Vilken är den snabbaste familjebilen?

Familjebilar är inte vad de brukade vara. Att ha tillräckligt med utrymme för fem eller fler passagerare och massor av lastutrymme var en utmaning för flera decennier sedan, men numera kan många familjebilar lätt köra över 200 mph med stor komfort och stil.

Den snabbaste familjebil som finns är förmodligen den kommande Koenigsegg Gemera. Denna svenska hyperbil för flera miljoner dollar är utrustad med förankringar för barnstolar och en motor med uppemot 1700 hästkrafter.

Andra familjebilar som Audi RS6, Mercedes E63 AMG eller BMW M5 är också bra familjebilar och de kan nå absurda 0-60 mph-tider. Ferrari GTC 4-Lusso och Bentley Flying Spur är båda fyrsitsiga bilar som klarar över 200 km/h och som är skräddarsydda för familjeanvändning.

Om du vill ha en elbil är Tesla Model S och Porsche Taycan Turbo S båda fantastiska snabba familjeledbilar. Andra elbilar som Audi E-Tron GT, Tesla Model X och Mercedes EQS är också ganska snabba, men inte lika snabba som Model S och Taycan.

Koenigsegg Gemera

Koenigsegg Gemera är den allra första bilen i sitt slag. Ingen annan tillverkare har någonsin lyckats utveckla en rymlig familjebil på 250 km/h med framgång. Koenigsegg kallar Gemera för en första Mega-GT främst på grund av uppåt 1700 hk eller 1,27 MW.

Gemera kostar några miljoner dollar och produktionssiffrorna är bara en handfull, men bara några få lyckliga kunder kommer att kunna uppleva hur den snabbaste GT som någonsin byggts känns. Kraften kommer från en 2,0 l Koenigsegg Tiny Friendly Giant (TFG) 3-cylindrig motor med 2 turboladdare som driver framaxeln.

Motorn är beräknad till cirka 600 hk, men bakhjulen drivs av tre elmotorer, vilket ger en total effekt på häpnadsväckande 1724 hk och ett häpnadsväckande vridmoment på 3500 Nm. Koenigsegg säger att detta monster på 1700 hk faktiskt är effektivare än de flesta andra fyrcylindriga motorer tack vare en massa bränslebesparande teknik.

  Har min bil en tandrem eller kedja?

Endast 300 Gemeras kommer att säljas, och det slutliga priset är ännu inte avslöjat. Men det är säkert att säga att Gemera till 100 % är den snabbaste familjebil som någonsin tillverkats, och en av de snabbaste produktionsbilarna i allmänhet.

Den tyska trion

Det är ganska orättvist att prata om snabba familjebilar utan att nämna BMW, Mercedes och Audi. Och Audi RS-6, BMW M5 och Mercedes E63 AMG är de tre bästa familjebilarna från varje märke. Alla tre är av liknande storlek och pris, och att välja den ena framför den andra beror mest på ditt favoritmärke.

Audi RS-6 är en kombi eller en estate som britterna brukar kalla dem. RS6 har en 4.0L twin-turbo V8 med 600 hk som kan nå 0-60mph på cirka 3 sekunder. Topphastigheten ligger runt 190mph, men komforten, interiören och lastutrymmet är oöverträffad av M5 och E63.

På tal om M5 är M5 förmodligen den snabbaste bilen i trion med en 620 hk stark V8 twin-turbo-motor. M5 och E63 är ganska lika när det gäller acceleration eftersom båda når 60 miles per timme på under 3 sekunder. Det är också värt att nämna att E63 kan fås som kombibil och att M5 endast är begränsad till en sedan.

Alla tre av dessa tyska monster är fantastiska och det är extremt svårt att välja den ena framför den andra. Men Audi RS-6 verkar vara det bästa familjebilsalternativet av trion tack vare sitt ökade inrednings- och lastutrymme och en något bekvämare körning.

  Vilken bil med hatchback har bäst markfrigång?

Snabba elbilar för familjen

Segmentet för snabba familjeelekbilar har bara börjat, och redan nu har vi en ganska hetsig rivalitet mellan Porsche Taycan Turbo S och Tesla Model S Performance. Båda dessa två elektriska sedans når 60mph på mindre än 2,5 sekunder vilket gör dem otroligt snabba.

Taycan är lite dyrare, men den erbjuder också en interiör av högre kvalitet, bättre design och en bättre körupplevelse. Tesla Model S är verkligen en imponerande bil, men Model S är inte alls i närheten av Taycan.

Bästa snabba lyxiga familjebilar

Om du vill ha en fyrsitsig bil med 200 km/h är Ferrari GTC-4 Lusso och Bentley Flying Spur dina enda två alternativ. Ferrari har dock bara två dörrar, medan Bentley har fyra dörrar. Ferrari erbjuder en skrikande V12-motor med naturlig insugning med nästan 700 hk, och Flying Spur kan fås med en W12-turbo med 635 hk.

Båda dessa två är fantastiska, men välj Ferrari om du älskar en mer spännande sportbilskänsla eftersom den i första hand är en bakhjulsdriven fyrsitsig version av Ferrari F12. Bentley Flying Spur är en mer vuxen upplevelse anpassad för lyx och komfort, inte lika kapabel som GTC4 Lusso, men mycket mer avslappnad.

FAQ-avsnitt

Är SUV:er bättre familjebilar än sedans?

Inte riktigt, SUV:er är bara bättre för terrängkörning. Även om de är större erbjuder de oftast inte någon större ökning av utrymmet. De är mindre effektiva, mycket större och svårare att manövrera och nästan alltid inte lika bekväma.

  Bästa bilen för nyblivna föräldrar

Därmed inte sagt att SUV:er är dåliga familjefordon, de är bara inte lika bra som vissa sedans. Med det sagt, om du föredrar SUV-plattformen, eller om du bor på landsbygden, finns det många bra SUV:er för familjer att välja mellan.

Vilken är den familjebil som accelererar snabbast?

Den familjebil som accelererar snabbast är förmodligen Koenigsegg Gemera med sin 0-60-tid på 1,9 sekunder. Det är faktiskt otroligt att bilar når dessa absurda prestandanivåer. Det får en att undra om det krävs ett särskilt körkort för att styra ett sådant odjur.

Den kommande Tesla Model S Plaid väntas också bli den snabbast accelererande Tesla, och att döma av hur elbilar utvecklas kan en 0-60-mils-tid på under 2 sekunder till och med bli standard om några år.

Vad gör en bra familjebil till en bra familjebil?

En bra familjebil måste vara stor, säker, bekväm, prisvärd, lättmanövrerad, fullspäckad med teknik, rymlig och bra för långväga resor. I stort sett alla bilar som lyssnas på här är alla ovanstående utom prisaspekten.

Men om jag var tvungen att välja den bästa, inte nödvändigtvis den snabbaste familjebilen av alla bilar som hörs här, skulle jag välja RS6 vilken dag som helst. RS6 kostar visserligen mycket pengar, men när man tänker på hur mycket Ferrari eller Bentley kostar verkar RS6 vara något av ett fynd.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts