Varför har inte fler bilar självmordsdörrar?

Självmordsdörrar nådde sin höjdpunkt efter andra världskriget och nu verkar det som om endast en handfull tillverkare är villiga och kapabla att använda denna typ av dörrdesign. Självmordsdörrar, coach-dörrar och bakre gångjärnsdörrar är de vanligaste namnen på denna dörrkonstruktion.

Anledningen till att de flesta bilar tenderar att erbjuda normala dörrar är att normala dörrar är bäst. Oavsett hur man ser på saken är självmordsdörrar inte alls lika praktiska. När du öppnar bakre gångjärnsdörrar helt och hållet är det extremt svårt att dra igen dörrarna eftersom de är tunga och långt borta.

Dessutom kallas de för självmordsdörrar eftersom de är farligare än de flesta dörrar när det gäller passagerarsäkerheten. Rolls Royce är dock ett märke som är stolt över att använda de finaste material och mekanismer som människan känner till, så det är svårt att säga att självmordsdörrar är dåliga så länge Rolls använder dem.

Som nämnts är självmordsdörrar tunga och långt borta när de är helt öppna, men Rolls erbjuder assisterade dörrar som gör hela processen mycket enklare. Oavsett vad du tycker om dessa dörrars praktiska funktion kan ingen förneka hur lättillgängliga de är och hur coola de ser ut.

Fördelar med självmordsdörrar – Varför fler bilar borde använda självmordsdörrar

Bakre gångjärnsdörrar möjliggör en enklare och mer graciös in- och utstigning ur bilen, vilket är viktigt på lyxbilar. Dörrar som dessa ger också chaufförer lättare tillgång till bakdörren, och det är mycket lättare att installera en barnstol i en bil som är utrustad med bakre gångjärnsdörrar.

  Vilka SUV:er har parkeringshjälp

Eftersom självmordsdörrar använder sig av ett bakre gångjärn behövs ingen B-stolpe, vilket kan göra bilens design mycket mer exklusiv. Som tidigare nämnts erbjuder Rolls Royce assisterade självmordsdörrar vilket gör dem lätta att öppna och stänga. Denna mekanism fungerar dock inte perfekt om marken inte är jämn.

Allt du behöver göra är att trycka på en knapp inne i bilen så stänger dörrarna sig själva helt. Rolls Royce erbjuder inte dörrar med helt assisterad öppning eftersom detta medför vissa säkerhetsproblem. Rolls har dock gjort dörröppningsprocessen enklare genom att hjälpa dig när du öppnar dörrarna.

Nackdelar med självmordsdörrar – varför alla bilar bör avstå från dem

Även om de är snygga och coola att se på är de lite tveksamma ur säkerhetssynpunkt eftersom de lätt kan öppnas när man är i rörelse. Det innebär att om du inte stänger dem helt kan en vindpust lättare öppna dem eftersom de öppnas mot vindflödet.

Om du dessutom råkar öppna en vanlig dörr i trafiken och om en bil träffar den kommer de att överdriva dörren, men du har en större chans att klara dig oskadd från hela prövningen. Om däremot någon slår in i dina dörrar när du stiger ut ur en bil utrustad med självmordsdörrar har du större sannolikhet att bli mosad av dörrarna.

Det största problemet med självmordsdörrar är dock att de påverkar den strukturella integriteten för mycket om det inte finns någon B-stolpe. Föreställ dig en sidokollision mot en bil utan B-stolpe, särskilt när du vet att krockar som dessa lätt kan sluta tragiskt, även vid lägre hastigheter.

  Vilken 3-radig SUV har mest bagageutrymme?

Detta innebär att tillverkarna måste kompensera för avsaknaden av B-stolpen, vilket kan öka tillverkningskostnaderna exponentiellt. På det hela taget, om självmordsdörrar är så bra som vissa tror att de är, skulle de vara mer allmänt tillgängliga.

Bilar med självmordsdörrar – Varför använder de dem trots allt?

Om du vill köpa en ny bil som erbjuds med självmordsdörrar måste du antingen spendera en förmögenhet för att köpa en Rolls Royce-bil eller så kan du kolla in Lincoln Coach Edition Continental, Mazda MX30 eller BMW i3.

Anledningen till att dessa bilar använder självmordsdörrar är olika. Rolls Royce använder dem för att de gör sina bilar exklusiva vilket gör dem unika. Detta är den främsta anledningen till att Rolls använder dem, särskilt eftersom dörrar som dessa en gång förknippades med lyxbilar, och det är därifrån som namnet coachdörrar har sitt ursprung.

Lincoln Continental använder självmordsdörrar för att påminna om äldre Lincoln-bilar som var kända för att använda denna dörrdesign. Mazda använder dem eftersom bakdörrarna är för små, och de påverkar inte den strukturella integriteten så mycket vilket också är anledningen till att i3 använder dem.

FAQ-avsnittet

Kan jag utrusta min bil med självmordsdörrar?

Ja, det kan du verkligen, och det finns några företag där ute som är villiga att göra det åt dig för cirka 1000 dollar. Naturligtvis varierar priset beroende på hur många dörrar du vill byta ut och hur sofistikerad mekanismen ska vara.

  Vilken är den bästa lyxiga SUV:n för seniorer?

Hur som helst är det möjligt att omvandla dina vanliga dörrar till självmordsdörrar. Detta är en vanlig trend inom eftermarknaden för lyxbilar och många entusiaster gillar dörrar som dessa. Om du gör detta kommer det dock att mörda din bils återförsäljningsvärde i processen.

Vilka är de coolaste bildörrarna på marknaden?

Koenigsegg är ett svenskt hyperbilsmärke som använder så kallade ”Twisted Synchrohelix Actuation”-dörrar. Dessa dörrar är de absolut coolaste i hela bilindustrin eftersom de öppnas utåt och uppåt. Gångjärnsmekanismen är extremt avancerad och det krävs en hel del ingenjörskonst för att göra dem säkra och tillförlitliga.

De kan dock vara lite problematiska när det gäller höga trottoarkanter, men Koenigsegg löste problemet genom att införliva närhetssensorer i dörrkarmen, så att dörrarna varnar dig när du får dem för nära en trottoarkant.

Är fjärilsdörrar och saxdörrar samma sak?

Fjärldörrar har gångjärn vid A-stolpen, och det är det som gör dem unika och skiljer dem från alla andra typer av dörrar. Saxdörrar å andra sidan har gångjärn framtill precis som vanliga dörrar, men skillnaden är att de öppnas uppåt.

Hur som helst är fjärilsdörrar och saxdörrar inte alls samma sak. Fjärldörrar vrider sig också i en vinkel när de öppnas medan saxdörrar förblir upprätt under hela processen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts