Vilken Volvo SUV är störst?

Volvo har ett litet sortiment med tre SUV:er, där XC90 är den största. Volvo började göra sina SUV:er på 2000-talet och XC90 var den första SUV:n de skapade. Det är en crossover-SUV baserad på ett bilchassi som kommer med fyrhjulsdrift med framhjulsdrift som standard. XC90 kan ha en tredje sätesrad, vilket ökar dess passagerarutrymme.

Volvo XC90: Volvos största SUV

Volvo XC90 är en mellanstor lyxig SUV. XC90:s koncept lanserades 2001, medan de började producera den 2002. Bilen är nu inne på sin andra generation. XC90:s första generation var baserad på Volvos P2-plattform, samma plattform som används för andra Volvos som V80-serien. Den andra generationen är dock baserad på en annan global plattform som kallas Scalable Product Architecture (SPA).

Kaross

Bilchassit som används i XC90 är Scalable Product Architecture (SPA). Tekniken som används i denna plattform minskar bilens vikt, samtidigt som säkerheten och effektiviteten förbättras. Bilen har en dubbelwishbone-frontfjädring, tillsammans med en ny integral länk-baksida, inklusive tvärgående bladfjäder av lättviktsmaterial. Framsidan har T-formade LED-strålkastare med dagsljus som marknadsförs som ”Tors hammare” av Volvo.

XC90 Mått

 • Höjd: 1776 mm
 • Längd: 4950 mm
 • Bredd: 2140 mm
 • Bredd inkl. Speglar: 2140 mm
 • Hjulbas: 2984 mm
 • Spår fram: 1665 mm
 • Spår bak: 1667 mm
 • Vändcirkel: 11,8 mm
  Källa: Volvo Cars

Första generationen (2002-2014)

Den första generationen XC90 lanserades 2001 i Nordamerika. Detta var Volvos första anmärkningsvärda SUV. Bilen lanserades i två varianter, 2,5T och T6. 2.5T var basvarianten med en 2,5-liters B5254T2 ”T5” turboladdad inline-femtakts motor som producerade 208 hästkrafter och 320 N⋅m vridmoment.

  Vilken är den bästa Volvo som någonsin tillverkats?

T6-varianten hade en 2,9-liters B6294T-motor som producerade 268 hk och 380 N⋅m vridmoment. Senare under 2005 lades Yamaha V8-motorn till denna modell. Bilen fick flera uppdateringar efter det, bland annat en ansiktslyftning 2007 och andra små förändringar 2009, 2010 och 2012. Bilen blev en omedelbar succé. Den vann flera utmärkelser och andra rankningar av säkerhetsorganisationer.

Andra generationen (2015-närvarande)

Produktionen av den andra generationen XC90 startade 2012 och den släpptes 2015. Varje variant fick samma 2,0-liters fyrcylindriga Drive-E-drivlinor med fyra cylindrar. Denna kom med Volvos 8-växlade Geartronic-växellåda.

Den andra generationen kom med tre utrustningsnivåer, T5, T6 och T8. T5 kom med två gasmotorer, medan T6 kom med två dieselbaserade motorer. Toppmodellen T8 har en dubbelmotor. Det är ett plug-in hybridfordon. Alla modellerna har fyrhjulsdrift.

T8-modellen har ett litiumjonbatteri på 11,6 kWh. T8 Excellence-modellen släpptes 2017 och upphörde 2020. Bilen fick ytterligare en ansiktslyftning 2021 och T8-modellen döptes om till ”XC90 Recharge”. Recharge är en plug-in hybrid, eftersom Volvo inte längre har några enbart gas- eller dieselmotorer.

Övriga specifikationer

XC90 är en lyxig SUV som ger det bästa interiören och exteriören. Säkerhetsfunktionerna är också de bästa i alla SUV:er i den här kategorin. Två av de mest innovativa säkerhetsfunktionerna är ”skyddspaket för avkörningsvägar” och ”automatisk bromsning vid korsning”. Naturligtvis har XC90 också alla andra standardiserade lyxiga säkerhetsfunktioner som Volvo är känt för.

Inredningen är också lyxig och syftar till att ge bästa möjliga komfort. Bilen har också tre rader och plats för 6-7 passagerare. Framstolarna har massagefunktioner, uppvärmda säten, ventilerat läder och elektrisk justering. Det finns också en 9-tums display framtill.

  Tillverkar Volvo hybridbilar?

XC90 har ett Bowers and Wilkins-ljudsystem på hög nivå och Volvo Cars luftreningssystem. År 2017 blev Pilot Assist II standard i alla XC90 för utvalda marknader.

Volvos andra SUV:er

Volvo har ett litet utbud av tre SUV:er under sitt paraply. De mindre SUV:erna är XC40 och XC60. Båda dessa är de bästa i sina egna kategorier. XC40 är en kompakt lyxig crossover SUV medan XC60 är en lyxig crossover SUV. Båda är en av de säkraste bilarna som rankas av IIHS.

Volvos framtida planer för SUV:er

Volvo har en liten produktionsskala jämfört med andra biltillverkare. De har tillverkat tre SUV:er och kommer att göra det i några år till. Även om det har skett ett tillägg nyligen. År 2021 meddelade Volvo att de kommer att lansera Volvo C40 Recharge som en helelektrisk subkompakt lyxig crossover-SUV.

FAQ

Vad är SUV:er?

SUV står för sport utility vehicle. De är vanligtvis gjorda för fler passagerare och högsta prestanda. De flesta SUV:er har ett alternativ med fyrhjulsdrift, vilket gör dem mycket effektiva i tuff terräng. De har vanligtvis hög markfrigång och finns i olika varianter som crossover SUV:er eller kompakta SUV:er.

Vilken är den största SUV:n någonsin?

Vissa SUV:er är rena odjur. Massiva bensinslukare som används för höga prestanda och grova spår. De har vanligtvis låg bränsleekonomi på grund av sina stora motorer och kan transportera mycket last. Några av de största SUV:erna är bl.a:

 1. 2016 Chevrolet Suburban- väger 8 100 lbs och har 121,1 kubikfot lastutrymme.
 2. 2016 Mercedes Benz GL Class- den har plats för 93,8 kubikfot lastutrymme.
 3. 2017 Nissan Armada- kan rymma 95,1 kubikfot lastutrymme.
  Bästa begagnade BMW SUV

Vad är några fördelar med SUV:er?

Det finns vissa fördelar med större fordon. Den första är utrymmet. Många SUV:er har plats för sju personer inuti. Det finns också mer lastutrymme för stora resor. Det större fordonet ger också bättre benutrymme för passagerarna.

De andra fördelarna är bland annat dess kapacitet. Med den högre markfrigången kan många SUV:er ta sig fram nästan överallt. Fyrhjulsdriftsfunktionerna i de flesta SUV:er ökar också deras prestanda, liksom bättre sikt på grund av deras större fönster och vindruta.

Vilka typer av SUV:er finns det?

De fyra vanliga SUV-kategorierna är baserade på storlek och omfattar kompakt crossover, crossover, mellanstorlek och fullstorlek.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts