Vad är skillnaden mellan takskenor och takräcken?

Den största skillnaden mellan dessa två är att de monteras på olika sätt. Takskenor löper längs bilens tak, medan takräcken monteras tvärs över taket. Dessa två tjänar samma syfte, nämligen att öka lastkapaciteten i ditt fordon, och som sådana är de lika användbara i de flesta scenarier.

Takskenor ser förmodligen lite bättre ut och är integrerade lite snyggare. Förutom utseendet och monteringsplatserna kan ett takräcke vanligtvis bära mer vikt på ett jämnare sätt. Detta är oerhört viktigt eftersom riskerna i samband med felaktig montering av tak/skenor är stora.

Vad du än väljer till slut, se till att överlåta installationsprocessen till en utbildad yrkesman, särskilt om du planerar att använda dem ofta för att transportera tunga föremål. Båda kan användas för många olika ändamål och är därför ganska lika varandra.

Se till att informera dig om vilken typ av takmonterad lastbärare som passar din bil bäst. När det gäller takbärare tittar du förmodligen på en SUV eftersom de kan bära mer vikt.

Takräcken

Det finns många typer av bilar som är utrustade med en uppsättning takskenor från fabriken. Takskenor betraktas ofta som en stylinguppgradering eftersom de ger en mer robust, utilitaristisk men ändå smidigare design som oftast förknippas med snabba kombibilar.

Takräcken är ett bättre alternativ om du vill ha ökad last för vissa föremål som inte får plats i bilens bagageutrymme. Som sådan ska du bara knyta dem till skenorna som det är tänkt. När takskenorna inte används integreras de i bilens design och det finns ingen anledning att ta bort dem.

  Vilken är den fulaste bilen?

Takskenor är perfekta för överdimensionerad last, men inte för överviktig last. Så se till att informera dig om bärförmågan hos ditt takskenssystem, och om den är alldeles för låg kan du välja ett takräcke i stället.

Om din bil inte levereras med en uppsättning takräcken från fabriken kan du alltid eftermontera ett eller välja ett eftermarknadssystem beroende på monteringsplatserna. Om din bil inte har några särskilda monteringspunkter för takräcken kan du montera dem med hjälp av en mekanism för att fästa dörrkryss i dörren.

Takräcken

Som tidigare nämnts monteras takräcken över bilens tak och inte längs bilens tak. En sådan installation gör att du kan transportera nästan lika stor last, men betydligt tyngre last jämfört med en uppsättning takräcken.

Så om du vill ha maximal lastkapacitet, gå vidare och välj ett takräcke. När de inte används tenderar folk att ta bort takräcken eftersom de inte integreras väl i bilens design. Oftast är takräcken mindre aerodynamiska och mer bullriga än takräcken.

Anledningen till att takräcken kostar mer är att de kan bära mer vikt samtidigt som de har ett större luftmotstånd. Detta innebär att ett takräcke motverkar vinden mer, men är bara fäst på bilens tak på några få monteringsplatser.

För att detta ska vara säkert måste konstruktörerna ägna mer tid åt att utforma takräcken jämfört med takräcken. Dessutom är takräcken ofta tillverkade av material av högre kvalitet eftersom de klarar av att bära betydligt mer vikt.

  Hur lång livslängd har en hybridbil?

Säkerhet, praktiska egenskaper och pris

När man väljer mellan takskenor och takräcken finns det många aspekter som är värda att ta hänsyn till. Den viktigaste är säkerheten eftersom varje mängd extra vikt på fordonets översta del alltid är en säkerhetsrisk.

Som sådan bör ett korrekt monterat takräcke vara ett säkrare alternativ i de flesta fall, men endast för specifika föremål. Takräcken kan bära mer, vilket innebär att belastningen på bilens tak är högre. För att allt detta ska fungera normalt fördelar takräcken vanligtvis vikten bättre – och är därmed säkrare.

Praktiskt sett går segern till takräcken eftersom de integreras snyggt i bilens utformning och det finns ingen anledning att någonsin ta av dem. Vanligtvis använder folk inte takräcken och takskenor så ofta, och när de gör det räcker takskenornas bärförmåga oftast till.

Prismässigt kostar ett takräcke mer, och det är bara ekonomiskt vettigt att köpa ett takräcke om du planerar att använda den extra lastkapacitet som ett takräcke erbjuder jämfört med en uppsättning takskenor.

FAQ-avsnitt

Är takräcken värda det?

Om din bil levereras med en uppsättning takräcken från fabriken kan man ifrågasätta om det är nödvändigt att lägga extra pengar på ett takräcke, och det finns en bra anledning till det. De flesta människor utnyttjar inte ens sina takräcken ändå, och om du är en sådan person finns det ingen anledning att spendera extra pengar på ett takräcke.

  Vilken tysk bil är den mest pålitliga?

Om du ständigt saknar lastutrymme och du kanske ofta transporterar cyklar, skidor eller kajaker är ett takräcke alltid ett säkrare och bättre alternativ.

Kan jag eftermontera takräcken på min bil?

I de flesta fall kan du göra det. De flesta bilar nuförtiden är antingen utrustade med takräcken som standard eller så finns en uppsättning takräcken som extra tillval. Trots detta bör det finnas särskilda monteringspunkter för takskenor för nästan alla bilar.

Om så inte är fallet kan du bara montera dem med hjälp av särskilda monteringsclips för inomhusstängsel, men detta är endast avsett för lätta föremål och lägre hastigheter.

Behöver du takräcken för att montera ett takräcke?

Ibland, men oftast inte. Takskenor är ofta utrustade under tillverkningsprocessen, men ibland är de inte det. Om de inte är det lämnar de vanligtvis utrymme för en uppsättning takräcken, men å andra sidan gör de det ibland inte.

Därför har tillverkarna av takräcken insett att de behöver en konstruktion som kan passa på de flesta bilar utan att helt förlita sig på särskilda monteringspunkter för takräcken. Du behöver alltså inte takräcken för att dra nytta av ett takräcke.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts