Volvo C30 – Allt du behöver veta

Volvo C30 är en kompakt hatchback i premiumklass som tillverkades av Volvo mellan 2006 och 2013. Volvo C30 utformades för att konkurrera med bilar som Audi A3, BMW 1-serie, Mercedes A-klass och VW Golf. Volvo har dock slutat tillverka C30 eftersom de fokuserade på att tillverka SUV:er och crossover som nu är de mest populära bilarna på marknaden.

Volvo C30 finns med några olika motorkonfigurationer som börjar med en 1,6 liters fyrcylindrig motor med 101 hästkrafter och går hela vägen upp till de mest kraftfulla 2,5 liters motorerna med 230 hästkrafter. Du kan få C30 med antingen manuell växellåda för de mindre motorerna eller automatisk växellåda för de nyare och kraftfullare modellerna.

Designen på C30 ligger i linje med vad Volvo erbjöd när den här bilen kom ut, vilket innebär att vissa gillar den och andra helt enkelt inte. Interiören är mer eller mindre densamma, men de material som används är av hög kvalitet vilket innebär att C30 är helt i linje med tyska kompakta lyxiga hatchbacks.

C30 är en pålitlig bil, men det finns några specifika C30-problem som vi kommer att nämna i den här artikeln. Den erbjuder också ett stort värde på begagnatmarknaden. Praktiskt sett är C30 tillräckligt bra för upp till fyra måttligt stora vuxna, medan lastutrymmet är vad du förväntar dig av den här klassen.

Volvo C30 – Drivlinan

C30:s motoruppsättning börjar med den fyrcylindriga 1,6L-motorn med 101 hk, nästa i raden är den fyrcylindriga 1,8L-motorn med 125 hk, medan den efterföljande är den fyrcylindriga 2,0L-motorn med 146 hk. Den första generationen av C30 kommer också med en 2,4L 5-cylindrig motor med 170 hk. Alla dessa är första generationens motorer och är vanligtvis kopplade till en manuell växellåda och FWD.

  Är Volvo bra att leasa?

Volvo C30-modellerna från 2010 efter faceliftet har också en 2,5 liters 5-cylindrig motor med upp till 230 hk, en automatisk växellåda och FWD. C30 finns även med några dieselmotorer på vissa marknader, men dessa är inte lika populära som gasmotorer.

C30:s MPG-resultat svävar över 30-40MPG-strecket beroende på motorns storlek och växellådan. Alla dessa är tysta, sofistikerade och passar perfekt för en kompakt lyxig hatchback.

Volvo C30 – Design och chassi

Volvo C30:s design är en blandad kompott då vissa gillar bilens utseende och andra inte är så förtjusta i det. C30 finns bara som en tvådörrars coupé vilket också är en anledning till att C30 inte var så populär. 2-dörrars kupéer är inte så praktiska och det är verkligheten.

Inredningen i C30 utstrålar kvalitet med många högklassiga material som läder, aluminium och högkvalitativ plast. Kontrollerna är lättplacerade och sittställningen är sportig och väl genomtänkt. Infotainmentsystemet är lätt att använda även om det inte är det mest omfattande, inte ens för den tiden.

C30:s fjädring och chassiinställning är inriktad på en bekväm körning medan R-Design-modellerna med en sportig fjädring också klarar av att hålla sig framme i kurvorna. Viktfördelningen är balanserad och tyngdpunkten ligger relativt lågt vilket gör att C30 är en dynamisk coupé-hatchback.

Volvo C30 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Volvo C30 är en pålitlig bil, så pass att den slår de flesta av sina tyska konkurrenter. De vanligaste och mest besvärliga problemen som C30 tenderar att drabbas av är dock de som är förknippade med motorns kylsystem, ABS-pumpen, fjädringsbussningarna, luftkonditioneringskondensatorn och kopplingsstången.

  Är Volvo XC90 värd pengarna?

Några av dessa, som kylslangarna och kopplingsstången, är mer oroande eftersom de kan leda till extremt höga reparationspriser medan andra, som problemet med luftkonditioneringskondensatorn, bara är en plåga.

Volvo C30 – Värde och praktiska egenskaper

Volvo C30 kan numera fås för cirka 6 000-20 000 dollar beroende på modellår, utrustning och skick. Dessa verkar verkligen vara mycket prisvärda om du är på marknaden för en 2-dörrars premium hatchback. Det är dock inte många som är det eftersom 2-dörrars hatchbacks inte är så populära nuförtiden.

Praktiken hämmas med endast 2 dörrar medan sitt- och lastutrymmet är vad man kan förvänta sig av segmentet. C30 kan också vara en hygglig familjebil eftersom den är säker och ganska väl värderad.

FAQ-avsnitt

Är Volvo C30 värd det?

Volvo C30 är verkligen värd det om du är ute efter en 2-dörrars premium lyxig hatchback. C30 är faktiskt en av de bästa bilarna från detta segment, men själva segmentet är ganska impopulärt just nu. Det är därför Volvo har slutat tillverka C30 eftersom SUV:er och crossovers har tagit över världen med storm.

Den bästa motorn att satsa på är den 4-cylindriga 2,5 liter-motorn med 230 hk i T5-modellen efter faceliftet eftersom det är en av de mest pålitliga motorerna i sortimentet. På det hela taget är C30 värd det, men det praktiska problemet som följer med en 2-dörrars layout är inte något att bortse från.

  Vilket är säkrare, Tesla eller Volvo?

Är Volvo C30 en säker bil?

Volvo är ett märke som är känt för att göra säkra bilar, och C30 är inget undantag. C30 har ett fantastiskt 5-stjärnigt säkerhetsbetyg vilket gör den till en överlägset säker bil. C30 är numera en relativt äldre bil vilket innebär att den inte har alla de toppmoderna mjukvarusäkerhetssystemen som saknas jämfört med nyare bilar.

Hur länge kan en Volvo C30 hålla?

Volvo är också ett av de märken som tenderar att hålla i hundratusentals mil om de underhålls på rätt sätt. Det innebär att du bör kunna få flera decennier av användning av C30 om du håller den i gott skick.

Många av dessa har skrivits av i förtid på grund av bristande underhåll. De är relativt billiga att köpa vilket innebär att folk inte är hårt ansatta av att underhålla dem ordentligt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts