Vilken är den fulaste bilen?

Det sägs att skönhet ligger i betraktarens öga, men vissa bilar har ett utseende som bara en mamma kan älska. Estetik är extremt subjektivt, men det finns några bilar där ute som anses vara gräsligt snygga av i stort sett alla med en bra uppsättning ögon.

Bilar som Fiat Multipla och Pontiac Aztec är berömda av just dessa skäl, och det är ganska svårt att inte tycka att dessa två är objektivt sett förskräckliga. Titeln ”världens fulaste bil” är omtvistad av dessa två missgynnade pråmar, de är verkligen byggda på olika sätt.

Bilar som Toyota Mirai, Mitsuoka Nouera, Nissan Juke, Subaru Tribeca, Chrysler PT Cruiser och Nissan Juke är minst sagt tvivelaktiga. Men vissa bilar för flera miljoner dollar som tillverkas av designfokuserade märken som Lamborgini Veneno och McLaren Senna är också omstridda.

I slutändan är skönhet verkligen subjektiv, så det är svårt att säga om en är rätt eller fel. Men de ovan nämnda bilarna toppar oftast de flesta listor över fulaste bilar på nätet av en god anledning.

Pontiac Aztec

Pontiac Aztec är en ganska vanlig syn i USA, och den verkar vara en amerikansk version av Fiat Multipla, och den är förmodligen den fulaste vanligaste bilen i USA. Det är ganska intressant hur denna design någonsin blev godkänd.

Aztec släpptes år 2000, och den blev känd av en excentrisk huvudperson i en av de mest kända TV-serierna i modern tid. Men man kan lugnt säga att det förlängda strålkastarljuset inte bidrog till att Aztec någonsin blev något annat än rent ut sagt ful.

  Vilka bilbarnstolar är bekväma?

Fiat Multipla

Fiat Multipla är en ganska populär bil, men inte av rätt skäl. Multipla är en bra familjebil med en rymlig kupé som kan ta emot upp till 6 passagerare. Multipla är utrustad med massor av fack och mugghållare och taket är otroligt högt, men att bilda familj med Multipla är en prestation i sig själv.
Multipla släpptes 1998, och många onlinesajter och biltidningar var mycket besvikna över att 2004 års omdesign av Multipla inte längre liknade en ”psykotisk tecknad anka”. Multipla sålde bäst i Italien, vilket är ganska konstigt med tanke på att Italien gav oss Alfa Romeo, Ferrari, Maserati och Lamborghini.

Toyota Mirai

Toyota Mirai är en riktigt intressant bil eftersom den drivs av vätgas och är en av de mycket få populära vätgasbilarna som finns. Men med en så kontroversiell design verkar det som om intresset för vätgasbilar bara har minskat i och med lanseringen av Mirai.

Mirai är konstigt proportionerad, fönsterlinjerna är otroligt höga och karossens veck är så uttalade att det verkar som om formgivarna bara inte kunde bestämma sig för när de skulle sluta styla den. Det är ingen hemlighet att många moderna Toyota-bilar är lite överstylade, men 2014 års Mirai tar verkligen det till nästa nivå.

Chrysler PT Cruiser

Chrysler PT Cruiser var alltid en bil för endast en handfull köpare. Hela ”billig bil som ser lyxig ut” Chryslers designspråk från 2000-talet har gett upphov till ett hyfsat antal ganska fula bilar.

Chrysler 300C var en billig Bentley-kopia och köptes av människor som ville lura alla att de äger en lyxbil. PT Cruiser tog inspiration från bilar från det förflutna men kombinerade den med det tråkigaste designspråket från 2000-talet någonsin.

  Vilken begagnad SUV bör jag undvika?

Lamborghini Veneno

Lamborghini Veneno är otrolig. Denna bil är begränsad till endast en handfull roadster- och coupéformer, och utgångspriset var norr om 4 miljoner dollar. Man skulle kunna tro att till ett sådant pris är skönhet lätt att få tag på, men det är inte nödvändigtvis sanningen.

Denna V12-drivna fullblods superbil är antingen älskad eller hatad, men i stort sett alla har en åsikt om den. Och det var förmodligen vad Lamborghini ville ha, en slående bil som säkert kommer att väcka samtal var den än går. Och de har verkligen lyckats.

McLaren SENNA

Bara för att få detta ur vägen, McLaren Senna är en av de mest kapabla bilarna som någonsin har producerats. Designspråket i McLaren Senna var i hög grad beroende av aerodynamik, och man kan lugnt säga att Senna handlar mer om funktion än form.

Och även om slutresultatet är en otroligt kapabel bil var designen lite meh. Senna är helt enkelt lite för krånglig och inkonsekvent, och den stora bakre vingen hjälper sannerligen inte heller till. Detta är särskilt tydligt om man tänker på föregångaren till McLaren Senna, den fantastiska McLaren P1.

FAQ-avsnittet

Vilken är den vackraste bilen som någonsin tillverkats?

Skönhet är subjektivt, men knappast någon kommer att argumentera mot Mercedes 300SL, Ferrari 250 GT CS, Aston Martin DB5 och Jaguar E-Type när det gäller skönhetstävlingar för bilar. Att välja den vackraste bilen är mycket knepigare än att välja en ful bil.

  Bästa sportbilen för långa personer

Bilar som Bugatti Type 57 Atlantic, Alfa 8C 2900, Jaguar XK 120 och Lamborghini Countach är också med i kampen om den snyggaste bilen någonsin. Men det finns så många vackra bilar att det är omöjligt att välja en enda.

Är äldre bilar snyggare än moderna bilar?

Det är ganska svårt att svara på den frågan. Men det är säkert att säga att äldre bilar inte var lika komplicerade eller stora och att säkerhetsnormerna inte var lika intensiva som de är nu. Många moderna bilar är offer för regleringar, och det är förmodligen därför som många människor tror att vi redan har passerat designtoppen för bilar.

Och folk tenderar att uppskatta äldre bilar mer eftersom de påminner oss om hur saker och ting en gång var, en smula enklare och mindre överfyllda av teknik. Äldre bilar har sina egna historier, och det är inte troligt att detta kommer att hända igen.

Är dagens bildesign lite för överdriven?

Modern bildesign är definitivt lite för överstylad för tillfället. Bilarna börjar se alltmer lika ut, och designidentiteten hos många tillverkare förändras ständigt. Många biltillverkare erbjuder samma designelement i hela sortimentet, och det minskar på sätt och vis specialiteten hos vissa modeller.

Om man kombinerar detta med allt strängare restriktioner och EV-teknik kan bilarnas utformning till och med bli starkt beroende av funktioner som räckvidd, aerodynamik och effektivitet. Detta bekräftar bara ytterligare det faktum att den bästa bildesignen är borta sedan länge.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts