaru.

X5 åker så smidigt som en SUV kan göra, och det är ganska uppenbart att X5 främst är anpassad för körning på väg, men om du stöter på lera eller snö är X5 mer än kapabel att ta sig igenom det. Förutom väghållningen erbjuder X5 allt, och tack vare den rymliga kupén är det en perfekt bil för personer med knäproblem.

  Kan ett hybridbatteri repareras?

Volvo XC90

När man tänker på mellanstora lyxiga SUV:er kommer XC90 i åtanke som en av de allra bästa på marknaden. XC90 ser ut och känns vuxen, och den kör verkligen så. XC90 är inte alls lika dynamisk som X5, men det kan faktiskt vara bra.

Om du är på marknaden för en avslappnad, exklusiv men säker lyxkryssare är XC90 definitivt ett av de bästa alternativen som finns.

Audi A6 Allroad

Om du inte är ett fan av SUV:er kan du vara säker på att det finns massor av alternativ där ute, och ett av de bästa är definitivt Audi A6 Allroad. Denna kombi/crossover är i princip en Audi A6 Avant som är byggd för att ta sig fram i ojämn terräng samtidigt som den behåller sin komfort och förfining.

Den förhöjda körställningen gör Allroad till en lätt bil att kliva in och ut ur, och det faktum att den erbjuder ett förstärkt fjädringssats översätts inte till att Allroad är mindre bekväm på vägen. Förutom körning erbjuder A6 Allroad allt man kan förvänta sig av en tysk executive lyxbil.

FAQ-avsnitt

Vilka typer av bilar bör jag undvika om jag har knäproblem?

Om du har problem med dina knän bör du undvika att köpa en sportbil i första hand eftersom sportbilar tenderar att vara alldeles för låga till marken. Att kliva in och ut ur en sportbil är därför en liten utmaning även för personer som inte har några specifika knäproblem.

  Bästa bilen för nyblivna föräldrar

Förutom den låga körhöjden är sportbilar nästan alltid kupéer med långa och tunga dörrar, och dessa kan ibland vara svåra att öppna och stänga, särskilt om du sitter i någon allvarlig lutning.

Kan bilkörning skada knäna?

I de flesta fall bör bilkörning inte innebära någon allvarlig påfrestning för dina knän. Men om du ofta kör långa sträckor och om du kör en bil med en stel pedaluppställning kan du så småningom belasta knät.

Se till att göra tillräckligt många vilostoppar och försök att sträcka ut knäna eller gå små promenader om det är möjligt. Även om bilkörning vanligtvis inte leder till några allvarliga knäproblem finns det några få fall där människor har slutat med att få artrit.

Ska jag alltid välja en automatbil om jag har problem med mina knän?

Att köra en automat är mycket skonsammare för knäna, och därför bör du absolut överväga att skaffa en automat. Men många nyare manuella bilar är tillräckligt smidiga för att det inte ska göra någon skillnad.

Med det sagt är vissa automatväxlar ryckiga och inte så raffinerade, och du kan köra en manuell växellåda mycket smidigare ibland. Du bör välja en automatlåda om du kör mycket i stan, men om du huvudsakligen kör på motorvägar gör det ingen nämnvärd skillnad.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts