Vad är skillnaden mellan en plug-in hybrid och en vanlig hybrid?

Vår värld utvecklas ständigt, nyare teknik avslöjas dagligen, och det verkar som om vi står på randen av en härlig fordonsrevolution med elbilar. Men det verkar också som om revolutionen inte kommer ikapp så snabbt som vissa tenderar att tro, vilket ger utrymme för hybrider och EV:er att bevisa motsatsen.

Hur som helst finns det många olika typer av hybridfordon där ute. Ordet ”hybrid” betyder bara ”av blandat ursprung”, och utförandemetoden är världar ifrån varandra. I vilket fall som helst är en konventionell hybrid och en plug-in-hybrid (PHEV) de två mest populära hybridbilstekniska utförandena hittills.

De två största skillnaderna mellan en konventionell hybrid och en plug-in är storleken på batteriet och möjligheten att ansluta bilen till en vägg för att ladda den. Allt detta innebär att du faktiskt kan köra en plug-in-hybrid i enbart elektriskt läge, medan en konventionell hybrid inte kan köras enbart med hjälp av batteriet.

Ändå beror effektiviteten hos en hybrid till stor del på hur du kör den, och de flesta människor njuter inte av de extremt höga MPG-resultaten. Om du kombinerar de relativt sett bättre MPG-resultaten med statliga bidrag och låga skattekrav kan en hybrid lika gärna vara ett värt övervägande.

Konventionella hybridfordon: Grunderna

Den allra första hybriden var faktiskt inte den numera ikoniska Toyota Prius, utan snarare en konstigt formad Honda Insight hatchback som aldrig fick det erkännande den förtjänar. Konventionella hybridbilar använder sina motorer för att ladda batteriet medan du kör, vilket innebär att det inte finns något behov av att koppla in dem.

  Kan hybridbilar köras enbart på el?

Jämfört med en bil med förbränningsmotor erbjuder en konventionell hybrid en överlägsen bränsleeffektivitet, särskilt i stadstrafik med stopp och stopp. De uppnår detta genom att använda en teknik som kallas regenerativ bromsning som fångar upp den förlorade energi som används vid inbromsning och lagrar den i batteriet för senare användning.

Allt detta innebär att en konventionell hybrid inte är så effektiv när den kör i motorvägshastigheter. Med tanke på att dessa inte kan kopplas in och att de flesta av dem inte kan köras i elektriskt läge betyder det bara att de inte är så intressanta för miljömedvetna förare som plug-in-hybrider är.

Plug-in hybrider: Grunderna

Som tidigare nämnts är plug-in-hybrider utrustade med betydligt större batterier som gör att de kan laddas med hjälp av antingen ett vanligt 120-volts hushållsuttag eller ett kraftfullare 240-volts uttag som är klassat för laddningsstationer.

Skillnaden i laddning mellan dessa två typer av laddning är enorm eftersom en vanlig Toyota-hybrid med 25 mils räckvidd tar så mycket som 6 timmar att ladda på ett 120-voltsuttag. Om du däremot ansluter samma bil till en 240-volts laddningsinfrastruktur är dessa laddningstider mer än dubbelt så snabba.

Plug-in-hybrider är bara vettiga om du laddar dem regelbundet, annars är de inte vettiga eftersom du inte kommer att se alla dessa fantastiska MPG-resultat, men du kommer dock att betala en plug-in betydligt mer än en konventionell hybrid.

Förbränningsbilar vs hybrider vs elbilar

Bilar med förbränningsmotor är fortfarande det bästa och mest bekväma sättet att dagligen köra bil, och det är ett faktum för den stora majoriteten av den mänskliga befolkningen. Det finns vissa ställen där det är vettigare att köra en hybridbil eller en elbil, men i de flesta fall är det mycket svårare att göra det eftersom det kräver lite mer planering om du vill göra långväga resor.

  Bästa hybridbilar för seniorer

Om du äger en bil med förbränningsmotor behöver du bara sätta dig i bilen och köra, och oroa dig för att tanka bilen när situationen kräver det. Å andra sidan måste elbilar laddas under längre perioder, vilket innebär en helt ny faktor som tidigare inte ingick i ekvationen.

Om du använder din elbil med alla dessa faktorer i åtanke är det förnuftigt att äga och köra en elbil dagligen. Å andra sidan är hybrider i stort sett samma sak som EV:s när det gäller att leva med ett hybridfordon, men de ger dig också möjlighet att vara mer flexibel om du så önskar.

FAQ-avsnitt

Är plug-in hybrider bättre än konventionella hybrider?

Ja, det är de, men bara om du använder dem som sådana. Det innebär att du bör ladda din plug-in hybrid när det är nödvändigt att göra det. Om du inte gör det är en konventionell hybrid ett bättre alternativ eftersom den kostar mindre.

För att ge en liten bild av sammanhanget: en helt ny konventionell hybridversion av Toyota Prius kostar cirka 24 000 dollar, men Toyota Prime (plug-in-versionen) kostar nästan 4 000 dollar mer. Dessutom har den vanliga Toyota Prius ett lastutrymme på 27,4 kubikfot medan Prime-versionen har mindre än 20 kubikfot.

Kan man köra en konventionell hybrid i enbart elektriskt läge?

Vissa konventionella hybrider gör det möjligt att köra i enbart elektriskt läge, men räckvidden är minst sagt begränsad. Konventionella hybrider förlitar sig alltid på förbränningsmotorn, och elmotorn kopplas bara in för att hjälpa till lite grann eftersom batteriet inte kan producera tillräckligt med juice för att driva hjulen på egen hand.

  Bästa hybridbilar för unga förare

Så om du är den typen av person som vill njuta av lite mer effektivitet, men inte kan bry dig om att koppla in bilen hela tiden, är det bättre med en konventionell hybrid.

Ska jag köpa en plug-in hybrid eller en elbil?

Om du är osäker på om du ska köpa en elbil är det ett bra sätt att köpa en plug-in hybrid för att uppleva vad det är meningen att ägandet av en elbil ska vara, samtidigt som du fortfarande har en förbränningsmotor som ser efter dig om du glömmer att ladda bilen.

Plug-in-hybrider är en verklig medelväg mellan en fullfjädrad EV och en förbränningsmotor, vilket gör dem intressanta för dem som vill ha det bästa av två världar. Men om du tror att du är redo för en riktig elbilsupplevelse, eller om du redan äger flera bilar, kan du köpa en elbil för att få hela paketet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts