Tillverkar Volvo elbilar?

Volvo har en vision om att helt övergå till elbilar år 2030. I och med lanseringen av Volvo XC40 introducerade Volvo sin första helt eldrivna bil. Innan Volvos första elbil hade Volvo redan helt övergått till hybridteknik. Detta beror på Volvos åtagande att minska de globala koldioxidutsläppen.

Volvos elbilar

I och med introduktionen av Volvo XC40 2019 tog Volvo steget in på elbilsmarknaden. Dessa bilar erbjuder ren eldrift med noll koldioxidutsläpp.

Volvo XC40 erbjuder en motor med 402 hästkrafter som kan gå 0-60 mph på bara 4,7 sekunder. Den kan köra en räckvidd på 418 km med ett batteri på 100 %. Den kan också laddas till 80 % bara på 40 minuter.

Volvos prestandamärke Polestar har också introducerat sin egen elbil 2020, Polestar 2, som är en 5-dörrars liftback. Den har ett stort batteri på 78 kWh som kan köra uppskattningsvis 265 mil med 100 % batteri. Bilen finns i två varianter, enkelmotor och dubbelmotor. Varianten med enkelmotor ger en effekt på 231 hk, medan varianten med dubbelmotor ger ett resultat på 208 hk.

Ytterligare ett tillskott till Volvos sortiment kommer att göras år 2022. Volvo C40 är redo att lanseras nästa år. Bilen har en räckvidd på 420 km med 100 % batteri och den kommer att innehålla alla Volvos säkerhetsfunktioner av högsta kvalitet.

Volvos elbilsteknik

Volvo använder 78 kWh litiumjonbatteri i XC40 Recharge. Bilen är tillverkad på Compact Modular Architecture (CMA). CMA används ofta för att rymma en förbränningsmotor i XC40. Den har dock modifierats för att packa litiumjonbatterier.

Detta resulterar i en kraftigare bil som byggs än på en skräddarsydd batterielektrisk (BEV) plattform. Detta beror på att Volvo hävdar att de var tvungna att bygga den här bilen på bara två år eftersom de bara tillkännagav den 2017.

  Behöver Tesla värma upp?

Volvos framtidsplaner

År 2017 meddelade Volvo att de endast skulle tillverka bilar med el- och hybridmotor. Detta var mycket betydelsefullt eftersom de slutade att göra några enbart fossilbränslebaserade motorer och ledde dem till produktionen av sin första elbil.

Nästa år kommer deras elbilslinje att gå upp till två valmöjligheter i och med avslöjandet av Volvo C40. Och enligt deras ambitioner ska 50 procent av de bilar de säljer vara helt eldrivna år 2025. År 2030 planerar de till och med att sluta tillverka hybrider. Detta kommer så småningom att leda till att de endast säljer elbilar år 2030.

Vad är elbilar?

Elbilar drivs genom att lagra elektrisk energi i batterier. Dessa batterier används sedan för att driva elmotorn. Elbilar som använder batterier är ofta tystare och de har ingen bränsleförbränningsprocess i sig. Detta resulterar i att det inte sker några koldioxidutsläpp genom bilens avgaser.
Det finns tre typer av elbilar och Volvo har versioner av alla tre:

  • Helt eldrivna bilar
  • Plug-in hybridbilar
  • Hybridbilar

Kostar elbilar mer än gasbilar?

Typiskt sett är elbilar dyrare än gasbilar. Nyligen genomförd forskning av Consumer Reports hävdar dock motsatsen. Enligt dem är elbilar faktiskt billigare på längre sikt när man jämför den totala kostnaden för underhåll och bensinavgifter. Om vi bara tittar på bensinbesparingar kan du spara upp till 4 700 dollar under de första sju åren.

Driftskostnaderna skiljer sig åt beroende på fordonet. Inköpspriset är också en viktig sak att ta hänsyn till. En Chevrolet Bolt är till exempel 8 000 dollar dyrare än en Hyundai Elantra GT. Däremot är driftskostnaden för Bolt 15 000 dollar lägre. Det innebär att du kan spara upp till 7 000 dollar under en livstid på 200 000 mil.

  Vilken är säkrare, Volvo eller Audi?

Typisk elektrisk räckvidd

Räckvidden för en elbil varierar beroende på modell. Lucid Motors hävdade nyligen att deras Lucid Air Grand Touring skulle ha den längsta beräknade räckvidden på 517 miles på en enda laddning.

Den tillgängliga bilen med längst räckvidd som finns tillgänglig nu är dock Tesla Model 3 Long Range. Denna täcker en uppskattad räckvidd på 353 mil. Andra lågbudgetbilar erbjuder en uppskattad räckvidd på minst 150+ mil. Dessa budgetbilar är endast avsedda för stadsresor på grund av sin lägre räckvidd.

FAQ

Är elbilar säkra?

En del människor är oroliga för att batterierna kan kortslutas. I elbilar används litiumjonbatterier som kan kortslutas om batteriet skadas. Risken för detta är dock ganska liten. De är jämförelsevis säkrare än bensinbaserade motorer.

En annan fråga som rör elbilar är räckvidden. Människor är rädda för att deras bil kan tömma sitt batteri på vägen och de skulle känna sig strandade. Av den anledningen har även den billigaste elbilen, Nissan Leaf, en räckvidd på cirka 150 mil, vilket är fullt tillräckligt för stadsbruk.

Varför är elkraft viktigt?

Den globala uppvärmningen är en av de största frågorna i världen just nu. Transportsektorn står ensam för 29 procent av utsläppen av växthusgaser. Detta omfattar inte bara fordon utan även utvinnings-, produktions- och leveransprocesser. Att minska transportutsläppen är en viktig uppgift på väg mot en grön framtid. Elfordon ger möjlighet att minimera koldioxidutsläppen och begränsa dessa gaser.

  Fungerar Tesla Smart Summon?

Vad är den bästa elbilen?

Det finns många alternativ för elbilar, men vissa är bättre än andra. I sedan-segmentet är Tesla S den typiska favoriten om du har råd med den. Men om du vill satsa på SUV är Hyundai Ioniq 5 ganska bra. Normalt sett bestäms dock den ”bästa” bilen för dig av dina behov och din budget.

Är elbilar framtiden?

Enligt UBS kommer 2025 20 % av alla bilar som säljs globalt att vara elbilar. Och det kommer att öka till 40 % år 2030. Så småningom, år 2040, kommer varje ny bil som säljs att vara eldriven. Eftersom alla bilmärken gör sina språng i elsegmentet kommer de äldre fossilbränslebaserade bilarna att bli föråldrade vid någon tidpunkt.

Med ständigt ökande utsläppsregler lockas företagen dessutom allt mer av elbilar. Detta gör säkerligen EV till transportindustrins framtid.

Kommer elbilar någonsin att bli billigare?

Enligt forskning kommer elbilar att vara billigare än fossilbränslebaserade bilar år 2027. Med de ständigt ökande utsläppsreglerna överallt kommer elbilar så småningom att bli billigare. Vi har redan sett en nedgång i batteripriserna. I kombination med dedikerade produktionslinjer kommer elbilar säkert snart att bli mer prisvärda.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts