Är parkeringshjälp värt det?

Parkeringsassistans är ett system som ofta ingår i många olika avancerade förarassistanssystem som syftar till att göra parkeringen enklare och smidigare. Nödvändigheten av dessa system beror i hög grad på föraren i fråga och själva bilen.

Om du är en relativt oerfaren förare eller om du helt enkelt inte har tillräckligt med självförtroende när det gäller komplexa parkeringsmanövrar som parallellparkering kan dessa system vara till stor nytta för dig. Kanske bor du i trånga städer och vill bara ha ett extra skyddslager.

Det kan bero på att din bil är extremt stor eller begränsas av bristande sikt eller att du inte är tillräckligt självsäker, dessa system kan vara till nytta för dig om du använder dem på rätt sätt. Med detta sagt använder den stora majoriteten av de kunder som har dessa system monterade på sina bilar dem inte så ofta.

Så det är verkligen upp till dig att avgöra om dessa system är något värt att överväga, men du bör vara medveten om att det alltid är du som bär ansvaret, oavsett hur en eventuell olycka kan inträffa. Om du väljer dessa system, se till att du alltid håller ett vaksamt öga när du parkerar.

Hur fungerar parkeringshjälp?

Dessa system består vanligtvis av radar, parkeringssensorer och en uppsättning kameror. Det finns olika nivåer av dessa system, från de enklare som bara hjälper dig med styrinflytande till de mest avancerade som klarar av att parkera bilen helt utan att föraren behöver göra något alls.

När du aktiverar parkeringsassistenten börjar bilen aktivt leta efter närliggande parkeringsplatser. Systemet skannar av det tillgängliga utrymmet och uppmanar dig att parkera om systemet anser att platsen är lämplig. När du har hittat platsen ställer du upp bilen på lämpligt sätt och aktiverar systemet.

  Vilka små bilar har parkeringshjälp?

I det här läget får du antingen i uppgift att växla från fram till bakåt eller att helt enkelt bara hålla en knapp intryckt. Var noga med att följa alla instruktioner som det är tänkt och var alltid medveten om din omgivning. Du bör särskilt vara uppmärksam på all trafik i rörelse och fotgängare i närheten.

Bilen kommer att tala om för dig när du ska göra något, och innan du accepterar det ska du se till att det verkligen är säkert att göra det. Denna process tar vanligtvis lite kortare tid än vad den annars skulle ta utan att dessa system är aktiverade. När du har parkerat bilen kommer systemet att kopplas ur och du kan lämna bilen.

Park Assist tillförlitlighet

När det gäller tillförlitlighet är dessa system verkligen användbara, och detta har bevisats av en omfattande studie som utförts av AAA UK. Denna studie kom fram till att parkeringsassistans sänker risken för hjulkurvor med upp till 81 %, vilket verkligen är imponerande.

I studien konstaterades också att den tid det tar att parkera en bil med hjälp av dessa system minskar med upp till 11 % och att effektiviteten och antalet manövrar också förbättras avsevärt av dessa system.

Men dessa system är inte perfekta, och även om de minskar risken för att hjulen kränger med en avsevärd marginal, ökar de risken för att hjulen kränger när man kommer ut från en parkeringsplats, eftersom dessa system ibland tenderar att parkera alldeles för nära trottoarkanten.

  Har min bil en tandrem eller kedja?

Oavsett hur tillförlitliga dessa system kan vara kan de aldrig vara perfekta. Därför är det absolut nödvändigt att du alltid håller ett kännande öga på processen och ser till att alla säkerhetsnormer uppfylls. För om något händer är det juridiskt sett ditt fel och inte systemets fel.

Bilen och systemet i fråga

Om vi tar föraren ur ekvationen är bilen i sig det enda objektiva perspektivet på behovet av parkeringsassistans. Vissa bilar som Nissan Micra till exempel är små, otroligt lätta att se ut ur och vändradien är också mer än lämplig.

Andra som en 7-sitsig SUV, en sportbil eller en Mercedes Benz S-klass med lång hjulbas är betydligt större och därmed mycket svårare att se ut ur. Vissa sportbilar är utformade med särskilda lameller på bakre vindrutan som helt hindrar sikten bakåt.

Dessa system är mycket mer meningsfulla på sådana fordon eftersom de kompenserar för bristen på allmänna ingredienser som är nödvändiga för att underlätta parkering och särskilt med tanke på värdet på vissa av dessa bilar. Om du inte är en erfaren chaufför känns en S-klass med lång hjulbas som ett hangarfartyg på vägen.
Men själva systemet är också en stor del av ekvationen eftersom det finns olika nivåer av sofistikering. Den nyligen lanserade Mercedes S-klass kan autonomt närma sig en parkeringsplats, köra ut ur den och komma fram till en anvisad avlämningsplats medan mer grundläggande system bara kan styra när du anser det tillräckligt säkert.

FAQ-avsnitt

Finns parkeringshjälpssystem som standard?

Oftast är dessa system en del av dyra förarassistanssystems tillvalslistor. Även om vissa tillverkare kanske till och med erbjuder de grundläggande nivåerna som standard, används dessa nivåer inte så ofta.

  Ska jag rostskydda min nya bil?

Om du vill ha en toppmodern parkeringsassistansfunktion får du räkna med en ökning av notan med minst 500 dollar, och ibland kan dessa paket kosta flera tusen dollar.

Hur ofta använder man parkeringshjälp?

Inte så ofta som du kanske tror. Antalet bilar som säljs med dessa system skulle kunna antyda att folk använder dessa system ofta, men så är helt enkelt inte fallet. Anledningen till att många nyare bilar köps med parkeringshjälp är att man måste köpa parkeringshjälp för att få mer användbara funktioner som en 360-kamera.

I de flesta fall parkerar folk bara själva och det finns inget behov av ytterligare parkeringsassistanssystem. Dessutom är parallellparkering inte så vanligt eftersom massor av människor inte bor i staden.

Är parkeringsassistans säkert?

Det borde det vara, men det finns inget sätt att veta säkert. Ibland misstolkar dessa system den verkliga världen vilket kan leda till allvarliga skador och skadeståndsanspråk. Om du vill maximera säkerhetsnivåerna måste du alltid hålla ett vaksamt öga på vad systemet gör och se till att slå på bromsarna om något går snett.

Dessa system porträtteras ofta som system som avlastar den vardagliga pendlingen, men så är inte fallet eftersom dina nivåer av uppmärksamhet bör vara betydligt högre när du använder dessa system. Lita aldrig på att någon typ av assistanssystem ska ersätta dig, och säkerhetsnivåerna kommer att vara betydligt högre.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts