Vilket är säkrare, Tesla eller Volvo?

Både Tesla och Volvo är förstklassiga när det gäller säkerhet, men Volvo är något bättre än Tesla.

Volvo har alltid varit en standard för säkerhet inom bilindustrin. Det har gjort sig ett namn på marknaden för säkerhet och tillförlitlighet. Volvo började tillverka bilar bara för att garantera de bästa säkerhetsfunktionerna för sina kunder. Tesla har dock också visat sig göra extremt säkra bilar med förstklassiga säkerhetsfunktioner.

Bilars säkerhet definieras i huvudsak av hur kompetent ett fordon skulle visa sig vara i händelse av en olycka. Bilsäkerhet är ständigt är en viktig fråga för många individer, så moderna bilar innehåller många avancerade säkerhetsåtgärder, inklusive både aktiva och passiva säkerhetsfunktioner.

Tesla säkerhetsbetyg

Tesla är främst känt för sina elbilar och Elon Musk, men säkerhetsfunktionerna är också toppklassiga. Tesla-bilar har regelbundet rankats av IIHS som toppsäkra bilar, och flera Tesla-bilar har också fått 5 stjärnor av NHTSA. NHTSA:s rankning baseras på krocktester på varje sida av bilen.

Tesla Model Y har alltid varit en mycket säker bil. Den har framgångsrikt klarat alla tester av NHTSA, som gav den 5 stjärnor. Model Y anses ofta vara den säkraste Tesla-bilen. År 2021 valdes Tesla Model 3 också ut av IIHS i kategorin Top Safety Pick+.

Teslas säkerhetsfunktioner

Tesla tillverkar sina bilar med säkerhet som högsta prioritet och designar bilarna för att minimera risken för olyckor och krascher. Batteripaketet är placerat vid bilens bas, vilket ger dem ett högt skydd mot överrullningar. Tesla-bilar har också en patenterad sidotröskelstruktur som skyddar passagerarna vid en eventuell sidokollision.

Den strukturella integriteten är också utmärkt i Teslas bilar. Eftersom Tesla endast tillverkar elbilar har de inga motorer framtill eller baktill. Detta gör att de kan placera ett extra utrymme fram och bak på bilarna, vilket minskar passagerarnas skaderisker. Sist men inte minst har alla Tesla-bilar ganska bra krockkuddar med sidokrockkuddegardiner.

  Vilka problem har Tesla?

Volvo säkerhetsbetyg

Det svenska företaget Volvo har alltid varit ett toppnamn för säkra bilar. De har arbetat med säkerhetsfunktioner sedan starten.

Många ideella bilsäkerhetsorganisationer har ständigt rankat Volvos mycket bra och gett dem fem stjärnor. NHTSA rankade till exempel nyligen XC90 med fulla stjärnor. Och IIHS rankade Volvos hela sortiment som Top Safety Pick+. XC90 anses vara en av de säkraste bilarna som någonsin byggts.

Volvo tillverkar ett litet sortiment av bilar, men de ser till att alla bilar är bäst när det gäller säkerhetsfunktioner. Volvo har bokstavligen centrerat sin marknadsföringskampanj på bilars säkerhetsfunktioner och hur viktig bilsäkerhet är.

Volvos säkerhetsfunktioner

Volvos rykte inom säkerhetssegmentet har inte uppstått på bara en dag. De har arbetat hårt för att tillhandahålla de bästa säkerhetsfunktionerna någonsin och har till och med uppfunnit vissa säkerhetsfunktioner från grunden. De ursprungliga Volvo-säkerhetsfunktionerna inkluderar barnstol, fotgängardetektor, trepunktsbälte och bakåtvänd barnstol.

Utöver dessa funktioner har Volvo alla andra standardiserade säkerhetsfunktioner som vanligtvis ingår i de flesta lyxbilar. Volvo tar dem dock till nästa nivå. Säkerhetsfunktioner som finns i alla Volvomodeller är bl.a. uppblåsbara gardiner, rullstabilitetskontroll, whiplashskydd, elektronisk stabilitetskontroll, förarvarningskontroll och körfältshjälp.

Volvo vs. Tesla: Båda är mycket säkra, men Volvo är säkrare

Tesla hade ett genomsnittligt USN-säkerhetsbetyg på 9,80/10. Detta gör definitivt Tesla till en av de säkraste biltillverkarna. Volvo, som är det säkraste och mest pålitliga företaget, fick dock ett högre 9,90 av 10 i sitt USN Safety Score. Andra organisationer med säkerhetsrankning, som IIHS, Euro NCAP, ANCAP och NHTSA, rankar alla Volvo något högre än Tesla.

  Varför slutade Volvo att tillverka xc70?

I slutändan är båda märkena utmärkta när det gäller att garantera säkerheten för sina kunder. Volvo har en liten fördel gentemot Tesla på grund av sin långa historia inom säkerhetsmätningar. Volvo har tillverkat de säkraste bilarna i årtionden. Tesla är dock fortfarande ny på marknaden och började bara tillverka bilar 2008. Så Tesla kan komma att överträffa Volvo en dag i framtiden, men för tillfället ligger Volvo före när det gäller säkerhet.

FAQ

Är elbilar säkra bilar?

Människor har sina farhågor om kortslutning av batterierna i elbilar. I elbilar används litiumjonbatterier som kan kortslutas om batteriet skadas. Chanserna är dock ganska små. De är jämförelsevis säkrare än bensinbaserade motorer.

En annan fråga som rör elbilar är deras körsträcka. Människor är rädda för att deras bilbatteri kan tömmas när de är borta från hemmet och lämna dem strandsatta. Men även den billigaste elbilen, Nissan Leaf, har en räckvidd på cirka 150 mils batteri, vilket är tillräckligt för stadsbruk. Det är bara att planera i förväg för att undvika att batteriet tar slut.

Kan vi lägga till säkerhetsfunktioner i våra bilar?

Det är möjligt att komplettera gamla bilar med ytterligare säkerhetsfunktioner. Säkerhetsutrustning finns som eftermarknadsprodukter som kan läggas till din bil. Vissa av dessa tilläggsfunktioner är till och med billigare än de inbyggda säkerhetsalternativen.

Vilka är några organisationer som mäter bilsäkerheten?

Det finns flera icke vinstdrivande organisationer som mäter bilsäkerheten, bland annat:

 • National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) – USA
 • Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) – USA.
 • Royal Society for the Prevention of Accidents – Storbritannien.
 • Association for Safe International Road Travel (föreningen för säker internationell trafik)
  Kräver Teslas mycket underhåll?

Vilka metoder används för att testa säkerheten?

Flera ideella organisationer utför bilsäkerhetstester för varje bilmodell. Bilarna får betyg baserat på deras säkerhets- och krockförebyggande funktioner. Dessa funktioner bearbetas genom rigorösa testfaser. Bilarna testas med testscenarier för frontal-, sido- och ryggkollisioner.

Bilarnas säkerhetsfunktioner bedöms sedan utifrån deras prestanda i testerna. De mest kända organisationerna i dessa avseenden är IIHS och NHTSA.

Vad är aktiva och passiva säkerhetsfunktioner?

Aktiva säkerhetsfunktioner
De aktiva funktionerna är de som förhindrar en bilolycka innan den inträffar. Dessa funktioner har lagts till för att maximera förarens och passagerarnas säkerhet. Dessa funktioner omfattar bland annat följande:

 • Bättre inställning av förarsätet
 • Fordonets tyngdpunkt
 • Fordonets balans och hantering
 • Fordonets vikt
 • Bättre grepp i däcken

Viss säkerhetsutrustning kallas också för aktiva säkerhetsfunktioner:

 • Antiblockeringssystem
 • Elektronisk stabilitetskontroll
 • Kollisionsvarning
 • Parkeringssensorer bakåt
 • Passiva säkerhetsfunktioner

Dessa funktioner skyddar passagerarna vid en olycka. Dessa funktioner kan rädda liv och inkluderar saker som:

 • Krockkuddar
 • Säkerhetsbälten
 • Laminerat glas
 • Elektroniskt skyddssystem för fotgängare

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts