Vilka små bilar har parkeringshjälp?

Parkassistans är en term som vanligtvis hänvisar till en viss typ av förarassistanssystem. Dessa system är utvecklade för personer som saknar tillräckligt självförtroende och/eller erfarenhet när det gäller parkering, särskilt parallellparkering.

Under många år var dessa system endast förbehållna lyxbilar, men under det senaste decenniet har dessa system sipprat ner till mer prisvärda småbilar, inklusive hatchbacks, små sedans och små SUV:er.

Vissa hatchbacks som Ford Fiesta, Ford Focus, VW Polo, Audi A3, VW Golf, Nissan Leaf är alla utrustade med dessa funktioner, och om du har problem med att parkera ett så litet fordon bör du definitivt kryssa för de lämpliga rutorna när du väljer tillvalsutrustning.

Om du är mer av en typ av kompaktsedan-kille skulle du bli positivt överraskad av att nästan alla konkurrerande kompaktsedaner erbjuder parkeringshjälp. De mest populära kompakta sedans som har parkeringsassistans är Tesla Model 3, Audi A4, BMW 3-serien, Mercedes Benz C-klass, Toyota Prius, Jaguar XE och många andra.

Om du vill ha en mindre SUV som har parkeringshjälp är VW T-Cross, Jeep Compass, Peugeot 2008, Ford Puma eller Toyota RAV de billigare alternativen, och Audi Q5/Q3, BMW X1/X3, Mercedes GLA/GLC, Volvo XC40 eller Range Rover Velar är de mest populära lyxalternativen.

Bästa små hatchbacks med parkeringshjälp

Små hatchbacks är inte vad de brukade vara. Numera kan du välja ut en hatchback med nästan samma uppsättning alternativ som bara fanns tillgängliga för flaggskeppsmodeller för några år sedan. Om du främst kör runt i stan och inte behöver särskilt mycket extra utrymme för last eller bakre passagerare är en hatchback troligen det bästa alternativet.

Och det finns inte många alternativ där ute som presenterar ett så bra värde som Ford Fiesta. Fiesta kan utrustas med parkeringshjälpsfunktioner och i kombination med parkeringssensorer och bra sikt är det lätt att parkera Fiesta. Samma sak gäller för Focus även om Focus är lite större och lite dyrare.

  Vilken är den mest pålitliga 10-åriga bilen?

Men om du värdesätter europeiska märken och inte vill betala en förmögenhet har VW täckt dig med den helt nya VW Polo eller VW Golf. Dessa två är prisvärda mästare när det gäller europeiska bilar och tack vare en nyligen genomförd total översyn kan båda dessa bilar fås med avancerade parkeringsassistansfunktioner.

Om du vill spendera minst pengar och ändå njuta av sofistikerad parkeringsassistansteknik bör du välja Nissan Leaf eftersom Leaf erbjuder Nissans toppmoderna ProPilot Park som praktiskt taget parkerar bilen helt och hållet. Lyxalternativet i det här segmentet är den helt nya Audi A3 eftersom A3 erbjuder all nödvändig teknik du behöver.

Små sedans med parkeringshjälp

I takt med att tiden går blir bilarna lite större utvändigt för varje nyare generation, och mycket större invändigt tack vare avancerad utrymmeshantering. Detta innebär att du med den nya BMW 3-serien får ett jämförbart utrymme som en BMW 5-serie från 10 år sedan, så det är vettigt att överväga en mindre sedan som ditt nästa köp.

Tesla Model 3 är förmodligen den mest rymdmässiga av alla, och är en fantastisk bil. Tack vare Smart Summon-funktionen kan Model 3 inte bara parkera sig själv, utan den kan också närma sig och lämna parkeringsplatsen autonomt och är den bästa självparkerande EV-bilen på hela marknaden för kompakta sedaner.

Den förmodligen bästa lilla sedanen med förbränningsmotor är den helt nya Mercedes Benz C-klass eftersom den nya C-klassen praktiskt taget verkar vara en krympt version av den mäktiga Mercedes S-klass. C-Klassen är utrustad med tekniken Active Parking Assist som erbjuder avancerade möjligheter till självparkering med en enda knapptryckning.

  Ska jag ladda min elbil varje kväll?

Om du vill ha ett prisvärt alternativ kan du välja Toyota Prius eftersom denna oerhört kapabla och sofistikerade maskin också är utrustad med aktiva parkeringshjälpsprogram. Det finns ingen korrelation mellan dålig körning och att äga en Prius, så det kanske inte finns någon anledning att välja sådan assistans eftersom endast racerförare kör Prius.

Bästa små SUV:er med parkeringshjälp

Vi lever i en tid då SUV:er dominerar nybilsförsäljningens kalkylblad, och de allra flesta bilmärkena där ute pumpar enorma summor pengar på att utveckla och tillverka nästa generations SUV. Men det finns massor av fantastiska alternativ just nu eftersom det finns massor av sofistikerade och mycket välutrustade små SUV:er till salu idag.
Och priset för bästa valuta för pengarna går till VW T-Cross eftersom denna subkompakta SUV/Crossover erbjuder modern teknik, en upphöjd körställning och en något premiummärke för ett relativt överkomligt pris. Dessutom har T-Cross massor av säkerhetsutrustningar som standard och har fått en uppfräschning först nyligen.

Ett av de mest värdeorienterade märkena på planeten – Toyota – erbjuder RAV4 som en perfekt kompakt SUV, och försäljningen av RAV4 bekräftar verkligen att RAV4 är något av en kung i just det här segmentet, och den erbjuder dessutom parkeringshjälpssystem fram och bak.

När det gäller lyxalternativet verkar BMW X1 vara ett stort värde med tanke på vad du får. X1 ser större ut, känns större och körs större än de flesta av sina konkurrenter och den kan också fås med avancerad parkeringshjälp.

  Vilken är den bästa första bilen att köpa?

FAQ-avdelning

Är parkeringsassistansen värd det?

Det beror på dina nivåer av expertis och självförtroende. Om du verkligen är dålig på att parkera, ja då är det värt det. Om du har hyfsade parkeringsfärdigheter och inte har något emot att parkera parallellt då och då, ja, då är det värt det eftersom det kan spara dig mycket tid och ansträngning.

Hur tillförlitliga är parkeringshjälpssystem?

Parkeringsassistanssystem är ganska tillförlitliga eftersom de kan minska risken för att hjulen kränger med upp till 81 % (AAA UK) och de minskar också den tid det tar att parkera en bil korrekt. Dessutom kan dessa system göra hela processen mycket effektivare.

Men de är inte perfekta och förvänta dig inte att detta system ska ta över helt och hållet eftersom det ibland kan misstolka ett hinder och motverka sitt syfte.

Har bilar parkeringshjälp som standard?

De flesta bilar nuförtiden har inte parkeringsassistans som standard, särskilt inte de lägre modellerna från tillverkare i bottenskiktet. Se till att kontrollera listan över standardutrustning innan du köper bilen i fråga eftersom de flesta av dessa, särskilt de mer avancerade systemen, inte ingår som standard.
Vissa högre märken och modeller har avancerad parkeringshjälp som standard, men de är en klar minoritet. Om du vill lägga till parkeringsassistans får du räkna med en räkning på 500-4 000 dollar beroende på olika paket som levereras med parkeringsassistans.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts