Kan man byta hjulstorlek på en bil?

Ja, du kan byta hjulstorlek på din bil, men det finns några förbehåll. Olika hjulstorlekar kräver att du också byter däck. Allt detta innebär att din bil kommer att kännas olika beroende på vilken storlek på hjul och däck du väljer.

Prestandamässigt fungerar en lättare och mellanstor uppsättning hjul bäst eftersom all extra vikt på däcken kommer att öka den oavhängda massan, vilket påverkar prestandan negativt. Dessutom påverkar större hjul även accelerationen, särskilt om bilen inte är ordentligt inställd efteråt.

Komfortmässigt är mindre hjul och större däck nästan alltid ett bättre alternativ eftersom det finns fler däck som kan absorbera alla ojämnheter. Många moderna lyxbilar av hög kvalitet använder dock 20 tum + hjul samtidigt som de behåller en bekväm körning.

Effektivitet är också en aspekt som du måste oroa dig för eftersom större hjulstorlekar ibland kan påverka bränsleeffektiviteten negativt. Slutligen är det alltid viktigt att prata med ditt försäkringsbolag innan du bestämmer dig för att byta hjul eftersom detta också kan påverka din försäkring.

Prestanda – Hjul- och däcktyper och däckstorlekar

Anledningen till att folk tenderar att byta hjulstorlek är att det ser bättre ut, men många gör det också för att förbättra prestandan. Även om större hjul kan ha en negativ inverkan på sidogreppet och den allmänna dragkraften kan den typ av hjul och däck du väljer ändra detta till det bättre.

Till exempel använder de mest avancerade prestandabilarna nuförtiden antingen magnesium- eller kolfiberhjul. Dessa typer av hjul är vanligtvis de lättaste, vilket gör bilen mycket smidigare och roligare att köra. Kolfiberhjul i kombination med kolkeramiska bromsar ger vanligtvis de högsta prestandakraven.

  Kan feta människor köra sportbilar?

Detta beror på att den ofjädrande massan tenderar att sjunka betydligt, och skillnaden mellan ofjädrande massa och vanlig massa är betydande. Eftersom dessa komponenter tenderar att rotera gör skillnaden i vikt en enorm skillnad i prestanda eftersom vikten förändras under rotationen.

När det gäller prestandadäck är de vanligtvis gjorda för varmt och torrt väder, vilket innebär att de inte är de bästa när det gäller is och hala förhållanden.

Komfort – konsekvenser av att välja större hjul

De flesta biltillverkare i dag lägger ner mycket tid på att testa och förbättra sina bilar till en överlägsen nivå för att vara konkurrenskraftiga och framgångsrika. Detta innebär att dessa tillverkare vet ett och annat om vilken hjulstorlek som passar en viss modell under vissa omständigheter.

Som sådan är det alltid en bra idé att inte byta hjulstorlek om du gillar hur din bil körs, men om du bestämmer dig för att göra det, se till att göra det rätt. Som tidigare nämnts har större hjul en negativ inverkan på komforten eftersom det finns mindre däck för att absorbera ojämna ytor.

Även om det finns ett par tillverkare som kan uppnå imponerande komfortnivåer med hjälp av hjul och däck på över 20 tum beror det på att de bygger dessa bilar och att de har kunnat ställa in bilen ordentligt för att den ska klara av större hjulstorlekar.

  Vilken SUV har minst vägbuller?

Effektivitet, säkerhet och försäkring – ofta förbisedda faktorer

Om du gör en grundlig sökning på internet om hur olika hjulstorlekar påverkar effektiviteten kommer du sannolikt att stöta på flera videor och artiklar som berättar att större hjul påverkar effektiviteten negativt.

Det kan vara fallet om ditt fordon ursprungligen hade betydligt mindre hjul, men i de flesta fall är skillnaderna inte så överdrivna som de verkar. Om du uppgraderar från 15” till 19” hjul kanske du kommer att märka skillnaden, om du bara uppgraderar en tum eller två är skillnaderna försumbara.

När det gäller säkerhet bör du alltid välja hjul och däck som uppfyller alla bestämmelser som fastställts av tillsynsmyndigheter och alla rekommendationer från tillverkaren. Säkerhet är inte något du bör ta för givet, oavsett hur bra något ser ut.

Slutligen bör du alltid rådgöra med ditt försäkringsbolag eftersom olika hjulstorlekar till och med kan påverka din försäkring. Detta är vanligt i länder med usel vägkvalitet eftersom detta ökar sannolikheten för att din bil ska skadas.

FAQ-avsnittet

Vad mer måste jag ändra när jag vill byta hjulstorlek?

Du måste naturligtvis också byta däck. Större däck tenderar att kosta mer jämfört med däck med mindre diameter, och de kan ibland vara svårare att hitta eftersom de inte är lika vanliga som hjul med mindre diameter.

Med detta sagt måste du se till att däckbredd, profil och hastighetsklassning stämmer överens. Förutom detta måste du ibland justera bilens fjädringssystem för att klara av olika hjulstorlekar. Din hastighetsmätare och kilometerräknare kan också påverkas av större hjul, så se till att kontakta din mekaniker för skräddarsydda instruktioner.

  Varför blinkar bilarna mot mig?

Vilka konsekvenser har däck med prestandaklassificering?

Däck med prestandaklassificering kostar mer pengar, de är svårare att hitta och de håller vanligtvis inte lika länge som ”vanliga” däck. Vissa tillverkare, t.ex. Michelin, erbjuder många olika typer av prestandaklassade däck, vissa av dem är mer prestandainriktade, andra är mest anpassade för komfort och tystnad med en sportig kant.

Med detta sagt är hardcore prestandadäck endast meningsfulla för användning på banan eftersom dessa däck endast är funktionella när de är upp till temperaturen. Dessutom innebär detta också att dessa däck kan vara farliga under vintertid eftersom de inte är utformade för att klara av hala förhållanden.

Ska jag byta hjulstorlek eller inte?

Om du vill uppgradera dina hjul ska du göra det på rätt sätt. Det innebär att du bör kontakta din återförsäljare för att få mer information om din specifika bil och vilka typer av däck som är avsedda för din typ av bil. Var alltid noga med att kontakta ditt försäkringsbolag innan du gör något eftersom det kan vara till nackdel för din försäkring.

Slutligen ska du vara kräsen när du väljer hjul eftersom alla hjul inte är lika bra. Det finns massor av licensierade replikahjul där ute och billiga knock-off-hjul som ibland till och med kan vara farliga. Snåla aldrig när du väljer nya däck eftersom detta är ännu viktigare.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts