Har min bil en tandrem eller kedja?

Syftet med en kugghjulskedja/tidningsrem är att se till att motorn går i perfekt samklang när den synkroniserar en massa kugghjul och spakar. Som sådan är kedjan/remmen en av de mest avgörande delarna i din motor, om den plötsligt går sönder är chansen stor att din motor är i stor fara.

Skillnaden mellan en kedja och en rem är naturligtvis materialet och det faktum att remmen sitter på utsidan av motorn, medan kedjan går in i motorn eftersom den behöver rätt smörjning. En rem var tidigare en tystare lösning, men nyare bilar som är utrustade med kedjor är lika tysta som sina motsvarigheter med rem.

Om du vill avgöra om din bil drivs av en kedja eller en rem är allt du behöver göra att titta på sidan av motorn, om det finns ett plastfack direkt vid motorn är chansen stor att du tittar på en tandrem.

Förutom själva facket är det bästa sättet att veta det att konsultera ägarens manual eftersom alla ägarmanualer listar sådan information i motoravsnittet.

Syftet med en tandrem/kedja

En tandrem/kedja har till uppgift att förbinda vevaxeln med kamaxeln på ett synkroniserat sätt. Dessa komponenter ser till att tidpunkten mellan öppning och stängning av motorns ventiler är så exakt som möjligt så att bränslet kan komma in så effektivt som möjligt.

Hela denna operation liknar i viss mån cykelpedaler. I ett försök att uppnå maximal effektivitet erbjuder moderna bilar remmar eller kedjor som är så synkroniserade som möjligt. När kolvarna stiger och faller måste tändstiften antända bränsleblandningen vid en exakt tidpunkt.

  Bästa bilen för golfare

Detta kallas för motorns timing, och eventuella problem med timing kan lätt höras utifrån. Om din timingrem/kedja är något ur led kommer din motor att gå ojämnt, men det är inte något katastrofalt så länge det bara är något ur led.

Om timingen ställer till det helt och hållet kommer kolvarna och ventilerna inte att synkroniseras, och det kan vara dödligt för din motor. Oftast resulterar detta i böjda motorkomponenter och enorma metallbitar som pumpar genom din motor, vilket så småningom kan förstöra motorn helt och hållet.

Fördelar med en tandrem jämfört med en kedja och vice versa.

När du nu är helt medveten om syftet med en kedja/rem är det dags att fundera över skillnaderna mellan de två och anledningen till varför en rem är bättre än en kedja och vice versa. Detta är de två vanligaste metoderna för motorens timing, men det finns något som kallas ”pushrod V8” som använder en helt annan timinglösning.

Den mest uppenbara särskiljande faktorn mellan dessa två timingmetoder är konstruktionen. En tandrem är tillverkad av gummi av industriell kvalitet vilket garanterar en tyst drift och den är mycket lättare att byta ut eftersom den löper utanför motorn vilket gör att den är lättåtkomlig.

En tandrem är en hållbar timinglösning som också är mycket billigare att byta ut. En kugghjulskedja däremot är tillverkad av metall som garanterar ännu större hållbarhet. Men den kostar mer att byta ut eftersom den löper genom själva motorn, och detta kräver delvis demontering av motorn.

  Vilken är den rymligaste sedanen?

Som tidigare nämnts brukade en styrkedja vara mycket mer högljudd, men numera har kedjor nått en nivå av jämförbar tystnad. En kedja smörjs också när den passerar genom motorn, och på grund av detta håller en kedja vanligtvis längre än en kugghjulskrem.

Byte av kugghjul/rem

Både remmen och kedjan behöver bytas ut då och då, men en stor skillnad mellan de två är att du i allmänhet kan räkna med att en väl underhållen kugghjulskedja ska hålla dubbelt så länge som en väl underhållen kugghjulskrem.

Med detta sagt bör ett tandrembyte planeras in i bilens serviceintervall var 60 000 miles eller ungefär tre år i taget. Men en tandrem bör inspekteras årligen eftersom den spelar en så stor roll för motorns gång.

När det gäller styrkedjor behöver de också en årlig inspektion för att se till att allt fungerar smidigt. Ett av de största problemen med en styrkedja är inte själva kedjan, utan ofta är det kedjespännaren som tenderar att gå sönder först.

Oavsett detta bör du se till att oljekvaliteten du använder är så bra som möjligt, eftersom lågkvalitativ olja kan förkorta livslängden på styrkedjan avsevärt.

FAQ-avsnittet

Hur mycket kostar det att byta ut en kugghjulskedja?

När du byter ut din kugghjulskrem bör du också byta ut din vattenpump eftersom det arbete som ingår kräver att båda demonteras. Därför säljer vissa välrenommerade tillverkare som Bosch kombinationer av kugghjul och vattenpump för cirka 100-150 dollar, och arbetskostnaden är vanligtvis cirka 100 dollar.

  Bilar med minst värdeminskning

Å andra sidan kostar en tandkedja mycket mer pengar att byta ut eftersom den kostar dubbelt så mycket och kräver en hel del arbete. Med detta sagt står du ofta inför en räkning på över 1000 dollar för ett kedje- och vattenpumpsbyte tillsammans.

Kan man sätta in en tandrem på en bil som är utrustad med en tandkedja?

Tandkedjor kostar mycket mer pengar, men de är mer hållbara. Om du planerar att utrusta en bil som är utrustad med kedja med en tandrem är det bäst att hoppa över det, eftersom det inte är möjligt eftersom kedjan passerar genom motorn, vilket en tandrem inte gör.

En sådan process skulle vara extremt oekonomisk och mycket möjligtvis dödlig för din motor. Att underhålla din kedja/rem är en av de viktigaste aspekterna av bilunderhållet och bör aldrig tas lättvindigt.

Vad är tecken på en dålig tandrem/kedja?

Det finns många olika sätt att identifiera en felaktig kätting/rem. Om motorn har fel tändningar eller om den helt enkelt går dåligt på tomgång är det troligt att din rem/kedja är ur funktion. Om du stöter på metallspån i oljan är det ett tecken på dålig motorstyrning.

Ojämna varvtal, tickande ljud och liknande är också uppenbara tecken på att det kan finnas ett problem med din kedja/rem. När du upplever något av dessa bör du inspektera bilen omedelbart eftersom din motor kan löpa stor risk att bokstavligen explodera.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts