Vilken typ av bil körde Columbo?

Colombo är en amerikansk dramatisk tv-serie om en excentrisk mordutredare från LAPD som heter Columbo. TV-serien är mycket berömd för att praktiskt taget ha uppfunnit den omvända detektivhistorien där en gärningsman visas begå ett brott tidigt i avsnittet och resten av avsnittet kretsar kring Colombo som ska ta reda på det.

Colombo är en hårt arbetande, hängiven mordutredare från blåkragen som är känd för sina sluga metoder och ett par omisskännliga Colombo-varumärken, som t.ex. slagordet ”bara en sak till”, oförutsägbart och anspråkslöst beteende och en cigarr.

Det verkar dock som om den beigefärgade rocken och den likvärdiga neo-noir Peugoeut 403 är de varumärken som vi är mest intresserade av. Det legendariska slagordet är troligen det definierande Colombo-varumärket, men Peugeot 403 är definitivt det mest intressanta.

Peugeot 403 var den första Peugeot-modellen i historien som överskred ”en miljon sålda enheter”. Produktionen av 403 började i maj 1955 och pågick till oktober 1966. Under denna tid erbjöds 403 antingen som sedan, cabriolet, kombi eller till och med som pickup.

Varför körde Colombo Peugeot 403?

Colombo var inte en vanlig TV-detektiv, han var annorlunda. Han hängde sig inte åt tjusiga och dyra kostymer, bilar eller klockor. Han var inte en gud bland människor, han var bara en människa, en människa med en otroligt deduktiv hjärna och en ganska sliten fedora.

Som sådan kryssade Colombo inte runt i en röd Ferrari eller en upprustad Pontiac, och han njöt inte heller av att stå i centrum. Han var otroligt anspråkslös och ibland har han till och med misstagits för att själv vara en gärningsman. Oavsett vad som hände lyckades han alltid hitta rätt gärningsman, och han var alltid säker på det.

  Vilken liten bil har bäst markfrigång?

Peugeot 403 passar Colombo som en handske. Ryktet säger att skådespelaren som porträtterade Colombo (Peter Falk) personligen valde 403:an efter att ha sett den på studions parkeringsplats. Om man tittar närmare på den beigefärgade rocken och den slitna fedoran verkar Peugeot 403 passa perfekt till Colombo.

Colombo var en märklig detektiv som bar märkliga kläder och körde en märklig bil, och det var det som var poängen. Därför är Peugeot 403 stilistiskt sett helt rätt. Att återskapa någon som Colombo eller Peugeot 403 är nästan omöjligt, och förhoppningsvis kommer ingen att försöka göra det.

Peugoet 403 – Den märkliga bilen

Även om Peugeot 403 såg bra ut som en polisdetektivbil så fungerade den inte som en sådan. För att få en liten förklaring, 403:an hade en topphastighet på endast cirka 80MPH eller så. Den var rent av deprimerande på mer än 20 sekunder. Nuförtiden är dessa prestanda ännu sämre.

Ännu märkligare är det faktum att en amerikan körde en Peugeot, eftersom Peugeot inte var ett varumärke som vanligtvis förknippades med USA vid den tiden, eftersom franska bilar gjordes för fransmän. Som sådana var de kompakta och bränslesnåla, och det var ganska sämre jämfört med en enorm V8-bil från 1960-talet.

403:an designades av ingen mindre än Pininfarina, ett designföretag som ansvarar för att designa några av de vackraste bilarna som någonsin har prytt jorden. Pininfarina var mest känt på grund av det tioåriga Ferrari-samarbetet som upphörde för några år sedan.

  Vilken hybridbil har längst räckvidd?

403:an använde en rak 4-cylindrig motor på 1290 cc med en effekt på 65 hk och ett vridmoment på 75 lb-ft. Sådana effektsiffror var tröstlösa då, och det är de fortfarande nu. Denna monstruösa motor var kopplad till en 4-växlad manuell synkroniserad växellåda som drev bakhjulen.

Berömda bilar i tv-program och filmer – vad betyder det för bilen?

En stark varumärkesimage är något som nästan alla varumärken där ute vill uppnå. År 1969 landade en kille vid namn Buzz Aldrin på månens yta i en ganska anspråkslös Omega-kronometerklocka. Sedan dess har Omega Speedmaster Moonwatch blivit en av de mest ikoniska klockorna genom tiderna tack vare Buzz Aldrin.

På samma sätt som Speedmaster har format Omega-klockan har James Bond Aston Martin DB5 format arvet från Aston Martin. Människor älskar historia och fantastiska berättelser, och det är dessa som kan bära en betydande del av varumärkesvärdet och kundmottagningen.

För att ge en liten glimt av sammanhanget är en Jaguar XKSS en av de mest ikoniska bilsamlingsbilarna som finns tack vare ingen mindre än Steve McQueen. Man tror att det nuvarande värdet på Steve McQueens XKSS är omkring 25 miljoner dollar, och det betyder att varje annan liknande Jaguar-bil kostar massor av pengar.

Bilar, klockor, klädmärken, motorcyklar, solglasögon eller andra konsumtions- eller stilföremål är värda mycket mer pengar om de figurerar i populära tv-program eller filmer. Människor älskar historier och arv eftersom de är fulla av känslor, och känslor säljer lönsamt, och de gör dessutom underverk för ett varumärke.

  Bästa pickup trucks för en första bil

FAQ-avsnittet

Är Peugeot 403 en bra bil?

Att svara på den här frågan som Colombo-fan är ganska ensidigt och partiskt, tack och lov har jag aldrig tittat på Colombo. Peugeot 403 är i alla avseenden en dålig bil. Den är långsam, svag, opraktisk och en plåga att underhålla.

Colombo körde den dock, och detta gör 403:ans användbarhet och sofistikering irrelevant.

Vilken är den mest kända filmbilen genom tiderna?

Den mest kända filmbilen genom tiderna är utan tvekan Batmobilen, tätt följd av Aston Martin DB-5. Skillnaden mellan Batmobilen och alla andra filmbilar som finns är att Batmobilen inte precis är en riktig väglagd bil.

Som sådan kan Batmobilen inte köpas på samma sätt som en DB5 kan. Detta innebär att DB5:s värde är starkt förknippat med James Bond-franchisen, och hela Aston Martins värde i sig självt beror också delvis på James Bond-kopplingen.

Vilken är den bästa Peugeot-modellen genom tiderna?

Peugeot är inte ett varumärke som vanligtvis förknippas med storhet, men det finns ett par modeller som har gjort ett stort avtryck, och Peugeot 403 är definitivt en av dem. Peugeot 504 från 1968-1983 är troligen den största Peugeot-modellen genom tiderna tack vare en härlig motor och fantastisk körbarhet.

Andra hedersomnämnanden går till Peugeot 306 från 1993, Peugeot 407 2.7 Coupe från 2005 och Peugeot 505 från 1979.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts