Vilka SUV:er har parkeringshjälp

Nästan alla nyare SUV:er kan fås med massor av olika avancerade förarassistanssystem, t.ex. parkeringsassistans, filbytesassistans, filhållningsassistans, automatisk farthållare osv. Dessa funktioner har blivit synonyma med moderna SUV:er, men de finns oftast inte som standard.

Om du vill ha en mindre SUV som erbjuder parkeringsassistans och som är prisvärd är VW T-Cross, Jeep Compass, Ford Puma och Renault Captur de rätta. Om du vill ha en lyxig SUV med massor av assistanssystem är Audi Q5/Q3, Mercedes GLA/GLC och BMW X1/X3 de bästa att överväga.

När det gäller mellanstora SUV:er finns det massor av bra alternativ att välja mellan, och alla erbjuder också parkeringshjälp. På det mer prisvärda spektrumet står Hyundai Santa Fe, Kia Sorento och Toyota Highlander.

Om du vill ha ett lyxigare alternativ är Audi Q7, BMW X5, Range Rover, Mercedes GLE och Volvo XC90 de absolut mest populära. De stora flaggskepps-SUV-alternativen består av Mercedes GLS, BMW X7 eller de mer prisvärda Kia Telluride, GMC Yukon/Chevy Tahoe/Chevy Suburban.

Bästa små SUV:er med parkeringshjälp

Små SUV:er och crossovers är förmodligen de två mest populära bilsegmenten just nu och det är lätt att förstå varför eftersom de erbjuder den perfekta medelvägen mellan sedans och fullfjädrade SUV:er. Tack vare ett sådant uppsving i popularitet är dessa segment absolut myllrande av fantastiska alternativ.

Och en av de mest populära som också erbjuder parkeringshjälp är VW T-Cross. Denna lilla SUV/Crossover har en rejäl punch eftersom den finns med nästan alla de alternativ du kan få på de dyraste VW-modellerna, som också inkluderar massor av förarassistansprogram som parkassistans och parkeringskameror.

Om du vill ha en mer amerikansk version av T-Cross är Ford Puma den du bör överväga. Denna crossover ser ut och känns som en upphöjd Fiesta och det var Fords ursprungliga avsikt. Puma erbjuder massor av säkerhets- och assistansprogram som även inkluderar parkeringshjälp.

  Är parkeringshjälp värt det?

Men om du vill ha en lyxig kompakt SUV är det bättre att välja mellan Mercedes, BMW och Audi. Alla dessa tre märken erbjuder extremt konkurrenskraftiga små SUV:er, men BMW X1 verkar vara den som har bäst värde för pengarna.

Bästa mellanstora SUV:er med parkeringshjälp

Mellanstora SUV:er är mellantinget mellan överdrivet uppblåsta och svårmanövrerade fullstora SUV-bhemots och crossovers som inte är så mycket SUV-aktiga. Oavsett om det är så att du vill ha en mellanstor SUV från början, eller om du bara vill uppgradera, kan du vara säker på att det är ganska knepigt att hitta den perfekta mellanstora SUV:n.

Det är knepigt tack vare ett överflöd av alternativ, men om du vill ha en mer prisvärd, men lika tillgänglig mellanstor SUV med all rätt teknik och säkerhetsutrustning ska du satsa på Hyundai Santa Fe, Toyota Highlander eller Kia Sorento. Alla dessa tre har förtjänat en hel del anhängare bland en stor kundkrets av mellanstora SUV:er.

Audi Q7 är också en otroligt populär mellanstor SUV, samma sak gäller Mercedes GLE och BMW X5. Ingen annan SUV kan matcha dessa tre förutom Volvo XC90. Du kan få alla dessa fyra med massor av avancerade förarassistansprogram som i vissa fall kan parkera bilen helt själv.

Om du vill ha det allra bästa utan att nå in i uppseendeväckande priskategorier är och kommer Range Rover alltid att vara en av de mest ikoniska SUV:er som någonsin har byggts. När det gäller ikonisk status kan dock inte ens Range Rover mäta sig med Mercedes Benz G-klass.

  Bästa hybridbilar för seniorer

Bästa fullstora SUV:er med parkeringshjälp

Fullsize SUV:er är byggda för stora familjer eller för personer som bara tycker om att köra de största fordonen på vägen. Dessa fullstora kolosser erbjuder vanligtvis den allra översta delen av utrustningslistan samtidigt som de behåller terrängförmågan. Om du kombinerar detta med ökade nivåer av närvaro på vägen finns det inget som kan mäta sig med en fullstor SUV.

Och de obestridda kungarna på den amerikanska kontinenten är Chevy Tahoe, GMC Yukon eller Chevy Suburban, eftersom alla tre försöker omfatta en viss nisch för optimal marknadstäckning. Och alla assistanssystem är monterade på varenda en av dessa, vilket är väntat med tanke på storleken.

Men den amerikanska marknaden tas också över av den relativt nya Kia Telluride. Denna SUV lovar att erbjuda lyxnivåer utan lyxnivåpriser, och det verkar som om Kia verkligen har levererat. Och ärligt talat finns det inget bättre värdeorienterat fullstor SUV-alternativ just nu än Kia Telluride.

BMW X7 och Mercedes GLS är båda de allra bästa SUV:erna från båda tillverkarna, och BMW X7 är ett mycket bättre alternativ. Mercedes GLS är samma sak som Mercedes GLE, särskilt från interiören, och det är inte något man förväntar sig av en S-klass på styltor.

FAQ-avsnittet

Hur nödvändigt är parkeringshjälp?

Svaret på den här frågan beror på bilen och personen i fråga. Om du kör en fullstor flaggskepps-SUV är dessa system mycket mer meningsfulla eftersom en fullstor SUV ibland är extremt svår att navigera och parkera korrekt.

  Vad är skillnaden mellan takskenor och takräcken?

Om du saknar tillräckligt självförtroende när du parkerar kan dessa system också hjälpa dig mycket, särskilt vid parallellparkering. Dessa system är nu så avancerade att de praktiskt taget kan parkera bilarna helt autonomt.

Hur tillförlitlig är parkeringsassistans?

Du kan aldrig helt lita på system som dessa eftersom det är du själv som har felet oavsett vad som händer. Var alltid uppmärksam på vad systemen gör och försök alltid att förutse vad som kommer att hända härnäst.

Men dessa system har visat sig vara tillräckligt tillförlitliga eftersom de minskar mängden hjulkurvor och den tid det tar att parkera en bil. I takt med att tekniken utvecklas kommer vi troligen att få se system som blir mer och mer tillförlitliga.

Kan en bil parkera sig själv helt och hållet?

Det finns olika stadier av parkeringsassistans. Den mest grundläggande styr bilen åt dig, och du måste kontrollera gas- och bromspedalen. Mer avancerade system kan till och med styra acceleration och inbromsning åt dig.
De allra bästa systemen kan parkera sig själva helt och hållet, och du behöver inte göra någonting. Vissa tillverkare som Mercedes och Tesla har utvecklat system som kan hitta, parkera och lämna en anvisad parkeringsplats utan att det behövs en förare.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts