Är Volvos hybrider bra?

Alla nya Volvo-modeller är antingen hybrid- eller elbilar, och de är alla exceptionella i sina respektive kategorier.

Sedan deras engagemang för elektrifiering startade 2017 har Volvo endast producerat hybrid- eller helt elektriska bilar. De tillverkar två typer av hybridbilar. Den första är en mildhybrid och den andra är en plug-in hybridbil. Mildhybridversionen finns i alla Volvomodeller, medan plug-in-versionerna finns i premiummodellerna.

Volvos hybridteknik

Volvo har tillverkat hybridbilar sedan 2017. Företaget har ett komplett sortiment av hybrid- och elbilar, där mildhybridbilar är standard. Mildhybridbilarna syftar till att ge bättre bränsleekonomi med mindre koldioxidutsläpp.

Plug-in-hybriderna har ett stort batteri som kan lagra elenergi så att bilen kan köras helt på batteriet. Batteriets räckvidd är upp till 18 mil, vilket innebär att den är användbar för stadskörning. PHEV:erna har visat sig vara extremt bra när det gäller bränsleförbrukning. PHEV XC40-modellen förbrukar två gånger mindre bränsle och har mycket låga koldioxidutsläpp.

Mild-hybridteknik

Volvos mildhybridbilar använder ett litet batteri för att accelerera bilen och ge en jämn körning. Mild-hybridbilarnas batterier kan inte driva hela bilen på enbart batteriet, men de använder 15 % mindre bränsle än konventionella motorer, så de är ekonomiska och miljövänliga.

Volvo använder ett 48-voltsbatteri i varje mildhybridbil. Batteriet laddar sig självt genom ett regenerativt bromssystem. Batterierna ger också bättre hjälp till start/stopp-knappen.

Mildhybridmodellerna har en utmärkt bränsleekonomi. S60 T5- och T6-drivlinorna, som är mildhybridmodeller, ger ett genomsnitt på cirka 23 mpg respektive 21 mpg. S90 T6-drivlinan ger en körsträcka på 21 mpg i staden och 32 mpg på motorvägen. Även om detta inte är bättre än fullhybrider eller PHEV-bilar är mildhybrider fortfarande ett bättre alternativ än konventionella bilar med motor.

  Bästa hybridbilar för unga förare

Plug-in-hybridteknik

Volvos Plug-in-hybrider använder ett batteri och en konventionell förbränningsmotor. Bilen kan dock köras enbart på batteri. Volvos laddningsmodeller är baserade på plug-in-teknik. Alla har ett litiumjonbatteri som kan köra upp till 18 mil helt på batteriet, beroende på bilens storlek.

Batteriet kan laddas med en laddningsverktygslåda i hemmet som levereras som standard med bilen, eller så kan du använda en snabbladdare. Bilarnas batterier har också en lång livslängd på cirka 10 år. Volvo S60 Recharge ger en bränsleekonomi på upp till 69 mpg, medan XC90 ger en bränsleeffektivitet på upp till 55 mpg.

Volvo Hybrid bilmodeller

Volvos hybridbilar är exceptionellt praktiska, och de rankas som några av de bästa i sina kategorier. Här är betygsättningen av Volvos bilmodeller:

  • Volvo S60 – helhetsbetyg 8.3/10
  • Volvo S90 – allmänt betyg 7.9/10
  • Volvo V60 – allmänt betyg 8.3/10
  • Volvo V90 – total betygsättning 8.8/10
  • Volvo XC40 – total betygsättning 8.4/10
  • Volvo XC60 – total betygsättning 8.4/10
  • Volvo XC90 – total betygsättning 8.1/10
    Detta visar tydligt att Volvos bilar är bland de bästa. Säkerhets- och lyxfunktionerna är alltid ett plus när man köper en Volvo. Hybridmodellerna erbjuder den högsta nivån av Volvo-säkerhet och är dessutom ekonomiska.

Elektrifierande Volvo

Volvo har varit en av de få biltillverkare som satsar på att elektrifiera sina bilar helt och hållet. De inledde sin elektrifieringskampanj 2017 och sedan dess har de avvecklat dieselmotorer och ersatt varje fossilbränslebaserad motor med hybridalternativ.

  Kan hybridbilar köras enbart på el?

Visst är milda hybridbilar inte det perfekta alternativet för miljön, men de är fortfarande billigare än PHEV:er och släpper ut mindre koldioxid än konventionella motorer. Volvos PHEV:er minskar koldioxidutsläppen med upp till 66 procent. De gör detta samtidigt som de har en ännu bättre motorprestanda och snabbare acceleration.

Bedömning

Volvos hybrider är verkligen bra. Företaget har gott om goda erfarenheter av att göra hybrider nu. Med introduktionen av XC40 Recharge kommer de dessutom att förbättra sin hybrid- och elteknik ännu mer. De kommer till och med att introducera ytterligare en elbil, C40 Recharge. Sammantaget är det ett ännu bättre alternativ än många andra hybrider att köpa en Volvohybrid på grund av dess överlägsna säkerhetsfunktioner.

FAQ

Är milda hybrider dyra?

Mildhybridbilar minskar koldioxidutsläppen med nästan 9 % och kan ge bättre bränsleekonomi än vad normala fossilbränslebaserade motorer gör. Bilarna är dock inte helt eldrivna. De kommer fortfarande att behöva mer bränsle än andra helhybrider eller PHEV-bilar. Att ha ett batteri gör dem något dyrare än konventionella bilar med elektrisk motor, men de är säkert billigare än andra hybridtyper.

Hur mycket bränsle sparar mildhybrider?

Mildhybridbilar drivs inte helt och hållet på el och behöver fortfarande bensin. Bilens motor stängs av när den inte behövs i mildhybrider. Den driver då tillbehören och minimerar behovet av motorn vilket sparar bränsle. Totalt sett sparar mildhybrider upp till 10 % bränsle, beroende på biltillverkaren.

  Håller Volvos bilar längre?

Är hybridbatterier dyra?

Hybridbatterier är dyra, från 1 000 till 6 000 dollar beroende på fordonet. Hybridbilar kan dock hjälpa dig att spara upp till 35 % på bränslekostnaderna, och ännu mer i PHEV-bilar. De kostar också mindre att underhålla. Det är fortfarande nödvändigt att byta bilens batteri ibland, annars kan det påverka bilens allmänna hälsa.

Kör plug-in hybrider enbart på elektrisk energi?

Plug-hybridbilar körs både på elmotorer och förbränningsmotorer. Batteriet laddas på två sätt, dels genom att koppla in en laddare, dels genom bilens regenerativa bromssystem. Bilen drivs sedan helt och hållet på batteriet upp till en viss räckvidd, som varierar beroende på biltyp.

Om du inte vill köra på elmotorn kan bilen köras på antingen förbränningsmotorn eller elbatteriet, vilket kan spara bränsle som en fullhybridbil. På det hela taget är PHEV-bilar ett bra alternativ till helt eldrivna fordon.

Varför är elbilar så viktiga?

Hela transportsektorn står för upp till en femtedel av de totala koldioxidutsläppen i världen. En förbättrad bilteknik kan minska koldioxidutsläppen exponentiellt. Att förlita sig på elektrisk energi kan även minska koldioxidutsläppen på andra sätt, till exempel genom mindre utvinning och produktion av bensin.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts