Volvo S60 – Allt du behöver veta

Volvo S60 är en lyxsedan av högsta klass som är skapad för att konkurrera med Mercedes Benz C-klass, BMW 3-serien och Audi A4. Detta innebär att S60 är en del av den mest sålda gruppen lyxsedaner och är som sådan en av de mest populära Volvo-bilarna idag, bortsett från SUV:erna förstås.

S60 introducerades första gången redan år 2000 och ersattes senare av den andra generationen, S60 II, år 2006. Den nuvarande generationen av S60, S60 III, är i produktion sedan 2019 och kommer troligen att vara den allra främsta i Volvos sortiment av kompakta executive-sedaner under några år framöver.

S60 finns i en mängd olika motorer. Den första generationens S60-motoruppsättning kretsar mestadels kring den 5-cylindriga inlinemotorn medan den andra generationen av S60 också har introducerat en 6-cylindrig motor och en 4-cylindrig motor. Den senaste S60 kommer med en 4-cylindrig inlinemotor uteslutande på grund av alla effektivitetsfördelar.

Designmässigt är den sista nuvarande generationen S60 den överlägset snyggaste, medan den första generationen S60 hamnar på andra plats. S60 är också en relativt pålitlig bil, men den kommer med några problem som är värda att påpeka. Värdemässigt är den hyfsad, särskilt den andra och första generationen medan den praktiska funktionen är som du förväntar dig av en kompakt sedan.

Volvo S60 – Drivlinan

Som vi nämnde i början kommer den första generationen av S60 med en uppsjö av 5-cylindriga motorer i linje med effekt från 140 till 300 hk. S60 I finns även med några dieselmotorer också, men dessa är inte så populära i USA. S60 I levereras med manuell växellåda och ett val mellan FWD och AWD för vissa modeller.

  Varför värderas Volvos så snabbt?

Den andra generationen av S60 finns med antingen en 4-, 5- eller en enkel 6-cylindrig motor. Effekten sträcker sig från 200 hästkrafter hela vägen upp till 350 hästkrafter medan dieselmotorerna toppar på cirka 220 hästkrafter. S60 II kan fås med automatväxel, FWD eller AWD.

Den nuvarande S60 III erbjuder ett par 4-cylindriga motorer i rad med effekt från 163 hk till 250 hk. Den levereras också med en automatisk växellåda där kraften skickas till antingen framhjulen eller alla fyra hjulen. S60 III erbjuder också en omfattande lista med hybridmotorer där Polestar T8 S60 är den mest kraftfulla S60-modellen med uppåt 450 hk.

De två första generationerna är inte så effektiva, men S60 III är den mest effektiva bilen i sin klass.

Volvo S60 – Design och chassi

Den första generationens S60 använder sig av ett klassiskt Volvos boxiga formspråk medan den andra är mycket mer rundad. Detta gjorde S60 II lite tveksam när det gäller designen, särskilt eftersom bilen inte åldras så bra. S60 III är utan tvekan den snyggaste av alla, både invändigt och utvändigt.

Chassi- och fjädringsinställningen i S60 är 100 procent anpassad för komfort. Detta innebär att även de mer kraftfulla S60-modellerna aldrig riktigt känns så dynamiska. S60 är utformad för att vara lugn, bekväm och hemma på motorvägen.

Volvo S60 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Första generationens S60 verkar klara sig sämst när det gäller tillförlitlighet medan andra generationens S60 inte är så mycket bättre. Den nuvarande S60 III är mycket mer tillförlitlig att döma av de första rapporterna, men vi får vänta och se om tillförlitligheten kommer att hålla i årtionden framöver.

  Volvo V50 - Allt du behöver veta

De vanligaste S60-problemen beror på en felaktig MAF-sensor, upphängningsproblem, oljeläckage, problem med drivlinan och problem med motorfästena. Äldre S60-modeller var också kända för att drabbas av elektriska problem också.

Volvo S60 – Värde och praktiska egenskaper

Priserna på begagnade S60 varierar från under 10 000 dollar för den första modellen och hela vägen upp till över 50 000 dollar för den nuvarande modellen. Du måste också tänka på att sällsyntare, bättre utrustade och bättre underhållna modeller har en betydande prisökning jämfört med välanvända modeller.

S60 är en praktisk bil tack vare sina vidöppna fyra dörrar, ett fint och lättillgängligt bagageutrymme och möjligheten att sänka ner sätena med en knapptryckning. S60 erbjuder också hyfsad sikt medan manövrerbarheten och vändcirkeln är i linje med resten av segmentet.

FAQ avsnitt

Hur länge håller en Volvo S60?

Volvo S60 är en viktig Volvo-sedanmodell, vilket innebär att Volvo gör sitt bästa för att göra S60 så långlivad som möjligt. Därför har många onlineforum kommit fram till att S60 håller för minst 20 års användning, eller mer än 200 000 mil.

Men om du gör allt nödvändigt underhåll och inte kör som en fullständig galning kommer alla tre generationerna av S60 sannolikt att hålla så mycket som dubbelt så länge. Hur en individ behandlar en bil är mycket viktigare när det gäller livslängd, mer än vad forumet säger.

  Hur snabbt skrivs Volvos av?

Är Volvo S60 en säker bil?

Varumärket Volvo är synonymt med säkerhet och S60 är en av de säkraste premium executive compact sedans på den aktuella marknaden. Volvo har länge varit branschens standard när det gäller säkerhet och detta kommer troligen aldrig att förändras, inte vad Volvo beträffar.

Hursomhelst är den första generationen av S60 inte lika säker som de två senare medan S60 III är den överlägset säkraste av alla. Praktiskt taget alla moderna säkerhetssystem finns i S60 III och många av dem är till och med standard.

Varför köper folk Volvo S60?

Segmentet för kompakta lyxsedaner är fyllt med massor av fantastiska alternativ från många biltillverkare, främst tyska. Volvo är dock den enda biltillverkare som lätt kan stjäla kunder från den tyska trion eftersom Volvo erbjuder många saker som tyskarna helt enkelt inte gör.

För det första erbjuder S60 de mest avancerade hybriddrivlinorna samtidigt som den har en mer minimalistisk design både på insidan och utsidan. S60 är inte överdrivet stiliserad som vissa tyska kompakta lyxbilar är, vilket innebär att den både smälter in och sticker ut, beroende på hur du specificerar den.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts