Vilket år bör en Porsche Cayenne undvikas?

Porsche Cayenne är Porsches flaggskepp bland lyxiga SUV:ar och finns i tre olika generationer som började för nästan 20 år sedan. Den första generationen av Cayenne är nu en relativt gammal bil vilket innebär att den kräver en grundligare inspektion om du är intresserad av att köpa en sådan.

Detta betyder inte att den andra generationen av Cayenne är felfri eftersom den också har några nämnvärda problem. På det hela taget är de senare Cayenne-modellerna av 3:e generationen de bästa att skaffa, både ur teknik- och tillförlitlighetsaspekt.

De sämsta årsmodellerna av Porsche Cayenne är utan tvekan 2004- och 2011-modellerna eftersom dessa två är gåtor med en hel del dyra och stressiga problem. Men om du tar väl hand om din Cayenne och inte satsar på ett fånigt exemplar med hög körsträcka bör du kunna njuta även av 2004- och 2011-modellerna.

De bästa Cayenne-modellåren är de senare modellerna från varje modellgeneration. Det betyder att de bästa Cayenne-modellerna från första generationen är modellerna från 2009 och senare, de bästa Cayenne-modellerna från andra generationen är modellerna från 2017 och de bästa Cayenne-modellerna från tredje generationen är de nuvarande modellerna, modellerna från 2021/2022.

2004 års Cayenne-modeller – En av de mest problematiska Porsche-modellerna någonsin.

Numera är Porsche känt för att göra pålitliga och långlivade modeller och det verkar som om alla världens ledande tillförlitlighetstabeller och undersökningar tenderar att hålla med om det. Detta har inte alltid varit fallet eftersom Porsches från början av 2000-talet är kända för att vara mer problematiska, både på grund av hög ålder och för att Porsche kämpade på den tiden.

  Allt du behöver veta om kontroll av motornumret för Porsche 911

Detta var också den tid då Porsche kom ut med den första generationen av Porsche Cayenne. Det är inte sagt att dessa tidiga Porsche Cayenne-modeller är riktigt dåliga, det är mest för att de är dyra att reparera. De vanligaste problemen med 2004 års Cayenne-modeller är ner till kylvätskeproblem, problem med drivlinan och elektriska problem.

Problemet här är att de ofta kostar uppåt några tusen dollar att åtgärda vilket inte är något du vill ha från en bil som kostar några tusen dollar i första hand. Detta innebär att det finns en ganska stor chans att en 1st gen Cayenne blir en försäkringsavskrivning, även för några relativt små problem.

Som sådan är det bäst att bara undvika dessa eftersom detta inte är något du vill ha att göra med. En billig Porsche är en illusion eftersom det inte finns någon billig Porsche, kanske i ett videospel.

2011 Porsche Cayenne – En ännu mer problematisk Porsche Cayenne-modell

Den andra generationen av Porsche Cayenne introducerades 2011 och den introducerade en hel del nämnvärda uppgraderingar som inkluderar en snyggare interiör- och exteriördesign, bättre och effektivare motorer och en övergripande uppgradering av sofistikering, teknik och lyx.

Med så många uppgraderingar kom dock många potentiella problem, särskilt med de allra första modellerna av den andra generationen, 2011 års modeller. 2011 års Cayenne är troligen den mest tvivelaktiga Cayenne du kan köpa eftersom den ofta plågas av terminala motorproblem som Porsche verkar ignorera för det mesta.

Det fanns fall där folk klagade på att även exemplar med låg körsträcka slutade med döda motorer, för tidigt slitage av däck och bromsar samt kylningsproblem. Det tidigare nämnda motorfelet är det största möjliga problemet av alla Porsche Cayenne-generationer som finns där ute, så se till att undvika 2011 års modeller.

  2022 Mercedes SL vs Porsche 911

Därmed inte sagt att alla 1:a och 2:a generationens Cayenne-modeller är dåliga, för det är de inte. Många första, andra och tredje generationens Cayenne-modeller är överlägsna och vi kommer att lista dem i nästa stycke.

Bästa generationer av Porsche Cayenne som du bör överväga

Alla Porsche Cayenne-modeller är inte gjorda lika eftersom de senare modellerna av alla tre generationerna verkar vara de minst problematiska av alla. De bästa Cayenne-modellerna i 1:a generationen är modellerna efter faceliftet, närmare bestämt 2009 och 2010 års modeller eftersom de är de mest sorterade från fabriken.

Det är mer eller mindre samma sak med andra generationen av Porsche Cayenne eftersom modellerna efter facelift 2017 är de bästa att köpa. Dessa 2017 års Porsche Cayenne-modeller är utan tvekan det bästa alternativet just nu eftersom de inte är lika dyra som modellerna av tredje generationen, men de är moderna och eftertraktade.

De bästa Porsche Cayenne-modellerna överlag är de allra senaste, modellåren 2021 och 2022, eftersom de är de nyaste, mest avancerade och mest spännande, särskilt de helt nya Turbo GT- och hybridmodellerna.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa en Porsche Cayenne?

Svaret på den här frågan är mycket subjektivt eftersom de flesta som tenderar att köpa Cayenne dras till den av några olika skäl. Det första är att det är en Porsche SUV som ser bra ut och känns bra, åtminstone den andra och tredje generationen gör det.

  Vad är det billigaste sättet att byta ut en Porsche-nyckel?

Den andra anledningen är att de är eftertraktade bilar som ser bra ut, presterar bra, är lyxiga och är fyllda med högkvalitativa material och välutvecklade motorer. På det hela taget, om du vill ha en Cayenne ska du köpa den, men bara om du är fullt medveten om vad som krävs för att underhålla och äga en sådan bil.

Är Porsche Cayenne den bästa lyxbilen från Porsche?

Titeln som den bästa Porsche-lyxbilen är starkt omtvistad mellan Panamera-sedanen och Cayenne. Vissa anser att Panamera är den bästa, mest fantastiska och mest käftsmällande Porsche-lyxbilen medan andra anser att den ser uppblåst ut och är ganska opraktisk.

Cayenne är ett mer rimligt beslut eftersom den erbjuder alla SUV-fördelar samtidigt som den är dynamisk, lyxig och mycket mer åtråvärd. Som sådan är det säkert att säga att Cayenne verkligen är den viktigaste Porsche-lyxbilen.

Är Porsche Macan bättre än Porsche Cayenne?

Porsche Macan är Porsche SUV:n på instegsnivå som är både mindre och mindre kraftfull än Cayenne. Cayenne är också en mer eftertraktad och snyggare SUV eftersom den är dyrare och erbjuds med fler motorer.

Macan är visserligen en trevlig bil, men Cayenne är mycket bättre. Nästa generation av Macan kommer dock snart att släppas och den kommer troligen att introducera nästa generation av Porsche-design, så håll utkik efter den nya Macan eftersom detta till och med kan förändras med nästa generations Macan.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts