Är Volvo XC90 värd pengarna?

Volvo XC90 är en lyxig SUV som har tillverkats sedan 2002, och en uppgraderad version har släppts nästan varje år. Varje ny version lovar att vara bättre än den föregående. Denna lyxiga SUV är definitivt värd sin prislapp.

Volvo XC90 är ett perfekt exempel på ett dyrt fordon som är värt varje krona. Den lovar lyx, komfort, kvalitet och stil. Exteriören är ett blickfång och interiören är orkestrerad med kvalitetsmaterial och teknik.

Med nya versioner som produceras varje år har det blivit roligare och mer praktiskt att köra XC90. Därmed inte sagt att bilen är utan fläckar. Så vad är det som gör Volvo XC90 värd att köpa?

Vackra exteriörer

Från och med den första versionen som släpptes 2003 och fram till den senaste versionen från 2021 har XC90 varit en snygg bil som fått många förare att bli förälskade vid första ögonkastet. Med tiden har den utvecklats till en SUV med en sportig kant, vilket ger den den perfekta billooken för äventyr.

XC90 ser inte bara snygg ut; alla versioner är byggda med kvalitetsmaterial. Det som också skiljer den från liknande SUV:er är att det sätt som den ser ut på utsidan inte återspeglar dess kapacitet på insidan. Den behåller ansiktet av en bil med fyra passagerare, men kan rymma upp till sju passagerare bekvämt.

Underbar, rymlig och bekväm interiör

Sätena är klädda med kvalitets Nappa-klädsel som gör dem mer bekväma att sitta på. I 2020- och 2021-modellen finns till och med ett kylskåp och en flask- och glashållare som är handgjorda av kristaller för att hålla baksätespassagerarna nöjda på varje resa.

Förutom komfort, kvalitet och stil har XC90 en stor kupé, vilket gör den perfekt för en familjeutflykt. Den kommer med tre rader med plats för upp till sju personer. Den sista raden är dock bäst för barn på grund av det lilla huvud- och benutrymmet.

  Vilken är den bästa begagnade Volvo att köpa?

När alla säten är i bruk finns det fortfarande tillräckligt med lastutrymme för matvaror och andra föremål. Du kan också fälla ner de bakre raderna för att få mer förvaringsutrymme när det inte finns några passagerare.

Tekniska funktioner gör varje resa rolig

Infotainmentsystemet är mött för att göra varje resa spännande. Den senaste versionen innehåller en lättmanövrerad flik framför föraren som fungerar precis som din mobiltelefon. Du kan lyssna på ljud, styra klimatförhållandena och mycket mer.

Du kan också styra det med hjälp av din mobiltelefon, oavsett om det är Android eller Apple, även om det har förekommit en del klagomål på att sensorerna ibland inte svarar i tid.

Alla XC90 har LED-lampor, elektrisk baklucka, backkamera, satellitnavigeringssystem och är nyckellösa (du behöver bara hitta mittkonsolen och vrida på ratten för att starta XC90).

Du kan också ladda din mobiltelefon via bilens USB-portar. Och det finns även hörlursuttag baktill, vilket kan vara en himmelsk gåva för föräldrar som inte vill spendera bilresan med att lyssna på ”Baby Shark”.

Olika trim för varje version

XC90 har kontinuerligt utvecklats sedan produktionen startade och varje version har unika funktioner. Vissa XC90 har fem säten, medan andra har ett alternativ med sju säten.

Motortyper och motorstorlekar varierar. Äldre modeller hade gasmotorer, dieselmotorer eller båda motoralternativen. Den senaste 2021-utgåvan har en T8-motor med elmotor, vilket ger moderniserade och miljövänliga prestanda.

Varje XC90-version ger dig möjlighet att välja mellan fyrhjulsdrift och fyrhjulsdrift eller AWD för att bäst passa din körterräng. Att ha en mängd olika trims att välja mellan garanterar att du bara betalar för de funktioner du behöver.

Körningen är lugn

XC90 ger en jämn och tyst körning. Även om du har barn på sista raden kan de sova utan att bli störda av ljudet från däcken på vägen. R-designen lovar dock inte detta; dess jättehjul ger en jämnare körning, men mycket vägbuller.

  Ska jag köpa en 10 år gammal Volvo?

XC90 kommer med en lätt styrning och som är lätt att svänga utan att anstränga sig särskilt mycket, även med en full billast. Jämfört med andra Volvomodeller har XC90 en mer responsiv styrning och kan rulla genom kurvor utan större störningar.

Motorn fortsätter att förbättras

Det har skett en förbättring av B5:s 2,0-liters fyrcylindriga dieselmotor med fyra cylindrar. 48-voltsystemet och en liten elmotor som lagts till för att rotera turbon gjorde den ännu bättre. Det förbättrade gasresponsen och eliminerade även vridmomentfall vid växling av växlar. Dess vridmoment på 354 lb ger tillräckligt med kraft för att förflytta bilen, oavsett vikt på lasten som den bär.

Den senaste T8-motorn kan vara snabbare än B5-dieselmotorn, och tillsammans med de extra volterna och elmotorn kan den prestera exceptionellt bra. Den enda skillnaden mellan B5- och T8-motorn är några sekunder. Där T8 noterar 5,5 sekunder till 62mph uppnår dieselmotorn det på 7,1 sekunder.

Med den uppgraderade T8-motorn kan XC90 köras enbart på el och spara pengar på bensin. Men även om du inte har råd med den nya XC90 T8 som drivs på el kan andra versioner fortfarande ge dig enastående prestanda.

FAQ

Hur många mil kan XC90 köra?

De flesta XC90 har en bra potentiell körsträcka. Motortypen spelar en avgörande roll, men med rätt underhåll kan du vanligtvis komma upp till 200 000 mil innan din bil faller död omkull. De flesta Volvo-bilar beräknas hålla i upp till 19,5 år om de är välskötta.

Är det dyrt att underhålla en Volvo XC90?

Volvos reservdelar är ganska dyra. Så se till att avsätta 700 till 1000 dollar årligen för reparationer och underhåll. Men om du inte är en tuff förare bör du inte behöva köpa delar ofta. Hur ofta du kör och vilken terräng du kör spelar också en stor roll.

  Vilken Volvo SUV är störst?

Vad är det som gör att XC90 blir dålig?

Precis som för alla andra bilar spelar körvanor och klimatförhållanden en stor roll för XC90:s livslängd. Förnuftig körning och rätt underhåll gör att komponenterna förblir intakta under lång tid. Det finns dock fall där fel härrör från tillverkarna. Som 2003 och 2016 års versioner som hade problem med växellådan och motorn samt för tidigt slitage av däck.
Det har funnits några fall där Volvo gjort en återkallelse för att berörda XC90:or ska returneras till återförsäljarna för att åtgärda problemen. Vissa saknade koder som bara behöver uppgraderas i XC90-datorn. Andra hade komponenter som inte var korrekt placerade och utgjorde en potentiell fara för passagerarna.

Har det skett några betydande förändringar av XC90 sedan den först tillverkades?

Den första generationen var i produktion från 2002 till 2019. År 2019 fick sedan XC90 en ansiktslyftning och den andra generationen föddes. Det gjordes en hel del förändringar i dess utseende och motorn förbättrades också för att öka bilens prestanda.

Den andra generationen började med B5, gick sedan vidare till B6 och nu T8-motorn. B5-motorn går på både diesel och bensin och ger effekt upp till 246 hk, så du kan själv bestämma vilket bränsle du vill köra på.

B6-motorn körs endast på bensin och ger upp till 296 hk. Den senaste T8 kombinerar el och motor och ger en effekt på hela 385 hk, vilket gör att du kan köra 0-62 miles per timme på bara 5,5 sekunder.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts