2022 Porsche Cayenne vs Mercedes GLE

Porsche Cayenne 2022 är en av de mest väl avrundade mellanstora lyxiga SUV:erna eftersom den finns i nästan alla tänkbara versioner. Du kan få en klassisk SUV Cayenne, en coupé Cayenne, en diesel Cayenne, en hybrid Cayenne, en superbilsrival Cayenne och en Cayenne som erbjuder tillräckligt med vridmoment för att starta en döende planet.

Mercedes GLE från 2022 är en direkt konkurrent till Cayenne, men den finns inte i samma variation som Cayenne. GLE underskrider också Cayenne när det gäller priset, och det är ganska uppenbart eftersom Cayenne verkar vara en produkt av högre kvalitet.

Dessa två är några av de mest populära mellanstora familje-SUV:erna som klarar av både prestanda och komfort med en liten fördel mot terrängkörning. Det är säkert att säga att knappast någon kommer att ta någon av dessa utanför den upptrampade vägen, men om de gör det är det bra att veta att de kan.

På det hela taget verkar Cayenne vara det överlägsna valet eftersom den är mer åtråvärd, lyxigare, snabbare, mer pålitlig och håller sitt värde bättre. GLE är ingen dålig SUV, den är faktiskt ett riktigt imponerande paket, men Cayenne är helt enkelt på en annan nivå.

2022 Porsche Cayenne – Porsches flaggskepp SUV

2022 Cayenne börjar vid 69 000 dollar för den vanliga Cayenne-modellen som erbjuder en 2,9 liters turboladdad V6:a med 335 hästkrafter. För 79 000 dollar kan du få den begränsade upplagan Porsche Cayenne Platinum Edition som är ett specialpaket för ett fåtal Cayenne-modeller. Cayenne E-Hybrid för 83 300 dollar erbjuder samma motor utöver en elmotor för en sammanlagd effekt på 455 hk.

  Vilka Mercedes har PARKTRONIC

Cayenne S för 86 800 dollar får 434 hästkrafter från samma V6 medan Cayenne GTS för 109 000 dollar får den fullfjädrade 4.0L V8:an med 453 hästkrafter. Cayenne Turbo för 129 000 dollar får också V8:an, men effekten ökar till 541 hk medan Cayenne Turbo S E-Hybrid för 165 300 dollar får en elmotor för en kombinerad effekt på 670 hk.

Cayenne GT är Cayenne-toppmodellen med 631 hk och en löjlig prislapp på 180 800 dollar. Det är också värt att nämna att alla Cayenne-modeller även finns som coupé. Cayenne ser hotfull, dynamisk och sofistikerad ut både på insidan och utsidan och den lyckas se och kännas mer lyxig än GLE.
Cayenne är inte lika rymlig som GLE, men den utnyttjar sitt tillgängliga utrymme mycket väl. Cayenne är mer tillförlitlig, håller sitt värde bättre och är mycket mer spännande att köra.

2022 Mercedes GLE – den bästa familje-SUV:n från Mercedes

2022 Mercedes GLE-sortimentet börjar med GLE350 för 56 150 dollar som får en oansenlig 4-cylindrig 2.0L turbomotor med 4 cylindrar och 255 hästkrafter. Även om den här motorn verkligen är effektiv kan den helt enkelt inte jämföras med någon av Cayenne-motorerna, både när det gäller sofistikering, smidighet och prestanda.

Det är också värt att nämna att GLE350 inte kommer med 4MATIC som standard, om du vill ha det måste du betala ytterligare 2 000 dollar över försäljningspriset. GLE450 4MATIC för 63 950 dollar är en SUV som ligger mer i linje med Cayenne eftersom den erbjuder en 3.0L turbo V6 med 362 hk. Coupe GLE finns inte tillgänglig med 2,0L-motorn och alla Coupe GLE:s kommer med 4MATIC från fabriken.

  Behöver Mercedes en speciell olja?

GLE 45 AMG för 74 150 dollar får samma 3,0L-motor, men med en rejäl effektökning till 429 hk. Den dyraste GLE:n är GLE 63 AMG Coupe som kostar 117 000 dollar och har cirka 600 hk från sin 4,0 BiTurbo V8. GLE ser mer ut som en klassisk familje-SUV, och först när du hoppar in i en AMG-version börjar den se lite mer ungdomlig ut.

GLE är rymligare än Cayenne och erbjuder en mer futuristiskt utformad interiör, men kvaliteten är inte i nivå med Cayenne. Det är också värt att nämna att 9G-automatiken som finns i GLE inte är lika raffinerad som den som finns i Porsche.

Slutsats – Cayenne är en bättre bil

Även om Mercedes GLE kostar mindre och erbjuder effektivare motorer är Cayenne ett tydligt steg uppåt både i kvalitet och prestanda. Cayenne finns i många olika utrustningsnivåer och konfigurationer medan GLE bara är värd sin prislapp om du väljer antingen de 6-cylindriga motorerna eller V8:an.

Cayenne erbjuder också en interiör av högre kvalitet som kan mäta sig med GLE när det gäller funktionalitet. Cayenne är mer tillförlitlig, håller sitt värde bättre och är mer eftertraktad tack vare en Porsche-märkning.

Körmässigt erbjuder Cayenne ett tydligt övertag när det gäller prestanda medan GLE alltid är dämpad, även i de högsta AMG-versionerna.

FAQ-avsnitt

Är Porsche Cayenne 2022 effektivare än Mercedes GLE?

Den mest effektiva icke-hybridversionen av Cayenne är standardmodellen Cayenne som är klassad till 19MPG i staden och 23MPG på motorvägen. E-hybrid Cayenne är inte så mycket bättre eftersom den extra elmotorn bara är till för att öka prestandan och inte fokuserar så mycket på effektiviteten.

  Har Mercedes reservdäck?

Med detta sagt är den 4-cylindriga 2.0L GLE350 på instegsnivå klassad till 19MPG i staden och 26MPG på motorvägen, vilket innebär att den inte är så mycket effektivare samtidigt som den är den mest effektiva GLE:n.

Är Porsche Cayenne 2022 mer pålitlig än Mercedes GLE?

Enligt flertalet tillförlitlighetstabeller och undersökningar ligger Porsche som varumärke alltid nära toppen medan Mercedes antingen ligger någonstans i mitten eller lågt nere i botten. Detta gäller både för Cayenne och GLE eftersom Cayenne verkligen är en mer tillförlitlig bil.

När det gäller underhåll kostar Cayenne betydligt mer än GLE, men det är delvis därför den är mer tillförlitlig.

Är Porsche Cayenne 2022 säkrare än Mercedes GLE?

Båda dessa mellanstora lyxiga SUV:er i premiumklass är så säkra som de kan bli. Det innebär att båda har alla de senaste säkerhetsfunktionerna i programvaran, till exempel automatisk bromsning, system för att undvika kollisioner, parkeringssensorer, kameror, assistent för döda vinkeln, assistent för att hålla sig i körfältet, adaptiv farthållare och varning för korsande trafik.

Om du vill ha de säkraste versionerna av de här två måste du spendera en hel del pengar på tillvalspaket och det är här som Cayenne kostar mycket mer jämfört med GLE.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts