Vilken är säkrare, Volvo eller Audi?

Även om båda bilarna har rankats ganska bra när det gäller säkerhetsåtgärder, överträffar Volvo Audi i säkerhetskategorin.

Volvo har gjort sig märkvärdigt när det gäller säkerhetsfunktioner. De startade bokstavligen sitt företag för att ge sina kunder bättre säkerhet. Audi har också funnits en tid och är ganska bra på säkerhetsåtgärder. De kan dock inte riktigt konkurrera med Volvo när det gäller säkerhetsfunktioner.

Bilars säkerhetsfunktioner

Med bilsäkerhet menas i princip hur en bil skulle hantera alla typer av krockar. Bilsäkerhet har alltid varit en viktig prioritering för många människor och bilsäkerhetsfunktioner har delats in i två typer, aktiva säkerhetsfunktioner och passiva säkerhetsfunktioner.

Aktiva säkerhetsfunktioner

Aktiva säkerhetsfunktioner består av de faktorer som kommer till nytta innan en bil kraschar. De kan också kallas förebyggande åtgärder för bilolyckor. De omfattar saker som fordonets vikt, tyngdpunkt, balans och hantering samt bättre inställning av förarsätet och bättre grepp i däcken.

Säkerhetsutrustning som räknas som aktiv säkerhet omfattar kollisionsvarning, elektronisk stabilitetskontroll, back-up-sensorer och ett antiblockeringssystem för bromsar.

Passiva säkerhetsfunktioner

De här funktionerna kommer till nytta om en bil kraschar. Dessa system aktiveras automatiskt vid en kollision för att bidra till att minska skadorna och ge säkerhet åt passagerarna. Passiva säkerhetsfunktioner omfattar laminerat glas, krockkuddar, elektroniska fotgängarskyddssystem och säkerhetsbälten.

Provningsmetoder

Det finns flera organisationer som testar bilars säkerhet och som testar fordon och ger dem betyg baserat på deras säkerhets- och krockförebyggande funktioner. Några kända organisationer är IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) och NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration).

  Vilket märke har den bästa interiören - Audi, Mercedes eller BMW?

Bilarna bearbetas genom en rigorös testfas och testas med testscenarier för frontal-, bak- och sidokollisioner. Dessa organisationer betygsätter sedan bilarna utifrån deras effektivitet i dessa tester.

Audi säkerhetsbetyg

Audi har gjort riktigt bra ifrån sig när det gäller säkerhetsfunktioner och de har fått hyggliga rankningar på sistone. År 2021 fick vissa Audi-modeller till och med högsta säkerhetsutmärkelser från IIHS. Åtta av deras modeller har fått en IIHS-ranking. Detta gör Audi till ett ganska säkert varumärke. Bland de prisbelönta bilarna finns A5 Sportsback, Q8, e-tron och A6.

Audi säkerhetsfunktioner

Audi har på senare tid förbättrat sig i bromskategorin. Det har också infört förarassistanstekniken pre-sense. Denna teknik använder kameror och kan varna föraren för eventuella olyckssituationer. Vid hastigheter under 25 mph kan den förhindra allvarliga olyckor. Den kan också skydda fotgängare när bilen kör i hastigheter på upp till 52 mph.

Audis är också utrustade med adaptiv farthållare och ett kamerasystem för uppifrånperspektiv. Detta system hjälper föraren att hålla ett säkert avstånd till andra bilar. Tyska bilar har alltid varit bra när det gäller säkerhetsåtgärder, och Audi bevisar det.

Volvo säkerhetsbetyg

Volvo, det förnuftiga svenska företaget som det är, har alltid varit ett varumärke för bilsäkerhet. Säkerhet har alltid varit deras främsta prioritet och deras bilar har fått fem stjärnor varje år. Volvo XC90 belönades med fem stjärnor av NHTSA och är en av de säkraste bilarna i världen. IIHS rankade även Volvo V60 i sitt top safety pick+ just i år.

  Bästa telefonhållare för Audi

Volvo har gjort säkerheten i sina toppbilar till en prioritet i flera år med fokus på strukturell integritet och säkerhetsfunktioner. Bland Volvos lilla utbud av sju fordon har alla fått säkerhetsutmärkelser i sina egna kategorier.

Volvos säkerhetsfunktioner

Volvo var den första biltillverkaren som uppfann vissa säkerhetsfunktioner som t.ex:

 • Ett informationssystem för döda vinkeln.
 • Fotgängardetektion med bromsning.
 • Trepunktsbälten
 • Bakåtvänd barnstol
  Volvo använder extra höghållfasta karosserimaterial för att ge en exceptionell skyddsbur. Alla Volvo har säkerhetsfunktioner som standard, t.ex:
 • Elektronisk stabilitetskontroll
 • Stabilitetskontroll för rullning
 • Förarvarningskontroll
 • Uppblåsbara gardiner
 • Skydd mot whiplash
 • Hjälpmedel för att hålla sig på vägen

Vilket är säkrare? Volvo, helt klart.

Audi fick ett genomsnittligt USN-säkerhetsbetyg på 9,56 av 10. Det är ett ganska bra betyg när det gäller säkerhet. Volvo fick dock ett mycket högre genomsnittligt USN Safety Score på 9,90/10. IIHS- och NHTSA-klassificeringarna har också alltid rankat Volvo som en av de bästa.

I slutändan har båda bilarna ganska bra säkerhetsfunktioner och krockförebyggande åtgärder, men Volvo vinner helt enkelt slaget. Volvo har en lång historia av att garantera sina kunder säkerhetsåtgärder av bästa kvalitet. Kanske kommer Audi någon gång i framtiden att överträffa Volvo, men för tillfället vinner Volvo komfortabelt.

FAQ

Vilka är de säkraste bilarna?

Säkra bilar kan bidra till att förhindra olyckor och minimera antalet skador, men bilsäkerheten beror i slutändan på föraren. Det finns några mycket säkra bilmärken som Volvo, Genesis och Toyota. Några av de säkraste modellerna i olika bilmärken är t.ex:

 • Volvo XC90
 • Toyota Camry
 • Tesla Model 3
 • Genesis G90
 • Honda Insight
 • Audi A6
  Vilket är säkrare, Tesla eller Volvo?

Vilka är de minst säkra bilarna?

Några av de senaste bilmodellerna som har haft säkerhetsproblem är följande:

 • Ford Fiesta- IIHS observerade 141 dödsfall per miljon förare.
 • Hyundai Accent- IIHS observerade 116 dödsfall bland förare per miljon.
 • Chevrolet Sonic compact sedan- IIHS har observerat 98 förardödsfall per miljon.

Vad är några säkerhetstips för bilar?

Förebyggande är alltid bättre än botande. Inte ens den säkraste bilen kommer att hålla dig säker om du är en vårdslös och oförsiktig förare. Följ dessa säkerhetstips för att förebygga olyckor.

 • Ha alltid fokus på vägen.
 • Kontrollera alltid dina däck före varje längre resa.
 • Kontrollera dina lampor.
 • Kontrollera alltid bränsle- eller batteriprocenten.
 • Var alltid förutsägbar och undvik plötsliga inbromsningar.
 • Spänn alltid fast säkerhetsbältet.
 • Använd alltid blinkers.

Hur man väljer en säker bil

Du har många möjligheter att leta efter en säker bil. Kontrollera om den har grundläggande säkerhetsfunktioner som ABS-bromsar och krockkuddar. Du kan också titta på recensioner av bilar på webbplatser för bilrecensioner som JD Power. Och naturligtvis kan du kolla in säkerhetsbetyg från IIHS och NHTSA.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts