Vilken är den bästa första bilen att köpa?

En första bil måste vara prisvärd, billig att köra, billig att försäkra och lätt att hantera. För en bilentusiast ska en första bil också vara spännande, en bil som skapar ett känslomässigt förhållande mellan människan och maskinen.

Men du bör också vara förnuftig eftersom vissa bilar är mer vettiga än andra som första bil. En kompakt hatchback eller en SUV verkar vara den perfekta utgångspunkten för en ung förare eftersom båda dessa erbjuder alla de tekniska funktioner som alla vill ha, men de är inte lika dyra som sina större motsvarigheter.

En första bil bör också vara pålitlig, säker och välutrustad eftersom de flesta yngre förare är uppdaterade med den mest moderna tekniken. Dessutom bör en första bil också vara ganska lätt att köra. Bilar som VW Polo, Ford Fiesta, Subaru Impreza eller en VW Golf är bra första bilalternativ.

Om du vill ha en mer intressant första bil är en Jeep Wrangler, Ford Mustang, Mazda MX-5, Fiat 500 Abarth, Hyundai Veloster eller Subaru BRZ/Toyota 86 bra alternativ. Välj den bil du vill ha, men ta också hänsyn till alla ovannämnda egenskaper.

VW Polo

VW Polo är en Volkswagens instegsbil, men det betyder inte att Polo känns billig eller underutvecklad. Tvärtom, skillnaderna mellan Golf och Polo är mest det faktum att Polo är en mindre bil.

Både Polo och Golf använder liknande motorer, teknikfunktioner samt interiör- och exteriörutrustning. Du kan också få en Polo GTI som erbjuder allt du kan förvänta dig av en Golf GTI. Polos storlek är dock ett tveeggat svärd, så om du kräver en större bil kan Polo vara lite för liten.

  Vilken är den snabbaste familjebilen?

Ford Fiesta

Om du inte riktigt gillar VW:s och är amerikan bör du överväga den piggare Ford Fiesta. Både VW Polo och Ford Fiesta är positionerade som instegsbilar från sina respektabla tillverkare, men precis som Polo är Fiesta inte på något sätt begränsad som instegsbil.

Fiesta är utan tvekan en snyggare bil jämfört med Polo GTI, och den eldiga Fiesta ST-versionen är den bästa förarbilen mellan de två. Fiesta är också ganska billig att försäkra, men om du vill ha alla funktioner kostar de lite extra.

VW Golf

Om du gillar VW Polo, men vill ha en större bil är en VW Golf ett bra alternativ. Oavsett hur du ser på det är en VW Golf alltid ett bra alternativ eftersom den erbjuder gott om utrymme, bra säkerhet och teknik, och den är otroligt lätt att köra och leva med.

Vissa kanske anser att VW Golf är den moderna tidens standardbil, och det är lätt att förstå varför. Den nyaste Mk8 Golf är en teknikspäckad hatchback, men en välutrustad Mk7 Golf är ett utmärkt alternativ just nu eftersom priserna är lika generösa som någonsin.

Jeep Wrangler

Om du är en äventyrlig typ och älskar SUV:er kommer du naturligtvis att gilla Jeep Wrangler. Även om Wrangler inte precis är lyxens första bokstav kan ingen förneka att Wrangler är allt annat än tråkig.

En Jeep Wrangler kan ta dig till platser som en Golf aldrig kan göra. Om du älskar vildmarken och friluftslivet är en Jeep Wrangler det självklara valet. Modifierad eller inte, en Wrangler är en extremt kapabel maskin. Dessutom finns det bara ett fåtal bilar där ute som ser så ikoniska ut som Wrangler gör.

  Vad är det svåraste att laga på en bil?

Ford Mustang

En Ford Mustang är för många människor där ute en perfekt eller en drömbil för första gången. Mustang kostar visserligen mer än alla de redan nämnda bilarna, men om du väljer en 6-cylindrig Eco-Boost-motor är priserna inte så överdrivna som du kanske tror.

En Ford Mustang är en ikonisk bil, men om du sträcker dig till den 5,0 l V8-motorn står du inför en upplevelse för livet. Men det är värt att nämna att en Mustang med över 400 hästkrafter och en ung förare är ett utmärkt recept för höga försäkringspremier. Så det är bättre att du väljer EcoBoost V6 och senare satsar på V8.

Mazda MX-5

När det gäller ikoniska bilar borde MX-5 vara högst upp på listan över de mest ikoniska bilarna. MX-5 är en otroligt lättrörlig och smidig liten fickraket som dessutom erbjuder hyfsade utrustnings- och säkerhetsnivåer till ett attraktivt pris.

Om man kombinerar detta med en möjlighet till toppkörning verkar MX-5 vara en perfekt första bil. Men om du är lång och älskar att ta med dig dina vänner är MX-5 ett säkert no-go eftersom den erbjuder väldigt lite utrymme för max två personer.

FAQ-avsnitt

Hur mycket pengar ska jag lägga på en första bil?

När du köper din första bil är kostnaderna för bilköpet bara början. Du måste betala massor av registrerings- och försäkringsavgifter, särskilda skatteavgifter, löpande kostnader som bränsle, parkering, underhåll, däck, biljetter och så vidare.

  Vad är dåligt med elbilar?

Försök att vara lite försiktig när du köper den första bilen eftersom det gör det mycket lättare att hoppa över till en bättre bil längre fram. Du måste först samla lite erfarenhet med en mindre värdefull bil, och senare, om du vill och har medel för det, gå över till en dyrare vagn.

Hur fungerar försäkringar för yngre förare?

Yngre förare anses vara mycket mer riskfyllda jämfört med mer erfarna förare. Statistiskt sett innebär detta att försäkringspremierna för yngre förare är mycket högre jämfört med en mer erfaren förare. På grund av detta bör du köra så säkert som möjligt under de första åren som bilägare.

Försäkringsbolagen kommer att bestämma dina premier beroende på dig och resten av din åldersgrupp. Så om du vill sänka dina premier avsevärt, agera inte som många yngre förare gör, så kommer försäkringsbolagen att märka det efter några år.

Är en EV ett bra första bilalternativ?

Om du vill hoppa över förbränningsmotorn helt och hållet bör du vara väl medveten om alla de kompromisser du kommer att göra. Elbilar är lite av en handfull jämfört med bilar med förbränningsmotor eftersom det tar alldeles för lång tid att ladda dem, och räckvidden du får ut av dem är också begränsad.

Om du vill ha en elbil är det bara att köpa en hybridbil. En hybrid är ett perfekt mellanting mellan en el- och en förbränningsmotor eftersom en hybrid vanligtvis erbjuder båda. Om du älskar att köra på el, köp då en EV.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts