Allt du behöver veta om kontroll av motornumret för Porsche 911

Allt du behöver veta om kontroll av motornumret för Porsche 911

Om du är på marknaden för en begagnad 911 bör kontrollen av motornumret vara en av dina viktigaste överväganden eftersom motorbytta 911:or inte är så ovanliga som man kan tro. Platsen för motornumret är i de flesta fall under motorn eller bredvid fläkthuset.

Kontrollen av 911:s motornummer består av information som kan hjälpa dig att fastställa fakta och data om din motor och bil. Den omfattar tillverkningsår, motortyp, cylindernummer och motorns sekventiella serienummer.

Motornumret talar också om huruvida din 911 har en naturlig insugning eller turboladdning. Oavsett vilket är det alltid en bra idé att skaffa så mycket information om din bil som möjligt, eftersom detta kommer att vara mycket uppskattat när det gäller återförsäljningstiden.

Porsche 911:or har vanligtvis dedikerade VIN, motornummer och transmissionsnummer. Att kontrollera alla dessa är användbart för att se till att du är helt informerad om din 911-modell. Dessutom kan dessa nummer också berätta om bilen har blivit stulen eller förstörd någon gång under bilens livslängd.

Porsche motornummerkoder

Som tidigare nämnts är dessa koder oftast placerade under motorn eller bredvid fläkthuset för de flesta 911-modeller. Men om du inte kan hitta motornumret bör du titta i din ägarmanual för att hitta rätt plats.

Motorkoden består av några få siffror, och alla dessa siffror är till för att informera dig om olika aspekter av din motor. Om vi tar motornumret för Porsche 964 som exempel kan motornumret vara något i stil med 62L18726755.

  Vilken Porsche-motor passar till en VW Beetle?

Siffran 6 står för antalet cylindrar (6-cylindrig motor), siffran 2 står för en sugmotor. Om den andra siffran var en 1 skulle det i stället indikera en turboladdad motor.
Det tredje tecknet är L och L står för produktionsåret, vilket i det här fallet är 1990. Den tredje siffran står i allmänhet för produktionsåret och den sträcker sig från K för 1989 upp till R för ett modellår 1994. Från den fjärde siffran upp till den åttonde siffran är ett särskilt motorserienummer. Motorkoderna skiljer sig något mellan de olika generationerna, men den grundläggande idén har förblivit densamma.

Porsche 996 motorkod

Porsche har ändrat motornummersystemet några gånger, men det finns information som lurar i djupet av ett gäng Porsche-ägarforum om hur vissa specifika motormodellgenerationer betecknas.

En 996-motorkod finns under motorn, och det kan stå något i stil med M96/0569508315. I det här fallet står M96 för en typ av Porsche-motor och 05-biten för en mer specifik Porsche-motorindikator.

Siffran 6 representerar antalet cylindrar, precis som den som finns på Porsche 964-motornumret som anges ovan. Siffran 9 hänvisar också till motorns slagvolym/version. Nummer 5 står för tillverkningsåret och de sista 4-5 siffrorna anger vanligtvis motorns serienummer.

Om koden innehöll M97, till skillnad från M96, skulle det betyda att bilen i fråga har en uppdaterad version av M96-motorn. Det är fortfarande ganska oklart vad alla de olika modellerna kan betyda, så du bör definitivt kontakta en Porsche-specialist/återförsäljare för mer information.

Porsche transmissionsnummer

Förutom ett dedikerat motornummer har Porsche 911-modeller även ett dedikerat transmissionsnummer. Transmissionsnumret från en Porsche 911 från 1971 ser ungefär så här ut: 7118734. Och precis som motornummersystemet har Porsche ändrat transmissionsnummersystemet några gånger genom historien.

  Är en begagnad Porsche Cayenne pålitlig?

Den första siffran (7) står för en växellåda som är tillverkad för en 6-cylindrig motor, den andra siffran, som i det här fallet är siffran 1, står för en 5-växlad std-växel, och den tredje siffran står för modellåret, som i det här fallet är 1 = 1971.
Senare ändrade Porsche den andra siffran för en nyare version av växellådan, men den grundläggande idén har förblivit densamma. Transmissionsnumret finns också vanligtvis under transmissionshuset, men om du har svårt att hitta det kan du kontrollera ägarhandboken för mer information.
Om du behöver mer information om motor- eller transmissionskoderna för 911-modeller kan du kontakta en Porsche-återförsäljare/specialist eftersom de har stor erfarenhet av att lösa sådana problem.

FAQ-avdelning

Vad händer om jag inte kan hitta min motor-/transmissions-/VIN-kod någonstans?

Motorkoder är vanligtvis stämplade på motorn, eller i närheten av den, samma sak gäller för växellådskoden. Men ett VIN finns vanligtvis på flera ställen, t.ex. i fotutrymmet, under vindrutan och på själva motorn.
Om ditt VIN har tagits bort bör du kontakta DMV omedelbart, eftersom detta kan tyda på att din bil är stulen. Om du inte kan hitta ditt motor-/transmissionsnummer kan det också betyda att något har gjorts med bilen, och du bör kontakta din Porsche-specialist för mer information.

Hur ofta behöver 911:or byta motor?

Ett anvisat motornummer är mest till för att se till att din motor är där den hör hemma, men ibland behöver vissa Porsche 911 ett fullständigt motorbyte, och detta är inte helt ovanligt för några få bilar med riktigt hög körsträcka.
Porsche räknar med att en 911-motor håller ungefär ett par hundra tusen mil. Detta innebär att du inte bör oroa dig för att någonsin behöva byta motor, men om du till slut hittar en felmatchad modell och motorns produktionsår kan detta tyda på en motorbyttad 911.

  Porsche Tiptronic vs. PDK - vad är skillnaden?

Bör min VIN-, motor- och växellådskod stämma överens?

Många Porsche-ägare har diskuterat om dessa tre koder måste stämma överens eller inte. Och det är fortfarande ganska oklart, men det verkar som om koderna inte behöver matcha eftersom Porsche har ändrat sina numreringssystem många gånger.
Att hålla reda på alla koder för alla modeller kan vara ganska svårt. Om du är osäker bör du kontakta en erfaren Porsche-specialist.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts