Volvo S80 – Allt du behöver veta

Volvo S80 var Volvos flaggskeppssedan innan den ersattes av den nuvarande S90 för några år sedan. Den första generationen av S80 introducerades redan 1998 och var i produktion fram till 2006 då den ersattes av den uppdaterade versionen som stannade i produktion fram till 2016. S80 är fortfarande en ganska konkurrenskraftig sedan på begagnatmarknaden.

S80-utbudet består av några bensinmotorer och 3 dieselmotorer. Den andra generationen finns till och med som en modell med lång hjulbas för att kunna konkurrera ordentligt med BMW 7-serien, Audi A8 och Mercedes Benz S-klass. Den andra generationen erbjuder också uppdaterade motorer som erbjuder mer kraft med bättre effektivitet.

Designmässigt använder S80 den klassiska boxiga långa sedan-silhuetten som passar perfekt till sina tyska rivaler. Den andra generationen ser mycket mer tilltalande ut på insidan eftersom den första generationen S80 nu är en relativt gammal bil. Körupplevelsen är vad man kan förvänta sig av en flaggskeppssedan, sofistikerad och bekväm.

Värdemässigt är den andra generationen av S80 fortfarande konkurrenskraftig medan den första generationen inte är det. Praktiskt sett erbjuder S80 allt utrymme i världen, särskilt LWB-modellen. Lastutrymmet är också enormt, och det är också antalet kubb- och förvaringsutrymmen på insidan.

Volvo S80 – Drivlinan

Den första generationens S80-utbud börjar med en 1,9L 5-cylindrig motor i linje med 163 hk medan 2,4L 5-cylindrig motor i linje ger 140 hk. 2.5LT-modellen har 210 hk. Alla tre är FWD-bilar med manuell växellåda. Den 6-cylindriga serien börjar med 2,9L-modellen som ger 200 hk och 2,8L-modellen som ger 272 hk.

  Kan du sova i en Volvo XC90?

Dessa sexcylindriga modeller har en automatisk växellåda och FWD. Det finns också tre dieselmotorer i utbudet med en effekt som sträcker sig från 130 hk till 163 hk, men dessa är inte alls lika eftertraktade. S80 II levereras med mer än 20 olika bensinalternativ och de flesta av dessa är uppdaterade motorer från den första generationens modell, med undantag för de nya V8-modellerna.

Andra generationens S80 finns också med en AWD-drivlina medan de mest kraftfulla modellerna har mer än 300 hk. S80 är ganska effektiv, särskilt andra generationens modeller som kan ge nära 40MPG.

Volvo S80 – Design och chassi

Den första generationen av Volvo S80 använder sig av Volvos klassiska boxform medan den andra generationen är lite mer rundad. Den andra generationens modell efter faceliftet ser ganska modern ut, även med dagens mått mätt. Interiört sett ser och känns andra generationens S80 mycket trevligare och bättre utrustad.

S80:s fjädring och chassiinställning är mestadels skräddarsydd för en bekvämare körning och det är ganska uppenbart i det ögonblick du sitter bakom ratten i S80. Kraften fördelas linjärt och fjädringen klarar av att ta emot de flesta stötarna.

Volvo S80 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Den första generationen av S80 är hyfsat tillförlitlig, men den andra generationen av S80 är mycket mer tillförlitlig. Hur som helst är de vanligaste S80-problemen förknippade med motor, fjädring, körkontrollsystem, elsystem och tryckregleringssystem.

Det är värt att nämna att vissa av dessa som körkontrollsystemen och motorrelaterade problem kan vara extremt farliga eftersom de kan förstöra många vitala bilkomponenter. Den goda nyheten är att om du väljer en nyare modell kommer du sannolikt inte att uppleva dessa.

  Vilka är de vanligaste problemen med Volvo?

Volvo S80 – Värde och praktiska egenskaper

Den första generationen av S80 kan fås för cirka 10 000 dollar medan den andra generationen kan fås för cirka 20 000 dollar. Om du fick för en modell med lägre körsträcka och bättre utrustad ska du räkna med att betala nästan som dubbelt så mycket. S80 är inte så gammal, men den verkar vara mycket prisvärd om du är ute efter en sådan bil.

Praktiskt sett erbjuder S80 allt utrymme i världen eftersom det är en fullstor lyxsedan. S80 LWB är gjord för chaufförsändamål, vilket innebär att den erbjuder rekordstort benutrymme. Lastutrymmet är också fantastiskt och det är också den övergripande sikten, särskilt med tanke på bilens storlek.

FAQ-avsnittet

Hur mycket kostar det att underhålla en Volvo S80?

Volvo S80 kostar cirka 700 dollar att underhålla på årsbasis enligt de flesta onlinekällor. Det är värt att nämna att dessa underhållskostnader kan svänga åt båda hållen beroende på bilens skick och hur villig du är att underhålla den ordentligt. På det hela taget är 700 dollar vad man kan förvänta sig av en bil från det här segmentet.

Oavsett om du anser att priset är för högt eller för lågt behöver du verkligen underhålla S80 eftersom bilar som dessa tenderar att lida svårt av bristande underhåll. Detta är stora och komplexa maskiner som behöver öm kärlek och omsorg, annars kommer de att fungera dåligt.

  Vanliga problem med Volvo C70

Är Volvo S80 bättre än Mercedes S-klass?

Volvo S80 utformades i första hand för att konkurrera med Mercedes Benz S-klass, men S-klassen har alltid varit den ledande lyxbilen i fullstorlek. Som sådan, även om S80 erbjuder oändliga mängder av fantastiska egenheter och funktioner, är S-klassen helt enkelt en nivå över när det gäller motorer, lyx och sofistikering.

När allt kommer omkring är Mercedes-märket synonymt med lyx, vilket innebär att knappast något annat märke där ute kan konkurrera med det. Det betyder inte att S80 är dålig för det är den verkligen inte.

Är Volvo S80 säker?

Volvo S80 är en av de säkraste fullstora lyxsedanerna på marknaden eftersom säkerhet är det område där företaget Volvo tenderar att utmärka sig. S80:s andra generation efter faceliftet erbjuder många av de säkerhetsfunktioner som du förväntar dig av bilar som bara är ett eller två år gamla.

Om du kombinerar det med effektiva skrynkelzoner, massor av krockkuddar och en väldesignad interiör som klarar av att stå emot många slagkrafter är det lätt att förstå varför S80 är så säker som den är.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts