2022 Mercedes SL vs Porsche 911

Mercedes har precis släppt den helt nya Mercedes SL som syftar till att stjäla kunder från Porsche 911-avdelningen. SL kommer nu uteslutande i AMG-form vilket innebär att den är positionerad som en sportbilscruiser och inte en lyxroadster även om den inte saknar några lyxiga referenser.

Porsche 911 är utan tvekan den bästa sportbilen som finns eftersom den sitter på ett decennielångt arv av imponerande bakre motormonterad ära. Porsche lyckas kontinuerligt leverera överlägsna prestanda ur en flat-six-motor samtidigt som man erbjuder massor av lyx.

Mercedes SL känns mer lyxig och finns endast som roadster. Den erbjuder mer imponerande lyxfunktioner, är bekvämare och har större och mer spännande motorer. 911 erbjuder enbart sexcylindriga motorer, men 911 GT-divisionen erbjuder de bästa motorerna i form av flat six-bilar med naturlig insugning.

911 är fortfarande en smidigare och mer lätthanterlig bil eftersom den väger betydligt mindre. Du kan få 911 som coupé, Targa och cabriolet. SL är lyxigare, bekvämare och mer tekniskt avancerad, men Porsche-märket har ett mycket större värde.

2022 Mercedes SL AMG – Ett nytt AMG-flaggskepp

Mercedes Benz AMG GT har upphört att tillverkas med den grymma Black Series-modellen så AMG fokuserar nu på SL. SL bör börja på cirka 100 000 dollar för instegsversionen 55 AMG som har en 469 hk stark 4,0 l Bi-Turbo V8 medan toppmodellen SL 63 har 577 hk och bör kosta betydligt mer.

Alla Mercedes SL-modeller kommer med en utdragbar soft-top som kan fås i antingen svart färg, grått eller rött. Den största fördelen som SL har jämfört med 911 är interiören som ligger i linje med de mest lyxiga Mercedes-modellerna som till exempel S-klassen.

  Bästa Mercedes husbil

SL erbjuder en dynamisk körupplevelse med en välklingande V8, men den kan inte mäta sig med 911 när det gäller smidighet. Utrymmesmässigt är SL mer eller mindre identisk med 911 eftersom båda dessa inte är avsedda att vara praktiska.

Designmässigt är det en jämn match mellan de två eftersom båda ser fantastiska ut. SL ska kunna nå 60mph från stillastående på drygt 3 sekunder. Den levereras med AWD från fabriken med adaptiva dämpare och AMG DYNAMIC SELECT-körlägen.

2022 Porsche 992 911 – en sportbilsikon

Knappast någon bil där ute har en sådan ikonisk status som Porsche 911. Ett klassiskt recept med en bakmonterad platt sex-motor och bakhjulsdrift gör 911 till en sann glädje. 911 kan fortfarande fås med manuell växellåda medan SL är en strikt automatlåda.

911 börjar på 101 000 dollar för standardmodellen 911 medan toppmodellen Turbo S kostar 171 300 dollar. Den spårorienterade, naturligt sugande GT3-modellen börjar på 161 100 dollar och mellanklassmodellen GTS börjar på 136 700 dollar.

911 erbjuder en mer spännande körning eftersom den väger mindre och erbjuder en manuell växellåda. 911 i instegsutförande har 379 hk medan Turbo S i topputförande har 640 hk. Turbo S kan nå 60mph från stillastående på en bländande snabb 2,6 sekunder vilket gör den till en av de snabbaste bilarna på marknaden.

911 är inte lika lyxig som SL, men den erbjuder en trevligt utformad interiör med högkvalitativa byggmaterial. SL är mycket större med en högre vändradie vilket innebär att 911 är mer manövrerbar i stan.

  Cadillac vs. Mercedes: Tillförlitlighet

Slutsats – 911 är fortfarande kung, men den nya SL är imponerande.

Det är svårt att jämföra någon Mercedes-modell med en Porsche eftersom Porsche badge appeal är betydligt högre än Mercedes. 911 är historiens bästa sportbil och varje 911-generation är speciell av olika skäl.

911 håller sitt värde bättre och den kommer sannolikt att vara mycket mer pålitlig. 911 är smidigare, har bättre hantering och är snabbare i sin toppspec. 911 GT3 erbjuder det bästa motorvalet av alla och inte ens den större V8 som SL erbjuder kan matcha den naturligt insugna flat-six som finns i GT3.

Om du vill ha en cruiser som kan köra många mil och inte är 100 procent fokuserad på hantering kan SL vara ett bättre val för dig. Men om du vill ha en mer kapabel bil som erbjuder liknande nivåer av lyx och komfort är 911 fortfarande kung.

FAQ-avsnitt

Finns Mercedes SL som coupé?

Den nya Mercedes SL erbjuds uteslutande som roadster med mjukt tak, vilket innebär att du inte längre kan köpa en coupé med hårt tak. Mercedes gjorde detta eftersom softtopen väger mindre, kostar mindre pengar att utveckla och kan dras in snabbare samtidigt som den tar mindre plats.

911 å andra sidan finns som en hårdkupé, en snygg Targa eller en vanlig cabriolet. Det finns även en Speedster 911 i begränsad upplaga som inte precis är vanlig eller lätt att få tag på nuförtiden.

  Är det en bra idé att köpa en Mercedes?

Är Mercedes SL mer pålitlig än Porsche 911?

Mercedes SL har ännu inte kommit ut på vägarna vilket innebär att vi inte kan göra en korrekt bedömning av hur tillförlitlig den kommer att vara. Men med tanke på att 911 är en av, om inte den mest tillförlitliga sportbilen som finns, är det troligt att SL inte kommer att kunna matcha det.

Vi får vänta och se, men att döma av de första rapporterna bör 911:an fortfarande ha en överlägsen tillförlitlighet.

Är Mercedes SL bekvämare än 911?

Mercedes SL är en fysiskt större bil vilket innebär att den känns mer rejäl på vägen. Detta gjorde det också möjligt för Mercedes att öka det totala inredningsutrymmet i SL vilket gjorde den lite rymligare än 911.

Både SL och Mercedes erbjuder relativt värdelösa baksäten men om du väljer komfortstolar bör SL vara bekvämare än 911. Hur som helst, om du vill ha en bekväm stor cruiser cabriolet är du bättre ute med en BMW 8-serie cabriolet eller en Bentley Continental GTC.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts