Hur fungerar en BMW plug-in hybrid?

Hur fungerar en BMW plug-in hybrid?

En BMW PHEV eller Plug-in-hybrid är ett fordon som är utrustat med en kombination av en vanlig förbränningsmotor och en elmotor som drivs av litiumjonbatterier. De två systemen arbetar tillsammans för att optimera din vägupplevelse och öka bränsleeffektiviteten och mpg.

Allt du behöver veta om BMW:s laddhybrider

Oavsett modell, typ eller segment är målet med BMW-fordon att ge sina ägare högsta möjliga nivå av ren körglädje.

Från och med 2021 finns det åtta BMW plug-in hybrider som kan passa alla smaker och behov. BMW levererar ett brett utbud av PHEV (Plug-in hybridfordon), som börjar med BMW 3-serien och går hela vägen till 5-serien och 7-serien.

Bilens elektricitet lagras i ett batteri för senare användning. Detta batteri kan laddas genom den sträcka som körs under körning och genom att stanna vid en laddningsstation eller hemma med särskild utrustning.
BMW har också möjlighet till en plug-in hybridversion av SUV:er som X3, X5 eller X7. Alla modeller är likartade när det gäller funktionaliteten och dualiteten hos deras motorer och batterier.

BMW PHEV Electric räckvidd

Alla BMW:s plug-in hybrider är utrustade med en separat elmotor och en vanlig förbränningsmotor. Förbränningsmotorn har vanligtvis en bensin- eller dieseltank som är större än 50 liter.

Elmotorn gör det möjligt att köra en sträcka på mellan 25 och 50 mil enbart på el. Även om detta kanske inte är särskilt imponerande, behöver du inget bränsle för att driva bilen om du håller en hastighet på 30 miles i timmen eller lägre.

  Vilka Mercedes-modeller är hybrider?

Dessa låga hastigheter är vanligtvis är den del där du slösar mest bränsle. Detta bidrar till att göra en elektrisk BMW-hybrid mycket bränsleeffektiv.

Helt elektriska BMW-fordon som i3 har en räckvidd på 188 mil, och BMW har också tillkännagivit BMW iX som är utformad för att ha en elektrisk räckvidd på 370 mil. Men för tillfället måste vi hålla oss till de modeller som finns, som BMW 330e eller 530e.

BMW Plug-in hybrid elektriska batterier

Batterierna i BMW:s elhybridfordon är inte utbytbara. Det betyder att om du får ett mindre batteri kan du inte senare uppgradera till ett större. Garantin för alla BMW-batterier är upp till 100 000 mil eller en period på åtta år. (Vilket som helst som löper ut eller förbrukas först).

Hur lång tid tar det att ladda en BMW-hybrid?

Batteriet tar vanligtvis 3 till 5 timmar att ladda fullt ut om du använder en BP Pulse väggbox. Du kan också ladda det på mindre än 40 minuter vid en 50 kW snabbladdningsstation (DC). Du kan hitta en sådan på olika bensinstationer och andra platser.

Typiskt sett ändrar kablarna och tekniken som används för att ladda bilen kraftigt den tid du behöver vänta. Till exempel tar AC (växelström) mycket längre tid att ladda än DC (likström), som är ganska mycket snabbare.

BMW:s laddhybrider laddar också sina batterier under körning. Den här processen kallas för elektrisk återhämtning. Det effektivaste sättet att ladda bilen är naturligtvis fortfarande hemma eller vid en laddningsstation. Med läget Battery Control kan du dock programmera om din motor så att den fungerar som en generator.

  Kan ett hybridbatteri repareras?

Fördelar med att ha en BMW plug-in hybrid

Smart krafttilldelning

Alla BMW plug-in hybrider är utrustade med ett Anticipatory hybridläge som förutser körförhållanden, trafik och vägval. Baserat på beräkningar väljer den den mest optimala kraftkällan (el, bränsle eller kombinerad).
Naturligtvis kan du också få full manuell kontroll med en eDrive-knapp, som finns på bilens mittkonsol.

BMW:s plug-in hybrider kan spara dig pengar

Om du kör mycket i stadstrafik kommer BMW:s hybridfordon så småningom att leda till att du kan sänka dina bränslekostnader. Hybridfordon är visserligen mycket dyrare än en vanlig BMW i samma klass, men de ökar också kraftigt antalet milstolpar. Vissa stater och länder tar till och med ut mindre ägarskatter för användning av gröna hybrid- eller elfordon.

Låga utsläpp

Elbilar och plug-in hybridfordon har de lägsta möjliga utsläppsnivåerna.

Större räckvidd

Dualiteten av en förbränningsmotor med bensintank och en elmotor med batterier innebär att din bil kan köra en större sträcka utan att laddas eller tankas än vad den normalt skulle göra om den enbart körde på bränsle.

Vanliga frågor

Finns BMW-bilar med plug-in-hybridversioner tillgängliga med M-sportutrustningar?

BMW erbjuder M sporttrims för alla plug-in hybridbilar. M sports trim är ett uppgraderingspaket från BMW som är uppkallat efter företagets motorsportavdelning. Detta ska inte förväxlas med en helt annan bilserie – BMW M-serien, som omfattar M3, M5 och M8.

Finns det räckviddsförlängare för BMW:s plug-in hybrider?

Räckviddsförlängare är anordningar som är en bensindriven generator som producerar elektricitet. Hittills tillåter BMW endast att du köper en räckviddsförlängare för i3-modellen i dagsläget. Den används när laddningen i din bil håller på att ta slut och gör det möjligt för dig att ta dig till närmaste laddningsstation.

  Bästa BMW att modifiera

Presterar BMW:s laddhybrider olika bra under olika förhållanden?

Den viktigaste externa faktorn för att litiumjonbatteriet ska fungera korrekt är temperaturen. Om det är för kallt tenderar det att leverera begränsad prestanda, ungefär som ett mobiltelefonbatteri. Detta skulle innebära att du i kallare temperaturer kanske inte kan nå lika långt som du normalt skulle kunna nå på enbart elektricitet.

Vad mer kan påverka räckvidden för din plug-in hybrid BMW?

Det finns många faktorer som kan påverka elräckvidden hos din hybrid-BMW. Förutom utomhustemperaturen kan även din körstil påverka bilens räckvidd. Andra faktorer som också kan påverka räckvidden för din plug-in hybrid BMW är vägens topografi, bilens totala belastning och om du laddar något i bilen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts