Vilken bil har den bästa parkeringshjälpen?

Parkeringsassistanssystem är gjorda för att göra parkeringsprocessen mycket enklare, men om du är en erfaren förare är chansen stor att du inte kommer att använda sådana system så ofta. Trots detta är det alltid bra att veta att det finns ett kapabelt system som skyddar dig.

Sådana system är mest fördelaktiga för personer som saknar den nödvändiga erfarenheten och expertisen, och särskilt de som inte känner sig säkra när de parallellparkerar på en trafikerad gata. Parkeringsassistans är en användbar funktion, men det finns olika sofistikeringsnivåer som dessa system erbjuder.

Vissa system kan bara vägleda dig med hörbara eller skriftliga instruktioner, andra kan ta över ratten, medan de mest avancerade systemen kan göra allt utan att människan behöver ingripa. Oavsett vilket system det handlar om, se till att hålla ett kännande öga på systemet hela tiden.

För närvarande är W223 Mercedes Benz S-klass utrustad med det mest avancerade parkeringsassistanssystemet, Tesla Model S kommer på nära andra plats. Förutom dessa har även Audi A8 ett avancerat parkeringsassistanssystem och det gör även Ford Expedition, BMW 5-serien och till och med Ford F150 och många fler bilar.

Mercedes Benz S-klass

Under alla år har den högsta nivån av bilparkeringskomfort varit en väl genomtänkt och tidseffektiv betjäntjänst. Du skulle bara köra till hotellets ytterdörr och en professionell betjäntarbetsgivare skulle göra resten. Numera är det mest bekväma sättet att parkera bilen att investera i den nya Mercedes Benz S-klass.

Ett system som kallas Automated Valet Parking gör det möjligt för dig att lämna bilen på en anvisad plats, gå bort från den och bilen hittar den närmaste parkeringsplatsen och parkerar sig själv. När du kommer fram till garageinfarten behöver du bara trycka på några knappar så kommer bilen tillbaka dit du lämnade den.

  Vilken bil håller i 20 år?

Tesla Model S

Just nu är Tesla ett av de mest intressanta företagen på planeten av flera olika skäl. För det första startade Tesla-företaget bokstavligen en revolution inom bilindustrin genom att driva på elmotorn. Förutom själva motorn var Tesla också pionjär inom futuristisk teknik som Smart Summon Mode.
Smart Summon-läget är främst inriktat på parkeringsscenarier med trånga utrymmen där du inte har tillräckligt med utrymme för att kliva in eller ut ur bilen. Systemet i sig klarar parallell eller vinkelrät parkering, men den extra funktionen här är möjligheten att inte vara inne i bilen när den kör in i eller ut ur parkeringsplatsen.

Audi A8

Audi A8 är Audis flaggskepp i lyxsedan, och som sådan är Audi A8 något av en teknikfestival. Även om A8 är på väg att få en grundlig uppdatering i år eller nästa år är den fortfarande utrustad med Audis AI Park Assist Package som borde göra hela parkeringsprocessen mycket enklare.

Systemet drar nytta av en 360-graders 3D-kamera med massor av ultraljudssensorer som kan parkera bilen på många olika sätt. Bilen kommer att göra allt, allt du behöver göra är att låta den göra det. Förutom detta kan A8 även styras med en mobiltelefon utanför bilen om du vill närma dig eller lämna en trång parkeringsplats.

BMW 5-serien

BMW 5-serien är en av de mest ikoniska fyradörrars executive sedans genom tiderna, och det är definitivt en av de bästa BMW-modellerna som någonsin har introducerats. Som sådan har 5-serien alltid massor av imponerande tekniska lösningar, och parkeringsassistanssystemen är extremt intressanta tack vare en speciell nyckel.

  Bästa SUV:er för långa personer

5-serien kan göra alla vanliga parkeringsgrejer utan mänskligt ingripande. Det innebär att 5-serien kan styra styrningen, gas- och bromspedalen och själva växlarna. Den mest imponerande funktionen som 5-serien har är den speciella fjärrstyrningsnyckeln med en särskild pekskärm.

Ford Expedition/Ford F150

Ford Expedition och nya Ford F150 använder båda derivat av samma parkeringshjälpssystem. Dessa system kan parkera bilen utan mänskligt ingripande. De kan också lämna parkeringsplatsen utan något ingrepp samtidigt som de drar nytta av en speciell 360-graders sidosensorteknik.

Detta innebär att även dessa enorma SUV:er/pickuper kan parallellparkera åt dig. Det är verkligen vettigare att använda sådan teknik i en stor bil än i en subkompakt hatchback. Som sådan har Ford sett till att systemet är pålitligt och alltid redo att hjälpa till.

FAQ-avdelning

#### Är parkeringshjälpssystem värt det?

Nödvändigheten av ett parkeringsassistanssystem beror i hög grad på föraren och bilen i fråga. Om du är en erfaren, säker förare som vet hur man parkerar en bil oavsett situation är parkeringsassistans inget annat än en ren gimmick för dig, särskilt om du kör en ganska kompakt bil.

Om du däremot kör en stor bil, eller om du helt enkelt saknar erfarenhet eller/och självförtroende när det gäller parallellparkering, är dessa system definitivt till nytta. Oavsett om du behöver det eller inte, är ett extra par ögon alltid användbart.

Vilka bilar har störst nytta av ett parkeringshjälpssystem?

Om du kastar en blick på listan över de bästa parkeringsassistanssystemen som nämns ovan finns det ett återkommande tema hos alla de bilar som nämns. De är stora och ibland svåra att se ut ur. Dessa typer av bilar är de som gynnas mest av parkeringsassistanssystem.

  Bästa bilen för nattkörning

Ska jag köpa en bil med parkeringshjälp?

I de flesta fall inte. Det finns ingen anledning att köpa en bil enbart på grund av detta system. Om du tror att du inte kommer att ha någon nytta av det, varför då slösa bort pengarna. Tillverkarna inser detta, så de tenderar att bunta ihop de inte så populära alternativen med de mest populära så att de kan göra en hygglig vinst.

Om du saknar det nödvändiga självförtroendet för att parkera på något sätt eller i någon form bör du öva på det, eftersom det är en viktig aspekt av att äga en bil. Människor bör aldrig helt förlita sig på dessa system, och de bör alltid vara lättillgängliga för att ta över kontrollen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts