Varför har alla bilar samma färg?

Så mycket som 80 % av bilarna i dag är målade i så kallade akromatiska färger. Achromatiska färger avger vanligtvis olika nyanser av vitt, svart, grått eller silver, vilket innebär att dessa färger inte är så färgstarka.

Detta beror på att de flesta människor tenderar att välja dessa typer av färger eftersom de fungerar gynnsamt för återförsäljningsvärdet. Återförsäljare är också angelägna om att välja liknande färger eftersom de hellre vill lagra dessa nyanser och nyanser än att lagra ovanliga och impopulära nyanser.

Även om statistiken tenderar att antyda att alla bilar är antingen svarta, vita, silverfärgade eller grå är sanningen dock att det finns en hel del fler nyanser och variationer. Vita är inte alls så vita, de blandas vanligtvis med olika andra nyanser för att uppfattas som mer lyxiga eller futuristiska.

Det är samma historia med alla andra färger, särskilt svart. Många biltillverkare erbjuder numera dussintals ”svarta”, men dessa färger tenderar att skifta från ljusare till mörkare beroende på ljuskällan. De sträcker sig ofta från mörkt eller midnattsblått, mörkt tegelrött, mörkt smaragdgrönt och liknande.

Återförsäljningsfärger – säkraste och mest populära färger

Favoritfärg är en subjektiv åsikt, och det är ett faktum. Hur som helst tenderar människor att köpa vissa föremål i sina favoritfärger, men när det gäller bilar, hus och andra ganska dyra föremål tenderar de att välja ett säkrare alternativ för att inte skada återförsäljningsvärdet.

Detta är inte bara förbehållet prisvärda eller ekonomiska bilar, utan gäller för hela bilindustrin i allmänhet. Kanske är det så att några få lyxbilar i extremt begränsade upplagor av hög kvalitet ibland målas i mer vågade och avhållande färger, men dessa är snarare ett undantag i de flesta fall.

  Vilka är de dyraste tyska bilarna?

Enligt några olika källor var så mycket som 26 % av de bilar som såldes 2021 vita. Svarta bilar tar upp 19 % av alla bilar som såldes 2021, och det gör även grå bilar. Silver är den fjärde mest populära färgen eftersom 12 % av alla bilar som säljs 2021 är målade i silverfärger.

Färgfärger – mest populära alternativ

Som tidigare nämnts är kromatiska färger inte så populära, men det finns några anmärkningsvärda undantag. De mest populära kromatiska bilfärgsalternativen är blått då 10 % av alla bilar som säljs 2021 är målade i blått, följt av rött med 9 % av bilarna.

Grön gör sakta men säkert comeback och är nu den tredje mest populära kromatiska bilfärgen då 2-4 % av alla bilar som säljs 2021 är grönmålade. Det är värt att säga att det finns många olika nyanser av dessa färger, men alla är främst blå, röda eller gröna.

Ljusa och slagkraftiga färger förknippas oftast med exotiska superbilar eller udda stadsbilar i kompaktformat eftersom dessa ofta vänder sig till mer djärva och ungdomliga kunder. Lyxbilar är nästan aldrig målade i ljusa och vågade färger.

Minst populära bilfärgstyper och färger

Det finns många olika färger och lackeringstekniker och vissa av dem är mer populära än andra. Det är värt att säga att guld, lila och gult är de minst populära billackalternativen i USA med råge eftersom mindre än 0,1-0-3 % av människorna någonsin väljer dessa.

  Vilka bilbarnstolar är bekväma?

Pärlor, färgskiftande lacktyper är de minst populära lacktyperna följt av glänsande kromfärger. Metallic- och enfärgade färger är de mest populära, och den stora majoriteten av bilar i dag är antingen en av dessa två. Satin/frusna/matta färger blir alltmer populära i prestandabilarvärlden.

Det är ganska uppenbart varför någon inte skulle vilja måla en Honda Civic i guld eller lila eftersom det definitivt kommer att bli svårt att sälja en sådan bil. Förutom djärva och ljusa interiörfärger är det värt att nämna att ljusa interiörfärger också är ganska avskräckande för de flesta människor.

FAQ-avsnittet

Vilken interiörfärg ska jag välja?

Den allmänna tumregeln är att du alltid väljer färger som du föredrar. Att välja ljusare eller mörkare färger har dock sina upp- och nedgångar. Om du väljer det mest populära alternativet, som är svart, kommer din inredning att se nyare ut längre om du inte använder några särskilda rengörings- och underhållslösningar, men den kommer att få hytten att kännas mer klaustrofobisk eftersom den inte avger något ljus.

Hur som helst är det värdefullt att välja det. Om du väljer en ljusare färg som vitt kommer dina säten att bli en mardröm att hålla rena, vilket kommer att skada återförsäljningsvärdet. En ljus färgad interiör släpper dock in mer ljus i kupén, vilket gör att interiören känns mycket ljusare och rymligare.

Finns det några liknande ”återförsäljningsalternativ” för bilar som jag bör välja om jag vill ha maximalt återförsäljningsvärde?

För att få ut maximalt värde av din bil när det är dags att sälja den är det alltid bäst att välja bilar som är åtminstone måttligt välutrustade. Bilar med låg specifikation som saknar vissa viktiga utrustningsdelar brukar värderas ännu snabbare eftersom ingen vill köpa en dyr bil som inte har dubbelzonig luftkonditionering till exempel.

  Bästa hybridbil för vinterkörning

Dessutom är det bättre att välja fälgar av normal storlek och hoppa över att köpa 19-tums +-fälgar om bilen inte har dem som standard. Dessutom bör du välja en säker inredningsfärg som kan lyftas fram med ljusare färger. Viktigast av allt är att alltid kontrollera de ”väsentliga” alternativen.

Vilka invändiga och utvändiga alternativ är viktiga för ett bra återförsäljningsvärde?

Det beror på bilen i fråga, men en sådan filosofi brukar gälla för alla bilar, oavsett värde. Välj därför alltid luftkonditionering med flera zoner, farthållare, backkamera, parkeringssensorer och HUD om det är möjligt. Bilar med automatisk växellåda är också mycket mer populära än manuella bilar, vilket innebär att du kommer att sälja en automatlåda snabbare.

Förutom dessa finns det många olika ”viktiga” alternativ beroende på vilken bil det gäller. Du bör till exempel aldrig köpa en Rolls Royce utan den stary headliner på samma sätt som du inte bör köpa en Porsche 911 utan Sports Chrono pack, en superbil utan hydrauliskt lyftsystem i fronten eller en SUV utan AWD-system.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts