Är Peugeot 307 en bra bil?

Peugeot 307

Peugeot 307 kom på marknaden 2001 när den ersatte den utgående Peugeot 306. Den kom med en hel del uppgraderingar och har varit en ganska populär bil sedan dess. 307 efterträddes också av 308 med kom ut 2009 och drev Peugeot ”300”-serien av bilar in på 2010-talet. Så, är Peugeot 307 en bra bil?

Peugeot 307 är verkligen en riktigt bra bil eftersom den är prisvärd att köpa, prisvärd att äga och prisvärd att reparera om något går fel. Motorerna som erbjuds är relativt bra när det gäller effektivitet och effekt medan den övergripande körupplevelsen inte är något att skryta hem om. Hur som helst är detta mer eller mindre standard för alla bilar från det här segmentet, med undantag för de heta hatchbackversionerna.

Den yttre designen på 307 har åldrats relativt väl vilket innebär att den inte ser så gammal ut som den är. Även om den kanske inte ser daterad ut kan man hävda att den inte ser så attraktiv ut. Interiören är enkel, men ergonomin är riktigt bra och bilen är verkligen lätt att förstå.

Tillförlitligheten är för det mesta okej, men många av dessa har misshandlats genom åren av ägare som inte ägnar alltför mycket uppmärksamhet åt underhåll och livslängd. Slutligen måste vi också prata om värde och praktiska egenskaper. Värdemässigt är 307 utmärkt eftersom den erbjuder mycket bil för inte så mycket pengar. Praktiken är okej för klassen, men inte överdrivet rymlig för långa förare.

  Är Peugeot 1007 en bra bil?

Peugeot 307 – Drivlinan

Motorpaletten med Peugeot 307 är verkligen omfattande. Bensinmotorerna mäter från 1,6 till 2,0 liter i cylindervolym medan antalet cylindrar är begränsat till 4 cylindrar. 1,6L-motorn finns i två varianter, den ena ger 110 hk medan den andra ger 136 hk. 2.0L-motorn ger 140 hk och alla dessa är utrustade med ett FWD-system.

De dieslar som erbjuds mäter också antingen 1,6L eller 2,0L i cylindervolym och alla är 4-cylindriga. Instegsversionen 1.6L har 90 hk medan toppversionerna 1.6L har 110 hk. Dessa är också begränsade till FWD. När det gäller växellådan är en 5-växlad manuell växellåda standard medan en 4-växlad automatisk växellåda finns som tillval.

När det gäller effektivitet kan du förvänta dig att få mellan 27 och 32 MPG från bensinmotorerna medan dieselmotorerna ger mellan 42 och 50 MPG. På det hela taget är drivlinspaletten med 307 adekvat, men 307 skulle vara mycket bättre totalt sett om Peugeot erbjöd den i en mer prestandainriktad trimnivå med en kraftfullare motor.

Peugeot 307 – Design och körning

Peugeot 307 var aldrig särskilt vördad för sin exteriördesign, vilket är helt logiskt eftersom 2000-talets Peugeot-modeller oftast ser intetsägande och alltför vanliga ut, med undantag för några anmärkningsvärda kupéer. Inredningen är inte heller något speciellt, men den har bra ergonomi och ett hyfsat stort sittutrymme.

Körupplevelsen är också ganska ordinär och i linje med vad man kan förvänta sig av en hatchback. 307:an kör ganska monotont, men det kan man argumentera för att det är designat. Det är en hyfsat bekväm och njutbar bil även om den saknar ljuddämpning och inte kommer med världens bekvämaste säten.

  Är Peugeot 308 en bra bil?

Peugeot 307 – tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet är 307 okej, men den lider av en rad olika problem. Motoravdelningen är känd för att ha problem med remskrikningar och problem med dieselfilter. Elektriska problem är också vanliga och angriper oftast bilens elektriska fönster och elektriska låsdörrmanöverdon. Rattstängerna är bräckliga medan drivaxeln är benägen att brista.

Dessutom måste vi också nämna potentiella problem med överdrivet slitage i interiören och upphängningsbussningar. Sammantaget kan 307:an hålla länge om den underhålls på rätt sätt, men verkligheten är att många av dessa ständigt ignoreras i underhållsavdelningen.

Peugeot 307 – värde och praktiska egenskaper

Värdena på dessa har sjunkit avsevärt under de senaste åren vilket nu gör dem till fyndmaterial. Detta innebär dock också att många av dessa försummas av sina ägare vilket gör att du får billiga problematiska bilar med hög körsträcka eller bilar med färre körsträckor, men med en mycket högre prislapp.

Praktiken är okej. Bakluckan skulle kunna vara lite större medan den övergripande sikten, tillgängligheten och bagageutrymmet är hyfsat.

FAQ-avsnittet

Varför slutade Peugeot att tillverka 307?

Peugeot slutade aldrig att tillverka 307 eftersom 308 i princip är en modernare version av 307. Peugeot är inte överdrivet upptagen med att behålla samma modellnamn för på varandra följande modeller, vilket vanligtvis är fallet med alla Peugeot-bilar.

Detta innebär att 307 kan ses som ”300”-serien av Peugeots kompakta hatchbacks, som alla är likartade i storlek, praktiska egenskaper och motorval.

  Allt om 2023 Peugeot e-Partner

Är Peugeot 307 snabb?

Egentligen inte, åtminstone inte ur en prestanda bilsynpunkt. Vi måste dock nämna att den 140 hk starka 2-liters 16v-rätstående fyrcylindriga bensinmotorn accelererar till 60 miles per timme på under 9 sekunder, vilket verkligen är snabbt enligt Peugeot-standard. Maxhastigheten är beräknad till 127mph vilket inte heller är särskilt dåligt.

Detta är förmodligen ett av de största problemen med 307, bristen på spänning. De flesta biltillverkare nuförtiden som erbjuder hatchbacks av liknande storlek erbjuder också prestandavarianter. Ett bra exempel på dessa är Megane/Clio RS, Golf R/GTI eller Honda Civic Type R.

Är Peugeot 307 en bra första bil?

Peugeot 307 är en bra bil för någon som bara börjar eftersom den är kompakt, lätt att förstå, billig att köra och billig att köpa. Den erbjuder tillräckligt med utrymme för flera personer och är relativt effektiv. Visserligen kan den vara lite tråkig för vissa, men den har alla ingredienser för någon som bara börjar lära sig köra bil.

Om du skadar den behöver du inte betala så mycket pengar för att reparera den. Den är också billig att försäkra samtidigt som reservdelar är lätta att hitta och prisvärda.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts