Vanliga problem med Volvo C40

Volvo C40

Volvo C40 Recharge är en helt ny Volvo coupe/crossover SUV baserad på den befintliga XC40-plattformen. Den är mer eller mindre en Volvo XC40 men har blivit helt elektrifierad och omdesignad för att se slankare och mer strömlinjeformad ut. Med mer än 400 hästkrafter är C40 en av de mest kraftfulla Volvo SUV:er som någonsin har kommit ut.

När det gäller tillförlitlighet har vi egentligen inte så många klagomål eftersom C40 mer eller mindre är en helt ny bil. Det finns dock en del elektriska problem, laddningsproblem, Apple CarPlay och problem med säkerhetssystem som vi måste prata om. Hittills verkar det som om dessa problem inte är alltför allvarliga och att de flesta av dem är/kommer att åtgärdas på nolltid.

Vissa säger att C40 Recharge är/kommer att drabbas av i stort sett samma uppsjö av problem som i den vanliga XC40 eftersom dessa delar delar mycket med varandra. Hur som helst verkar C40 Recharge vara en av de häftigaste Volvo SUV:erna som någonsin kommit ut, varför du verkligen bör överväga den om du gillar Volvos syn på lyx och stil.

På det hela taget är C40 en ganska pålitlig bil (fram till nu) och den kommer troligen att bli bättre eftersom de flesta problemen rör sig kring mjukvarusidan.

Volvo C40 – elektriska problem

Volvo C40 har många elektriska funktioner, varav vissa är utformade för att hålla dig säker medan andra är utformade för att hålla dig bekväm. Till exempel levereras den med inbyggd Google-assistent som är ett av de bästa systemen för röstigenkänning i branschen, men några ägare har klagat på att systemet kan misstolka vad du säger och välja ett helt annat alternativ.

  Vilka är de vanligaste problemen med Volvo?

Eftersom C40 har en startknapp utan push to start-knapp har några ägare sagt att bilen inte kopplade in sig när de vände den till körning och ville köra av. Instrumentpanelen lyser och allt verkar vara bra, men hjulen får ingen kraft.

Andra elektriska problem är bland annat problem med BECM (Battery Energy Control Module) som gör att bilen låser bromsarna och stänger av den. Detta är ett problem som är vanligt förekommande i flera EV/hybridvolvobilar.

Volvo C40 – laddningsproblem

När det gäller laddningsprocessen klagade några ägare på att bilen laddar alldeles för långsamt, så pass att den bara har laddats till 60 procent på över 15 timmar. Vissa säger att detta problem kan lösas genom att starta om den av Volvo levererade EVSE-laddaren, men detta är inte en fullständig lösning eftersom problemet kan uppstå även efteråt.

Andra rapporterade att laddningsstatusen inte visas på mittskärmen, vilket kan vara besvärligt när man laddar från början. Detta är dock inte lika vanligt och det kan vanligtvis lösas genom att koppla in laddaren igen.

Volvo C40 – Problem med säkerhetssystemet

Volvobilar är kända för att vara några av de säkraste bilarna på vägarna nuförtiden, vilket är logiskt eftersom Volvo var pionjär för många av världens mest framstående säkerhetssystem i bilen, såsom säkerhetsbälten. Problemet här är dock inte förknippat med säkerhetsbältena, utan snarare med mjukvarusäkerhetsfunktioner som kan misslyckas ibland.

  Vanliga problem med Volvo XC70

Det är till exempel känt att lane keep assist-funktionen ibland inte kan identifiera körfälten, även om körfälten är tydligt markerade. Systemet för att undvika kollisioner framifrån kan också ofta vara lite för känsligt för de flesta, eftersom det kan pipa åt dig även om du bara kör i vanlig trafik från kofångare till kofångare.

Volvo C40 – problem med Apple CarPlay

Vissa ägare av Volvo C40 rapporterade problem med bilens Apple CarPlay-system som helt enkelt inte startar upp när du vill ha det. Dessutom är Apple CarPlay också känt för att ibland koppla bort utan någon uppenbar anledning. Båda dessa problem kan endast lösas genom att starta om bilen och koppla in systemet igen.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa en Volvo C40 Recharge?

Om du gillar Volvos stil och deras sätt att designa och tillverka lyxbilar kommer du sannolikt att gilla nya C40 Recharge. Den ser bättre ut än XC40 eftersom den har ett renare utseende framtill och en mycket modernare och ungdomligare bakdel. Tack vare en coupéliknande lutande taklinje drar C40 till sig mycket mer uppmärksamhet än XC40.

Hur som helst är C40 en relativt dyr bil, vilket innebär att du kan köpa en mycket välutrustad XC40 Recharge för C40:s instegspris. Detta är ganska vanligt eftersom helelektriska bilar har ett högt pris. Som sådan finns det ingen anledning att inte köpa C40 om du gillar den.

  Vilken Volvo har massagesäten?

Hur stor räckvidd har Volvo C40?

Under golvet i C40 ligger ett hyfsat 75 kWh-batteri med tillräcklig räckvidd för att ge dig cirka 225 mils räckvidd på en full laddning. Volvo uppskattade att en fulladdad C40 klarar 270 mil, men tester i verkligheten har visat att den klarar ungefär 220-230 mil.

På det hela taget är detta en okej räckvidd, men den är inte alls lika bra som vissa av konkurrenterna. För att ge en liten fingervisning kan Tesla Model Y klara 330 mil på en full laddning, vilket är en hygglig uppgradering jämfört med C40. Hyundai Ioniq 5 kan också göra mer än 300 vilket även gäller för Kia EV6.

Har Volvo C40 en telefonapp?

Som är fallet med de flesta moderna elbilar kommer Volvo 40 också med en telefonapp som kan styra i stort sett alla delar av körupplevelsen. Den medföljande appen kan användas för att fjärrstarta bilen, förvärma eller förkyla bilen vid behov, och den kan alltid berätta var bilen befinner sig och kan ge dig en kort statusuppdatering om din räckvidd.

Dessutom rymmer den alla nödvändiga bruksanvisningar och olika genvägar för att boka dina tjänster.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts